Muammer hoca gurur bülteni yayınlattı!

Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır ithamlarda bulunan mektuba imza atan İngiliz biyokimyacı Tim Hunt’un Erzurum'a getirilmesine tepkiler sürürken, ETÜ yayınladığı basın bildirisinde gurur duyduğunu duyurdu.

Erzurum Güncel- Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Genaktüel Kulübü tarafından organize edilen ve Erzurum’daki ilk Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi olan “Uluslararası Katılımlı Nobelyum Bilim Kongresi” tamamlandı. 
14-15 Nisan 2018 tarihleri arasında İbrahim Erkal Dadaş Kültür Merkezinde düzenlenen kongrenin açılış programına Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Songül Duman, Prof. Dr. Bayram Şahin ve ETÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Vedat Kaya’nın yanı sıra, aralarında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü alan İngiliz biyokimyacı Tim Hunt’ın da yer aldığı 13 bilim insanı katıldı. Programa ayrıca Türkiye’nin birçok şehrinden yaklaşık 450 akademisyen ve öğrenci katıldılar. 
Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi İlknur Çiltaş’ın açılış konuşmasının ardından Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı ve Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu katılımcıları selamladılar. 
İki gün süren ve moleküler biyoloji, immünogenetik, moleküler genetik, biyoteknoloji, kanser, nanoteknoloji, nörobilim, kök hücre, mikrobiyoloji, biyoinformatik, genetik mühendisliği, evrim ve ilaç teknolojisi alanlarında dünyadaki trendler ve teknolojik gelişmelerin öğrencilere ve akademisyenlere aktarıldığı kongreye Tim Hunt damgasını vurdu. 
“Hücre bölünmesindeki kontrol proteinleri” keşfiyle 2001 yılında Nobel Tıp veya Fizyoloji ödülünü alan İngiliz biyokimyacı Sir Richard Timothy "Tim" Hunt Nobel yolundaki hikayesini anlattı. 
1965’te katıldığı bir konferansta dinlediği iki bilim insanın konuşması sonrası bilime bakış açısının değiştiğini dile getiren Hunt, “Konferanstaki bir bilim insanı yaptığı çalışmada, hemoglobin yapısının oluşturduğu hem grubunun öneminin ortaya konulmasına ilişkin işlemini gerçekleştirmiş. Bu bilim insanı hem grubunun hemoglobin içindeki önemini, canlıların yumurtalarında döllenme olduktan sonra protein sentezi miktarının arttığını ortaya koydu." dedi. Hunt, konferansın ardından "Bu bilim insanı, ribozom hem grubuna geldiğinde globinin proteine nasıl bağlanacağını nereden biliyor?" sorusundan yola çıkarak arkadaşlarıyla laboratuvarda konuşurken o bilim insanının bu konuyu yanlış bildiğini fark ettiklerini ve sorunun çözümü için çalışmaya başladıklarını ifade etti. 
“YANGIN BİZİM EN BÜYÜK ŞANSIMIZMIŞ” 
Hunt, “Çalışmalarımızı sürdürürken laboratuvarımızda yangın çıktı. Dünyamız yıkılmıştı. Her şeyin bittiğini düşünürken yeni bir laboratuvara taşındık. Aslında yangın bizim için bir fırsatmış. Bir biriyle alakası olmayan ve desteklemeyen bir çok sonuç kül olmuştu. Yangının ardından yeni bir yaklaşım ve bakış açısıyla deneylerimize devam ettik. 7 yılda çözemediğimiz problemi sadece 6 ayda çözdük. Hem grubu ve eIF2-alfa protein kinaz varlığında, protein sentezinin durdurulabildiğini keşfettik." dedi. 
Tim Hunt programın son bölümünde salondaki katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Nobel Ödülü sahibi bilim adamı Tim Hunt'a konuşması sonrasında ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı. 
Kongrenin ilk gününün sonunda katılımcı bilim insanlarını rektörlük makamında ağırlayan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, konuklarına, Üniversitenin Erzurum’da böyle bir organizasyona imza attığı için gurur duyduğunu ve kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 
Kongrenin ikinci gününde yapılan oturumların ardından kapanış programına geçildi. Sahnede söz alan Prof. Dr. Muammer Yaylalı böyle büyük ve kapsamlı bir kongreyi organize etmenin hiç kolay olmadığını söyleyerek başta ETÜ Genaktüel kulübüne ve emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerini iletti. Yaylalı, nitelikli, donanımlı ve kendilerine güvenen Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileriyle gurur duyduğunu ve üniversite yönetimi olarak kendilerine her türlü desteği vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 
İki gün süren ve akademik çevrelerce yoğun ilginin olduğu gözlemlenen “Nobelyum Bilim Kongresi” çekilen hatıra fotoğrafları sonrası sona erdi. 

ETÜ ve Rektörü bir skandala imza attı!...

 

Muammer Hocanın üniversitesi olarak bilinen Erzurum Teknik Üniversitesi bir skandala imza attı. Erzurum getirilen bilim adamı tepki çeken mektuba imza atan isim çıktı. Gazete Güncel'in özel haberi

A+A-

Erzurum Güncel(ÖZEL HABER)- Hafta sonu Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Gen Aktüel Kulübü tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı Nobelyum Bilim Kongresine katılan Nobel Ödüllü bilim adamı Tim Hunt'un Türkiye  ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı mektuba imza attığı ortaya çıktı.

28 Şubat'ta FETÖ destekçileri Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'a verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası sonrası Nobel Ödülü sahibi 38 yazar ve bilim insanı Erdoğan'a mektup yazmıştı. Yazılan mektupta adeta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alınmıştı. İmzalanan mektupta Nobel Ödüllü bilim adamı Tim Hunt'da imzası da bulunuyor.

Nobel ödüllü yazarlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazılan açık mektupta "tutuklu yazarlar serbest kalıp, hukukun üstünlüğüne dönülene kadar Türkiye'nin özgür dünyanın bir parçası olduğunu savunamayacağını" ifade edilmişti.

İngiliz The Guardian gazetesinin 'Opinion' (Görüş) bölümünde yayınlanan açık mektupta "haksız tutuklamaların ve mahkumiyetlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarına, onuruna ve vatandaşlarının refahına zarar verdiği" belirtiliyor.

ETÜ BİLİM ADAMINI ARAŞTIRMADI MI?

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın, Erzurum'a getirilen Nobel Ödüllü bilim adamı Tim Hunt'u araştırıp araştırmadığı merak konusu oldu. Tim Hunt'un kimliğinden haberdar olan bazı önemli isimlerin ise davetli olmalarına rağmen programa katılmadıkları öğrenildi.

İŞTE O MEKTUP

Nobel ödüllü 38 yazar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazılan açık mektupta "tutuklu yazarlar serbest kalıp, hukukun üstünlüğüne dönülene kadar Türkiye'nin özgür dünyanın bir parçası olduğunu savunamayacağını" ifade etti.

İngiliz The Guardian gazetesinin 'Opinion' (Görüş) bölümünde yayınlanan açık mektupta "haksız tutuklamaların ve mahkumiyetlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarına, onuruna ve vatandaşlarının refahına zarar verdiği" belirtildi.

Mektupta, gazeteci-yazar Ahmet Altan, ekonomi profesörü Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak'ın tutuklanması ayrıntılı bir biçimde örnek gösterilerek, Türkiye'de muhalif seslerin ve iktidarı eleştirenlerin sistematik olarak susturulduğu yazıldı.

The Guardian✔@guardian

An open letter to President Erdoğan from 38 Nobel laureates | JM Coetzee, Kazuo Ishiguro, Svetlana Alexievich and others https://trib.al/2JWkvoE 

An open letter to President Erdoğan from 38 Nobel laureates | JM Coetzee, Kazuo Ishiguro, Svetlana...

Until Turkey frees detained writers and returns to the rule of law, it cannot claim to be a member of the free world, writes JM Coetzee, Kazuo Ishiguro, Svetlana Alexievich and others

theguardian.com

Twitter Ads info and privacy

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks'in hazırladığı Türkiye'de İfade Özgürlüğü başlıklı rapordan alıntıların da yer aldığı mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Cumhubaşkanı Erdoğan, darbe girişimiyle bağlantılarına yönelik somut kanıt sunulmadan ve adil yargılanmaları sağlanmadan gazetecilerin çıkardıkları işlerden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmeleri, gazetecilik mesleğini ve Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğünü ciddi boyutta tehdit etmektedir."

Erdoğan'a 1998'te okuduğu şiir yüzünden 10 ay hapse mahkum edilmesi hatırlatılan mektupta, "Siz de 1997'de bir konuşma sırasına yaptığınız alıntıdan dolayı 321. madde gereği belediye başkanlığı görevinden alınıp hapse mahkum edildiniz. Bu haksız, hukuksuz ve acımasız bir durumdu. O dönem sizi savunan bir çok insan hakları örgütü şu an sizin ülkenizde yaşanan ihlaller karşısında dehşete düşmüştür." denildi.

Nobelli yazarların imzaladığı mektup: "Mevcut şartlar alında bizler, Türkiye'de yaşayanların, müttefiklerinin ve bağlı olduğu uluslararası kuruluşların endişelerini dile getiriyoruz. Olağanüstü halin kaldırılması ve ivedilikle hukukun üstünlüğüne dönülüp, düşünce ve ifade özgürlüğünün tam olarak sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Bu adım Sayın Ilıcak ve Altan kardeşlerle beraber haksız yere tutuklanan diğerlerinin serbest kalmasını hızlandıracaktır. Daha da iyisi Türkiye'yi özgür dünyanın onurlu bir parçası yapacaktır" ifadeleriyle sonlandırıldı.

Açık mektubu imzalayanlar: Svetlana Alexievich, Philip W Anderson, Aaron Ciechanover, JM Coetzee, Claude Cohen-Tannoudji, Elias J Corey, Gerhard Ertl, Albert Fert, Edmond H Fischer, Andrew Z Fire, Andre Geim, Sheldon Glashow, Serge Haroche, Leland H Hartwell, Oliver Hart, Richard Henderson, Dudley Herschbach, Avram Hershko, Roald Hoffmann, Robert Huber, Tim Hunt, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Eric S Maskin, Hartmut Michel, Herta Müller, VS Naipaul, William D Phillips, John C Polanyi, Richard J Roberts, Randy W Schekman, Wole Soyinka, Joseph Stiglitz, Thomas C Südhof, Jack W Szostak, Mario Vargas Llosa, J Robin Warren, Eric F Wieschaus

http://tr.euronews.com/2018/02/28/nobelli-yazarlardan-erdogan-a-ac-k-mektup

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

Bodrum Haberleri

BELEDİYE ATÖLYELERİNDEN TASARRUFLU ÇALIŞMALAR
BAŞKAN MANDALİNCİ’DEN SAHA ZİYARETLERİ
BELEDİYE EKİPLERİNDEN YAĞMUR MESAİSİ
AKYARLAR’DA KADIN MECLİSİ KURULUYOR