Erzurum Güncel- NATO Zirvesi Bildirisi'nde, "Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz. Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz." denildi.
DİKKAT ÇEKEN TÜRKİYE VURGUSU
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında NATO Zirvesi tamamlandı.
Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir." ifadesi yer aldı.
Suriye’deki Esad rejiminin, füzeleri kendi halkına karşı kullandığı belirtilen bildiride, "Suriye'den Türkiye'yi bir kez daha vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Suriye’den balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz." denildi.
Bildiride, Suriye’de güvenlik ve istikrarın BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca gerçek bir siyasi süreç olmadan sağlanamayacağı vurgulandı.
Suriye genelinde bir ateşkes ile BM’nin Suriye halkına insani yardımlarının en az 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak yeniden yetkilendirme yapılması çağrısında bulunulan bildiride, "Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz." ifadesine yer verildi.
STOLTENBERG'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Karargâhı'nda düzenlenen liderler zirvesinin ardından açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Afganistan'da Kabil'deki havaalanının durumu konusunda Türkiye'nin kilit rol oynadığını açıkladı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in konuşmasından satır başları şöyle:
Rusya'yla da Euro Atlantik bölgesinde askeri olarak bulunduğunu görüyoruz. Çin'in uluslararası yükümlülüklerini getirerek bulunması bizim amacımız.
Aynı zamanda AB ile ilişkilerimizi güçlendirmek amacı güdüyoruz. 6 kapasiteyi oluşturmayı güçlendireceğiz. Yedinci olarak liderler ilk kez güvenlik etkisini ele alacaklar iklim değişikliğinin. Düzenli değerlendirmeler yapacağız. İklim değişikliğinin bizim misyon ve faaliyetlerimiz üzerindeki etkisine bakacağız.
2050'DE SIFIR EMİSYON AMACI
Burada amacımız sera gazını değerlendirmek olacak. Tüm müttefikler askeri misyonlarını azaltma kararı aldılar. NATO için somut adımlar belirledik. Amacımız net sıfır emisyonunu sağlayabilmek 2050 itibariyle. Kanada'ya teşekkür etmek istiyorum iklim ve güvenlik konusunda.
NATO'nun bir sonraki stratejik konsept kavramını belirledik. Burada değerlerimizi bir kez daha güçlendiriyoruz. NATO'nun gündemine bakacak olursak, hedeflerimiz yüksek seviyede, yönümüz net. Gelecekte müttefiklik olarak yapacağımız nelerdir?
NATO'YA DAHA FAZLA YATIRIM
Bu yıl 7. kez Avrupa müttefikleri ve Kanada'da harcamalarımızı artırıyoruz. 2014'den bu yana yüksek harcamalar yapıldı. Yeni yetkinliklere, NATO misyonuna yatırımlar yapıyoruz. Bütün bunlar ittifakta eşit yük anlamına geliyor. Müttefikler aynı zamanda daha fazla NATO'ya yatırım yapma kararı aldılar.
Kaynaklarımızı arttıracağız. Hem askeri, sivil, altyapı bütçelerimizi artıracağız. Daha fazla ortak eğitim gerçekleştireceğiz. Siber savunmada daha güçlü hale geleceğiz. Liderler ortak kararlar aldılar ittifakı daha güçlü hale getirebilmek için. Yeni operasyonel alanlarda da, siber güvenlik alanında da aldığımız kararlar var. Müttefikler siber savunma konusunda mutabık kaldılar.
NATO kendisini savunmaya kararlıdır mümkün mertebe verimli biçimde. Bunu her alanda geliştireceğiz. Stratejik bir sistem kuruldu, bunun için de teşekkürlerimi iletmek istiyorum. NATO bayrağı altında hizmet gösteren herkese teşekkür etmek istiyorum. Afganistan'la dayanışmayı sürdüreceğiz. Eğitim ve finansmanı Afgan güçlerine vermeyi sürdüreceğiz. Amacımız NATO'yu rekabetçi dünyada daha güçlü hale getirebilmek."
Stoltenberg'in konuşmasının ardından gazetecilerin sorularına geçildi.
NATO Genel Sekreteri'nin cevapları şöyle:
"Her zaman amacımız askeri bütçeyi güçlendirebilmek. Bugünkü kararlara bakacak olursak amacımız güçlendirmekti. Bizim için kilit konu bu. NATO'da sivil, altyapı ve askeri bütçe önemli. Bir başka karar da tüm bütçelerde bizim yüksek seviyede hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için ek fonlara ihtiyacımız var. Burada daha fazla eğitim, iyi komuta kontrolü, daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Sivil bütçede ortaklarımız olması gerekiyor. Ortaklarımızı destekleyeceğiz. Bu NATO gündemini ortaya koymakta. Bizim müttefikliğimizi, ittifakı nasıl güçlendirebileceğimize bakmamız. Birlikte daha fazla yatırım yaparsak bu önemli olacaktır. Bugün üç bütçede de mutabakata vardık.
"TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA KİLİT ROL OYNUYOR"
Biz NATO olarak şimdi Afganistan'da Kabil'deki havaalanını nasıl çalıştıracağız ona bakıyoruz. Bu çabalarda Türkiye kilit bir rol oynuyor tabii ki. Aslında nasıl yapacağımız üzerinde çalışıyoruz. NATO'nun kararlılığın yüksek seviyede olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu konuda çabalarımızı sürdüreceğiz.
Çin'le diyalog içindeyiz askeri seviyede ve aynı zamanda diplomatik ve siyasi seviyede. Çin Dışişleri Bakanı ile yakın bir dönemde bir araya geldim. Tabii ki Çin'le yöntemlerimiz farklı.