Okyanuslar ve denizler yüzde 60 daha fazla ısındı

Yapılan son araştırmalar, son 25 yılda okyanusların ısınma hızının tahminlerin çok ötesine geçtiğini gösterdi. Daha sıcak okyanuslar demek, daha az oksijen demek. Bu da ekosistemi tehdit eden bir durum olarak nitelendiriliyor.

Erzurum Güncel- Bilim insanları okyanusların ve denizlerin önceki tahminlerden yüzde 60 daha fazla ısındığını tespit etti. Elde edilen son veriler. dünyanın fosil yakıtlara karşı sanılandan daha hassas olduğunu gösteriyor.  

Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre dünyayı küresel ısınmanın etkilerinden korumak da sanıldığından daha güç olabilir. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (BMHİP) sera gazlarının yaydığı ısının yüzde 90’ı okyanus ve denizler tarafından emildiğini açıklamıştı. Son araştırma ise 25 yıldır, her yıl küresel elektrik üretimi için gerekli olan ısının 150 katının okyanuslara gittiğini ortaya koydu. Bu oran, eski tahminlerin yüzde 60 üzerinde. Araştırma sonuçları hem üretilen aşırı ısının, hem de bu ısının ne kadarının okyanuslara gittiğinin net biçimde anlaşılmasını sağladı. Okyanuslara giden aşırı ısı, küresel sonuçları olan etkiler yaratıyor. Princeton Üniversitesi’nden Laure Resplandy “Daha sıcak okyanuslar demek, daha az oksijen demek. Bu da ekosistemi tehdit eden bir durum” diyor. Bir diğer etki de ısınan okyanusların küresel su seviyesini sanılandan daha hızlı bir biçimde yukarı çektiğini gösteriyor. 

Bilim insanları, dünyanın karbondioksit salınımına karşı tahmin edilenden çok daha hassas olduğu uyarısını yapıyor. Dünyada ortalama ısının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derece artmasının önüne geçmek için küresel karbon emisyonunun yüzde 25 oranında azaltılması gerektiği belirtiliyor. Bu oran, eski tahminlerin çok üzerinde. 

300 KİLOMETRELİK BUZUL KOPTU

LiveScience’ın haberine göre, ay başında uydu görüntülerinde Antarktika’da Pine Adası buzulunda fark edilen kırığın, 29 Ekim’de koptuğu tespit edildi. ​New York’un ticari ve kültürel merkezi Manhattan’ın 5 katı, 300 kilometrekare büyüklüğündeki buzul parçasının gün içinde küçük parçalara bölündüğü belirtildi. Hollanda’da Delft Teknoloji Üniversitesi Jeoloji ve Uzaktan Algılama Bölümü’nde görevli Yardımcı Doçent Stef Lhermitte, buzullardan kopuşun haftalar ya da aylar süreceğinin tahmin edildiğini belirtti. Lhermitte, ay başında fark edilen kırığın bu kadar çabuk buzuldan ayrılmasını şaşırtıcı bulduğunu söyledi.

Teknoloji Haberleri

Türkiye'nin telefon tercihi belli oldu. Kaçak telefon oranı zirve yaptı!
Dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere 24 milyon lira ceza
Milli Eğitim Bakanı Tekin, Robot Yarışmasında