Gazete Güncel- ‘Yeni Nesil Üniversite’ projesiyle Atatürk Üniversitesi’ni 8 yıl yöneten eski Rektör Ömer Çomaklı’nın adeta bir enkaz bıraktığı Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.
Denetçiler 54 sayfalık raporda Ömer Çomaklı ve yönetiminin mevzuata aykırı davrandığını 10 madde ile tespit etti.
DUDAK UÇUKLATAN BÜTÇE!
Raporda Atatürk Üniversitesi’ne 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2 milyar 773 milyon 818 bin TL ödenek tahsis edildiği belirtilirken, bütçeye yıl içinde 1 milyar 058 milyon 617 bin 753 lira 54 kuruş ödenek eklendiği kaydedildi.
Toplam ödeneğinin 3 milyar 832 milyon 435 bin 753 lira 54 kuruşa ulaştığı Atatürk Üniversitesi’nde bütçenin yüzde 97,60'ı olan 3 milyar 740 milyon 450 bin 352 lira 34 kuruşunun kullanıldığı belirlendi.
Ayrıca üniversitenin 2023 yılında; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Erasmus, Mevlâna ve Farabi Değişim Programı, Kalkınma Ajansı destekleri ile Avrupa Birliği hibelerinden toplam 19 milyon 485 bin 153 lira 13 kuruş, 366 bin 352 Dolar, 410 bin 190 Euro bütçe dışı kaynak kullandığı kaydedildi.
DÖNER SERMAYE ZARARI!
Ömer Çomaklı’nın 8 yıl yönettiği Atatürk Üniversitesi’nin döner sermaye bütçesi 2023 yılında da zarar etti. 2023 yılı gelir toplamı 2 milyar 807 milyon 260 bin 266 lira 14 kuruş olan üniversitenin gider toplamı 2 milyar 885 milyon 691 bin 979 lira 10 kuruş olarak gerçekleşerek, yılı 78 milyon 431 bin 712 lira 96 kuruş zarar ile kapattı. Bu arada sadece sosyal tesisin 2023 yılında 328 bin 141 lira 34 kuruş kâr ettiği rapora yansıdı.
EK BÜTÇE SINIRI AŞILMIŞ!
Sayıştay denetçileri Çomaklı yönetimi döneminde Bilimsel Araştırma Projeleri için öngörülen ek bütçe sınırının aşıldığını da belirledi.
Denetçiler raporda, “Yükseköğretim kurumlarında yürütülen bilimsel araştırma projeleri için verilecek ek bütçenin, proje bütçesinin en fazla yüzde 50’si kadar olması gerekirken bazı projelerin ek bütçesinin bu oranın üzerinde gerçekleştiği görülmüştür” notunu düşerken, yönetim bu başlığa cevap olarak, “yeni kurallar belirlendi” cevabını verdi.
İŞÇİLERE İZİN KULLANDIRMAMIŞLAR!
Atatürk Üniversitesi bünyesinde görevli işçilerin birikmiş yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığı da Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Raporda, “İdarede çalışmakta olan işçilerin bir kısmının yıllık izinlerinin mevzuata uygun olarak kullandırılmaması nedeniyle biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti olarak ödendiği ve bu ödemelerin İdareye ek mali külfet oluşturduğu görülmüştür” ifadelerine yer verilirken, üniversite yönetimi “yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak şekilde yıllık izinlerinin kullandırılması için gerekli hassasiyetin gösterileceğini” açıkladı.
KANUNU HİÇE SAYIP DEKANLIK KURMUŞLAR!
Raporun dikkat çeken bir diğer başlığı da dönemin rektörü Ömer Çomaklı talimatıyla kurulan ‘Öğrenci Dekanlığı’ oldu.
Sayıştay denetçileri, Atatürk Üniversitesi bünyesinde senato kararı alınarak dekanlık kurulduğunu tespit etti. Konuyla ilgili olarak raporda şu ifadelere yer verildi.
“Üniversite Senatosu Kararı ile Dekanlık Kurulması ve Dekanlık Personeli Görevlendirilmesi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine aykırı olarak, Üniversite Senatosu Kararı ile Öğrenci Dekanlığı kurulduğu ve dekanlıkta dekan ve dekan yardımcıları görevlendirilmesi yapıldığı tespit edilmiştir.
Üniversite Senatosunun 13.08.2021 günlü toplantısında alınan 146 sayılı karar ile Öğrenci İşleri Dekanlığı kurulmuş ve ilgili dekanlığa dekan ve dekan yardımcıları görevlendirmeleri yapılmıştır.
Kanun’un “Fakülte organları” başlıklı 16'ncı maddesinin (a) fıkrasında; fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekanın, rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçileceği ve normal usul ile atanacağı, süresi biten dekanın ise yeniden atanabileceği düzenlemesine yer verilmek suretiyle, kanunla kurulan fakültelere dekan atama yetkisinin Yükseköğretim Kurulunda olduğu açıkça ifade edilmiştir.
BU DURUMU SAVUNMAYA KALKTILAR!
Atatürk Üniversitesi yönetimi, denetçilerin bu tespitine “dekan ve dekan yardımcılarının mali hakları ile senatoda oy hakkı, yetki ve sorumlukları bulunmadığı” şeklinde cevap verirken, müfettişler rapora aynen, “Üniversite senatosunun kararı ile dekanlık kurulması ve bu dekanlığa görevlendirmeler yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir” diye yazdı.
KANTİNLER PAZARLIKLA VERİLMİŞ!
Sayıştay denetçileri ayrıca Atatürk Üniversitesi’nde yer alan 106 kantin ve kafeteryanın mevzuata aykırı olarak ‘pazarlık usulüyle’ kiraya verildiğini de tespit etti.
Bu durumun 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırı olduğunu kaydeden denetçiler, “Genel bütçeye dâhil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri bu Kanunda yazılı hükümlere göre yürütülür” notunu düştü. Haber: Onur SAĞSÖZ / Erzurum AJANS