Onkologlar kanser aşısına temkinli!

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, Küba’da araştırmaları süren akciğer kanseri aşısıyla ilgili, “Her hastaya iyi gelmiyor. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmadı. İleri çalışmalar s

Erzurum Güncel- Onkoloji uzmanları, Türkiye’de de zaman zaman gündeme gelen, hasta ve yakınlarında heyecan uyandıran Kübalıların 
akciğer kanseri aşısına temkinli yaklaşıyor. Racotumumab adlı aşının bağışıklık sistemini uyararak etki ettiğini belirten Prof. Dr. özet, “Küçük hasta gruplarında aşı küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde bağışıklık sistemini uyararak, NeuGcGM(normal hücrelerde bulunmuyor) içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı gösterildi. Aşının faydalı olması içinkemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekiyor. Yine Kübalıların verilerine göre aşıyla ömür ortalama 2 ay uzuyor” dedi.

BİR ŞİRKET GETİRMEK İSTEDİ
Merkezi Kayseri’de bulunan bir biyoteknoloji şirketi yaklaşık 2 yıl önce Küba’dan aşıyı “erken erişim” programında getirebilmek için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Ancak bakanlık, etkinliği kanıtlanmamış aşının erken erişimde de olsa Türkiye’deki hastalarda uygulanmasına izin vermedi.

ARAŞTIRMALAR SüRüYOR

Aşıyla ilgili araştırma fazlarının henüz tamamlanmadığını vurgulayan Prof. Dr. özet, “Ancak unutmamak lazım ki Kübalılar kanser tedavisinde bizim 80-90’lı yıllarda kullandığımız kemoterapileri (sisplatin, karboplatin, etoposid, vinorelbin, vinblastin gibi) uygulayabiliyor. Elimizdeki olumlu veriler önceki tedavilerin kullanıldığı hastalara ait. Aşının son yıllarda kullandığımız ilaçların uygulandığı hastalarda fark yaratıp yaratmadığı bilinmiyor. Aşıyla ilgili net fikrimizin olması için daha geniş hasta gruplarında ve etkisi kanıtlanmış ilaçlarla karşılaştırmalı araştırmaların yapılmasına ihtiyacımız var. Bizim de mevcut ilaç tedavilerini alıp, yaşayan pek çok hastamız var” dedi.

HENüZ ONAYLANMAMIŞ MOLEKüL

Hala deneme aşamasındaki bir aşının “mucize” gibi sunulmasının hasta ve yakınlarına zarar verdiğini belirten Prof. Dr. özet, şu uyarıda bulundu:

“Aşı hala deneysel aşamada ve biz etkinliği kanıtlanmamış tedavileri önermek bizim görevimiz değil. Kanser tedavisi kişiye özeldir ve her hastanın değişen koşullarına göre planlanmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının kanıta dayalı bilimsel tedavilerden uzaklaşmalarına dolayısı ile zarar görmelerine neden olabilecek bu tür haberlerkonusunda daha dikkatli olunması gerekiyor.”

Kanser ile ilgili her türlü gelişme ve yenilik ile ilgili en doğru ve bilimsel bilgiyi TürkTıbbi Onkoloji Derneği’nin web sayfası olan https://www.kanser.org adresinden takip etmek mümkün.

Eğitim Haberleri

Ortaokul öğrencileri "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye haykırdı