Erzurum Güncel-
Akşam gazetesi yazarı Osman Can, Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeyi beklenen seçim barajı konusuyla ilgili ortalığı karıştıracak bir iddia ortaya attı. 2015 seçimlerine sıfır barajla gidileceğini öne süren Osman Can, şu iddiayı ortaya attı:
Anayasa Mahkemesi %10’luk barajı iptal edecek. Bu 2015 seçimlerinde de geçerli olacak. Meclis zaten Anayasa gereği hiç bir adım atamayacak. Dolayısıyla sıfır barajlı yeni bir seçim sistemiyle 2015 seçimi yapılacak
Mahkemeye yaptırılmak istenen bu. Bunun son bir buçuk yıldır devam edegelen operasyon çabalarının bir devamı olduğunda herhangi bir kuşku yok.
Osman Can'ın 'Anayasa Mahkemesi ve seçim barajı' başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:
AYM TüRBüLANSA SOKULMAYA çALIŞILIYOR
Anayasa Mahkemesi (AYM) yine hangi amaca hizmet ettiği çok belirsiz olmayan bir türbülansın içine sokulmaya çalışılıyor.
Tam da seçimlere bir yıldan az bir zaman kala, yani artık yasal düzenleme yapılmasına imkân bulunmadığı bir zaman dilimine denk gelecek şekilde bazı gündemler oluşturuluyor.
Hesap şu: Anayasa Mahkemesi %10’luk barajı iptal edecek. Bu 2015 seçimlerinde de geçerli olacak. Meclis zaten Anayasa gereği hiç bir adım atamayacak. Dolayısıyla sıfır barajlı yeni bir seçim sistemiyle 2015 seçimi yapılacak. “Anayasa gereği” Meclis bir şey yapamazken, “Anayasa gereği” Anayasa Mahkemesi’nin umurunda olmayacak. Mahkemeye yaptırılmak istenen bu.
Bunun son bir buçuk yıldır devam edegelen operasyon çabalarının bir devamı olduğunda herhangi bir kuşku yok.
SEçİM BARAJI YüKSEK VE TüRKİYE'NİN NORMALLEŞMESİNİ ENGELLİYOR
Seçim barajının yüksekliği inkâr edilemez. Bunun Türkiye’deki siyasetin normalleşmesini engellediği, temsilde adaleti zayıflattığı ve bazı azınlıkların temsilini neredeyse imkânsızlaştırdığı da bilinmekte. Bu yönde yasama organının adım atması zorunluluğu ortada.
Geçtiğimiz bahar aylarında seçim sistemine ilişkin olarak AK Parti bazı çalışmalar yaptı. Barajsız çoğunluk sistemi veya düşük barajlı daraltılmış sistem alternatifleri üzerinde duruldu. Ama eleştiriler üzerine çalışmalar seçim sonrasına ertelendi. Yani seçim sisteminin yol açtığı sorunlar siyaset kurumunun ilgisi dışında değil. Hangi seçim sisteminin geçerli olacağı hususu yargısal bir mesele değil, tamamen siyasi bir karardır ve yasamanın tekelindedir.
Bu yaklaşım içinde son günlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın yaptığı sonra da kısmen düzeltmeye çalıştığı açıklamalara ilişkin hukuki ve hukuk-politik değerlendirmeleri yapmakta yarar vardır. Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 146. Maddesi’yle kurulmuş bir anayasal organ olup, görev ve yetkilerinin sınırı da yine anayasayla tayin ve tespit edilmiştir. Anayasanın 11. Maddesi, anayasa kurallarının yasama, yürütme ve yargı organları bağlayıcı temel kurallar olduğunu ifade eder.