ÖSYM iki formül üzerinde çalışıyor işte o formüller

YKS’nin ilk bölümü olan Temel Yeterlilik Testi’nde 12 öğrencinin sınavdan erken çıkarılması sonrası bu öğrencilerin durumunun ne olacağı tartışma konusu olurken

Erzurum Güncel- Hürriyet gazetesi eğitim yazarı Nuran Çakmakçı ÖSYM’nin iki formül üzerinde arayış içinde olduğunu yazdı. Ancak her iki durum ise YKS'ye girecek tüm adayları etkilemesi nedeniyle önem arz ediyor.

Bu formüllerden biri bu adayların yeniden sınava alınması diğeri ise bu adaylara ek puan verilmesi ancak bu durum ise tüm sıralamayı değiştirmek anlamına geliyor.

İşte Nuran Çakmakçı’nın yazısının ilgili bölümü:

ÖSYM’nin bu durumda önünde iki seçenek bulunuyor. Birincisi bu 12 adaya eşdeğer sınav yapmak. Bu da aslında tartışmaya neden olacak bir karar olur.

Çünkü adaylar kendilerinin neden olmadığı bir hata yüzünden tekrar aynı stresi yaşamak istemeyebilir. İkinci seçenek ise daha mümkün görünüyor. Bu da 12 adayın birim zamanda sınavda çözebileceği soru sayısını hesaplama yöntemi.

12 adayın her birinin 135 dakika süre içinde yaptığı doğru soru sayısına bakılarak sanal 30 dakika verildiğinde kaç soruyu daha doğru cevaplayacağı tahmin edilip, ona göre puan verilebilir. Örneğin adayın 135 dakikada 60 soru çözdüğü varsayılarak 30 dakikada 15 soru daha çözeceği düşünülür. Burada şuna da dikkat etmeli.

Sınavın ilk dakikalarında adaylar genellikle kolay soruları cevaplar, son 30 dakikaya zorlandığı soruları bırakır. Belki de bazı sorulara hiç doğru cevap veremeyecek.

GEÇMİŞTE ‘YUVARLAMA’ YÖNTEMİ YAPILMIŞTI

Geçmiş yıllarda birkaç dakika erken çıkarılan adayların puanı ‘yuvarlama yöntemi’ ile bir- iki puan arttırılmıştı. Bu yılki sınavda söz konusu olan 30 dakika hem 12 kişinin, hem de sınava giren diğer adayların sıralamasını etkileyecek ve belki birinden diğerine hak geçecek. Ek puan verilirken de teraziyi çok iyi ayarlamak gerekiyor. Çünkü çok fazla puan verilmesi halinde tüm adaylar bundan etkilenecek.

BİR SORU, 20-30 BİN KİŞİNİN ÖNÜNE GEÇİREBİLİR

Normalde bir soruyu doğru yapmak 20-30 bin adayın önüne geçmek demek. Öte yandan bir öğrenci bir soruyu cevaplayamadığında sıralaması 20-30 bin geriye düşebilir. Yarım saatlik zaman diliminde öğrenciler en fazla 21 soru az yapmış olabilir. Her soru 3 puansa aday 63 puan kaybetmiş olur. Bu da yaklaşık 300-400 binlik dilimde olması demek. Adayların büyük ölçüde hakkı yenmiş olur. Tabii bütün soruları kalan 30 dakikada doğru cevaplandırdığı varsayılırsa.

Genel Haberleri

ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu
Mehmet Cengiz Diyanet'ten de çıktı. Milyonlarca lira alacak