Pankreas Kanserinde Nakil Olur Mu?

Pankreas kanseri, sindirim sisteminin hayati parçası olarak yer alır. Birçok kişi pankreas kanseri tedavisinde nakil seçeneklerinin olup olmadığını merak etmektedir.

Pankreas kanseri, sindirim sisteminin hayati parçası olarak yer alır. Birçok kişi pankreas kanseri tedavisinde nakil seçeneklerinin olup olmadığını merak etmektedir. Ancak pankreas nakli pankreas kanserinin tedavisinde yaygın yöntem değildir. Birkaç sebebi bulunmakla birlikte en önemlisi metastaz riskidir. Pankreas kanseri erken evre sırasında hızlı şekilde lenf düğümlerine, karaciğere ve diğer organlara yayılır. Kanser hücrelerinin vücuttan tamamen temizlenmesi durumunda pankreas nakli yapıldığı esnadan sonra bağışıklık sisteminin baskılanması kanseri daha hızlı yaymaya yol açabilir. Nakil sonrası alınan bağışıklığı baskılayan ilaçlar riskini artırmaktadır.

Pankreas nakli, organ yetmezliği yaşayan tip 1 diyabet pankreas nakli hastaları için daha yaygın kullanılmaktadır. Ancak kanser hastalıklarında nakil sonrası sağlıklı dokular etkilenebilir. Pankreas nakli karmaşık işlem olması nedeniyle başarılı sonuç elde edebilmek için evrenin erken olması gerekir. Tıp dünyasında yapılmakta olan araştırmalarda yeni tedavi yöntemleri yer almaktadır. Gelecekte pankreas kanser tedavisinde farklı yaklaşımlar bulunabilir. Gen terapisi, immünoterapi ve yeni cerrahi tekniklerin bulunması, pankreas kanseri ile mücadelede büyük rol oynayabilir.

Pankreas Kanserinde Kullanılan Tedavi Seçenekleri

Pankreas kanserinde cerrahi müdahale oldukça önemlidir. Erken evrede teşhis edilen pankreas kanseri vakalarında  tümörün cerrahi olarak çıkarılması mümkün olabilir. Ancak cerrahinin başarılı adlandırılabilmesi için kanser hücresinin pankreas ile sınırlı olması ve yayılmamış olması gerekir. İlgili tümörün küçültülmesi ya da yayılmasının yavaşlatılması için kemoterapi, radyoterapi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri cerrahi işlem öncesinde ya da sonrasında kullanılabilir. Pankreas kanseri teşhisi konan tip 1 diyabet pankreas nakli hastalarda günümüzde yaygın tedavi seçeneği bulunmamaktadır . Pankreas kanseri tedavisinde kanserli hücrelere spesifik olarak saldıran hedefe yönelik olarak tedaviler bulunur. Bu yöntemler kanser türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak gönderilir. Bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasını sağlayan immünoterapi bulunmaktadır. Pankreas  kanserinde etkili olup olmadığını anlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunmaktadır.

Pankreas kanseri için pankreas nakli genel olarak tercih edilen tedavi yöntemi değildir. Kanserin vücutta hızlı yayılması ve nakil sonrası aşamada zorluk yaratmaktadır. Cerrahi müdahale ve kemoterapi yöntemleri tedavi seçenekleri olarak yer alır.

 

Yaşam Haberleri

Yemek kartları için prim muafiyeti! Danıştay kararı iptal etti
O belgeyi imzalayan kiracıya büyük şok!