Gazete Güncel- Patatesiyle meşhur Erzurum’un Pasinler ilçesinde, depolama eksikliği ve pazar sorunu çiftçiyi bu yıl da mağdur etti. Milyonlarca lira değerinde 10 bin ton patatesin çiftçinin elinde kaldığını söyleyen Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Lokman Sertoğlu, “Bu işten ilçede binlerce aile ekmek yiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çiftçinin 6 aylık emeği çürümeye bırakıldı” dedi.
Erzurum’un Pasinler ilçesinde yetiştirilen patates bu yıl da çiftçinin elinde kaldı. Geçtiğimiz yıllarda aynı sorun yaşandığı için valilik talimatıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çiftçiden alınarak dağıtılan patatesler, çiftçinin kâbusu oldu.
Altı ay önce ekimi yapılan patateslerin hasat zamanı geldi. Ancak bölgede depolama sistemi olmadığı ve pazar sorunu yaşandığından peyderpey hasat edilen patatesler satılamadı. Bu yıl yaklaşık 5 bin dönüm araziden hasat edilen10 bin ton patates, çürümeye terk edildi.
Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Lokman Sertoğlu, çiftçinin toplam zararının bu yıl için yaklaşık 150 milyon TL olduğunu söyledi.
‘Kalıcı çözüm istiyoruz’
Geçmiş yıllarda patateslerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca dağıtılması gibi uygulamaların geçici çözümler olduğunu söyleyen Sertoğlu, “Pasinler çiftçisi hasat ettiği patatesi satacak pazar bulamıyor. Marketler, manavlar ve hal buradan alım yapmıyor. Ayrıca depolama sistemi de olmadığı için patatesi depolayamıyoruz. En azından silo olsa, depoladığımız patatesimizi saklar, belki zaman içerisinde satışını gerçekleştiririz. Çiftçinin altı aylık emeği boşa gidecek. Ürünler çürüyüp gidecek. Bu işten binlerce aile ekmek yiyor. Ne yapacaklar şimdi?” dedi.
Maliyetin altına alım
Tarım Kredi Kooperatifinin maliyetin altında ücret teklif ettiğini belirten Başkan Sertoğlu, “Çiftçinin elindeki patatesi Tarım Kredi Kooperatifinin alım yapmasını istedik. Yetkililerle görüştük. Ancak maliyetin altında alım yapıyorlar. Patatesin 1 tonunun maliyeti 8 bin TL, Tarım Kredi Kooperatifi ise 5,5 bin TL’den alım yapmak istiyor. Ayrıca kendilerine marketlerden de belli bir oranda alışveriş yapma zorunluluğu da getiriyorlar. Eğer çiftçi ürününü buraya vermek isterse, yüzde 50 zarar edecek” diye konuştu.
Acil destek çağrısı
Yetkililerden yardım talebinde bulunan Sertoğlu, “Bir an önce bu duruma el atılması, yerel yöneticilerin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Pasinler patatesi adıyla meşhur ama sahip çıkanı yok. Öncelikle pazar probleminin çözülmesi ve siloların kurulması gerekiyor. Lütfen yardım talebimizi duyun” ifadelerini kullandı.
Manolya Bulut -Pusula Gazetesi