Erzurum Güncel- Pfizer ve BioNTech SE tarafından geliştirilen deneysel koronavirüs aşısını dağıtma çalışmaları, aşının yüzde 90 koruma sağladığının açıklanmasının ardından hızlandı. Ancak aşının büyük bir handikapı var. Bilim insanları -70 derecede saklanması gereken aşının genel kullanımının yılları bulabileceğini belirtiyor.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer’dan tarafından dün yapılan açıklamada , Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel koronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü.
1/ 5
Korona virüse karşı geliştiren aşı çalışmaları kapsamında bir dönüm noktası olarak görülen aşının son verilerinin açıklanmasının birkaç ayı bulması bekleniyor. Öte yandan, aşının Amerikan Gıda ve İlaç idaresi (FDA) tarafından acil kullanım onayı alması ve ilk etapta sağlık çalışanları ile ve huzurevlerinde yaşayan insanların aşıya erişeceği öngörülüyor. Ancak, etkin ve güvenli bir aşının bulunması sevindirici olsa da, bilim insanları aşının karmaşık ve süper soğuk depolama gereksinimlerinin pandemiye karşı verilen küresel mücadele büyük bir engel yarattığına dair endişelerini dile getirdi.
2/ 5
-70 DERECEDE SAKLANMASI GEREKİYORUzmanlar, virüse karşı bağışıklık sistemini harekete geçirmek için sentetik mRNA kullanan yeni bir teknolojiye dayanan aşının, en büyük handikapının eksi 70 santigrat derece (-94 F) veya daha altında saklanması gerekmesi olduğunu söyledi. AŞININ UYGULANMASINDAKİ EN BÜYÜK ZORLUĞU OLUŞTURACAKKonuya ilişkin açıklama yapan John Hopkins Üniversitesi’nden Amesh Adalja, "Soğuk zincir, bu aşının uygulanmasının en zorlu yönlerinden biri olacak. Bu, tüm ortamlarda zorluk yaratacak çünkü büyük şehirlerdeki hastanelerde bile bu ultra düşük sıcaklıkta aşı için depolama tesisi yok” ifadelerini kullandı.
3/ 5
"BÖYLE BİR DEPOLAMA KAPASİTESİNİ BULMAK ZOR"Nitekim ABD'nin en prestijli hastanelerinden biri olan Mayo Clinic de şu anda bu kapasiteye sahip olmadığını açıkladı. Mayo Clinic'te virolog ve aşı araştırmacısı olan Doktor Gregory Poland, "Eksi 70 veya eksi 80 derecede depolanması gereken bir aşıdan bahsediyoruz. Bu sadece ABD'de değil, Batı dünyasının dışında da muazzam bir lojistik sorun. Biz büyük bir tıp merkeziyiz ve böyle bir depolama kapasitemiz yok. Dünyanın bir öbür ucundaki hastanelerde durumun ne kadar yetersiz olduğunun çıkarımını bu şekilde yapabilirsiniz” dedi.
4/ 5
PFİZER: DAĞITIM SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YETKİLERLE YAKINDAN ÇALIŞIYORUZÖte yandan, Pfizer sözcüsü Kim Bencker, şirketin ABD, Almanya ve Belçika'daki dağıtım merkezlerinden aşının nasıl sevk edileceği konusunda ABD hükümeti ve eyalet yetkilileriyle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi. Kaynak: Ntv