PKK çekilmeyi durdurdu

PKK militanlarını çekmeyi durdurduğunu ancak ateşkesin sürdüğünü açıkladı Kemal Göktaş'ın haberi...

ERzurum Güncel- Gerekçe olarak hükümetin şimdiye kadar hiçbir somut adım atmaması gösterildi.

PKK, “Türk hükümetinin demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmadığını” savunarak, sınır dışına çekilmenin durdurulduğunu, ancak ateşkesin süreceğini açıkladı. PKK’nın açıklamasının arkasından gözler BDP’lilerin görüşmek için başvurduğu Abdullah öcalan’dan gelecek mesajlara çevrildi. Hükümetin ise bu ay içinde Demokratikleşme Paketini açıklaması bekleniyor.

KCK’dan yapılan açıklamada, AKP’nin “süreci bir oyalama ve yerel seçimlere çatışmasızlık ortamında girerek seçim kazanma biçiminde ele aldığı” iddia edildi. “Tüm KCK tutuklularının serbest bırakılıp, Terörle Mücadele Yasası’nın ortadan kaldırılması bile gerçekleşmemiştir” denilen açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın anadilde eğitim açıklamasının çözüm konusunda ciddi çalışmalarının olmadığını gösterdiği iddia edildi.

'çEKİLME DURDU' AçIKLAMASINA İLK TEPKİLER

“Taktik değil”

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “çekilmenin durdurulması tıkanıklığa yol açabilir. Bunun yönetilmesi ve çözülmesi gerekiyor” dedi. KCK’nın açıklamasını değerlendiren Kışanak, şunları söyledi:

“Hükümet üzerine düşen görevi yeterince yapmadı. Hükümetle yapılan son görüşmede bir gerilim vardı ve süreci artık zorlayabileceğini hükümete ifade ettik. Meclis’in bu kadar uzun tatil yapması doğru değildi. Umuyorum ki hükümet, üzerine düşen görevleri yapar. Gelinen durumu, bir taktik, müzakere planı olarak algılamak yerine, süreçte bir sorun alanı olarak görmek gerekir. Sorunların aşılabileceğini düşünüyorum. ” Kışanak, çatışmasızlık halinin devam etmesinin, süreci ilerletebileceğini de sözlerine ekledi.

“Süreç bitmez”

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de, çekilmenin durdurulmasının sürecin bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Hükümetin seçimlerin yaklaşması ve Ortadoğu’daki gelişmelerden dolayı Kürtler’i tatmin edebilecek yaklaşımı göstermediğini belirten Türk, “Gördüğümüz kadarıyla, somut bir şey yok, atılmış bir adım yok, bir proje de ortada yok. Bu kadar acılı süreçlerden sonra ‘Niyetimiz iyidir’, ‘Bunu sürdüreceğiz’ ile bu işin gitmeyeceğini hükümetin de görmesi lazım. Türkiye Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanmasını istiyorsa, önce Kürtler’le uzlaşmak zorunda” dedi.



BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

- öcalan’la MİT heyeti arasında geçen yıl Eylül ayında başlayan görüşmeler, Aralık ayı sonunda Başbakan’ın açıklamaları ile kamuoyunun gündemine girdi.

- çözüm sürecinin ilk sürprizi Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın 3 Ocak’ta İmralı’ya gitmesi oldu. Ardından çok sayıda BDP heyeti İmralı’ya gitti.

- Hükümet yetkilileri sürecin “PKK’nın çekilmesi, demokratikleşme paketlerinin çıkarılması ve silahların bırakıldığı normalleşme” olarak formüle edilen 3 aşamada yürüyeceğini söyledi.

- BDP heyetleri, öcalan’ın mektuplarını Kandil’e götürerek örgüt yöneticileri ile görüştü.

- Kandil, öcalan’ın “silahları bırakma zamanı gelmiştir” açıklamasından sonra 24 Mart’ta “ateşkes” ilan etti ve 8 Mayıs’ta da çekilmeyi başlattı.

- çekilmenin Eylül’de bitmesi beklenirken, Başbakan’ın 27 Haziran’da PKK’lıların sadece yüzde 15’inin çekildiğini açıklaması ile kriz su yüzüne çıktı.

- öcalan, devlet ile demokratikleşme paketinin 1 Eylül’e kadar açıklanması ve 15 Ekim’e kadar da yasalaşması konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Hükümet ise böyle bir mutabakatın olmadığını savundu.

- PKK-BDP cephesi paketten KCK tutuklularının serbest bırakılması, barajın düşürülmesi ve TMK’nın kaldırılması gibi adımlar bekliyordu. Ancak hükümetten pakette bu konuların yer alacağına ilişkin açıklama yapılmadı. Hatta barajın düşmeyeceği dile getirildi.

Genel Haberleri

Kimliğiniz, adresiniz, telefonunuz... 200 liraya satılıyor olabilir!
MasterChef Beyza gözyaşları içinde şiddete uğradığını açıkladı! 'Yüzüm yanınca...'
ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu