"Probiyotik her şeye şifa değil"

Probiyotik Prebiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarkan Karakan, "Probiyotikler her şeye şifa değildir. Kullanılacağı birkaç yer vardır. Bilimsel çalışmalara kanıt olanları kullanmak lazım. 'Her şeye iyi gelir' algısı yanlıştır." dedi.

Erzurum Güncel-  Prof. Dr. Karakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sindirim  sistemini düzenlemeye yardımcı olarak bağışıklığı güçlendiren mikroorganizmalara  "probiyotik" dendiğini ifade etti.

Bağırsak düzeninin bozulduğu durumlarda ve bağırsak hastalıklarının  tedavisinde kullanılan probiyotiklerin "faydalı bakteriler" olduğunu dile getiren  Karakan, şikayete yönelik doğru tipte bakteri seçmenin büyük önem taşıdığını  vurguladı.

Karakan, "Bağırsak florasını korumak için probiyotik takviyesi alacak  insan grubu, özel bir gruptur. Herkesin kendi kendine bunu alıp kullanması çok  doğru değil. Sağlıklı beslenmek de bağırsak bakterilerini iyileştiriyor.Akdeniz  diyetinin dünyada en çok bağırsak bakterilerini koruyan diyet olduğu  bilinmektedir. Akdeniz diyeti, Türk beslenmesine çok yakındır." ifadelerini  kullandı.

 "Antibiyotikler faydalı bakterileri kaybetmeye neden oluyor"

Bağırsakların "vücudun merkezi" kabul edildiğini belirten Karakan,  sindirim sistemi ve ruhsal durum bozukluklarının da bağırsak bakterileriyle  yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Gluten, gıda alerjileri, iltihaplı bağırsak ve huzursuz bağırsak  hastalığı, depresyon, panik atak, kaygı bozukluğu, otizm, parkinson ve alzaymır  gibi rahatsızlıkların da bağırsakla ilişkisi olduğuna işaret eden Karakan,  "Bağırsak bakteri yapısı hem zararlı hem de dost bakterilerden oluşuyor. Bu denge  iyi korunursa sağlıklı oluyorsunuz. Bu dengeyi neler bozuyor? En başta  antibiyotik bozuyor. Bağırsakta faydalı bakterileri ebedi olarak kaybetmemize  sebep olabiliyor. O yüzden mümkün olduğu kadar antibiyotik içmememiz lazım."  dedi.

Bağırsak rahatsızlıklarında da sıklıkla başvurulan antibiyotiklerin  etkilerinin uzun süre vücutta kaldığına işaret eden Karakan, "Çocukken alınan  antibiyotiğin etkileri çok fazla oluyor. Antibiyotiğin zararlı olduğu, az  kullanmamız gerektiği anlatılıyor ancak bağırsak bakteri tarafı, yeni bulgular  arasındadır." ifadelerini kullandı.

"Probiyotikler uzun süre gündemde olacak"

Probiyotiklerin uzun süre daha gündemde olacağına dikkati çeken  Karakan, şunları kaydetti:

"Probiyotikler her şeye şifa değildir. Kullanılacağı birkaç yer  vardır. Bilimsel çalışmalara kanıt olanları kullanmak lazım. Medyada yer alan  'Her şeye iyi gelir' algısı yanlıştır. Bağırsak bakterilerimizin önemi giderek  artıyor. Bağırsak florasını iyileştiren tedaviler gelecekte gündeme gelecek. O  zaman birçok hastalığa faydası olacaktır. Daha çok iltihaplı bağırsak hastalığı,  otizm gibi ruhsal sorunlara karşı tedaviler geliştirilmeye çalışılıyor.  Antibiyotiğe bağlı bağırsak hastalıklarında çalışmalar var. Gelecekte bu  çalışmalar artacak gibi görünüyor."

Eğitim Haberleri

Ortaokul öğrencileri "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye haykırdı