Erzurum Güncel Sabahmarketlerin 'ambalajda gram oyunu' yaparak tüketiciyi yanılttığına dair yazdığı haber tüketicilerden büyük destek gördü. Twitter başta olmak üzere sosyal medya ve e-mail aracılığıyla tarafımıza gelen bildirimlerden tüketicilerin farklı konularda da marketler ve birçok tedarikçiden şikâyetçi olduğu tespit edildi. öne çıkan sorunların başında ise marketlerin müşteriyi yanıltacak şekilde yanlış fiyat etiketi ile satış yapmaları geliyor.
MüŞTERİYİ SUçLUYORLAR
Reyonda düşük fiyattan gösterilen ürün kasada daha yüksek fiyattan satılıyor, müşteri fişe bakıp fiyatı takip ederse, aradaki fark çoğu zaman müşteriye iade ediliyor. Onlarca kalem ürün arasında tüketicilerin gözünden kaçan fiyat farkı ise doğrudan marketin kasasına gidiyor. İsmini açıklamak istemeyen bir tüketici yine ismini vermediği bir zincir markette yaşadığı olayı şöyle özetledi: "Raftan bir paket toz puding aldım. Etikette 1.35 TL yazıyordu. Kasadan fişi alıp kontrol ettiğimde benden 2.99 TL aldıklarını gördüm. Danışmadaki yetkiliyle reyona gittik. Fiyat 1.35'ti. Yetkili bazen böyle hatalar olduğunu söyledi. Ben de aradaki farkı talep ettim. ürünü iade edebileceğimi, farkı ödemeyeceklerini söyledi. üstelik beni etiketlerin yerini değiştirmekle suçladılar." Marketlerin hepsi aynı hatayı yapıyor diyerek genelleme yapmak yanlış olur. Ancak çok sayıda tüketici hep aynı konuya vurgu yapıyor.
KAMPANYA KURNAZLIĞI
Marketlerin yaptığı pazarlama kurnazlığından birinin de '3 al 2 öde' gibi kampanyalar olduğu ortaya çıktı. Bir tüketici, "Rafta bir paket kakaonun 50 kuruş olduğunu gördüm. Promosyon sepetinde aynı ürünün '4 al 3 öde' fiyatı ise 2 TL idi. Fiyat cazipmiş gibi hava yaratılıyor" dedi. Perakende danışmanı Nurullah öztürk, rekabet nedeniyle bu tür yöntemlere başvurulduğunu söyledi. Tüketicinin dikkatli olması gerektiğini belirten öztürk, "Marketler tedarikçiye fiyat baskısı yapıyor. Başvurulan yollar yanlış" dedi.
OYUN BEBEK BEZİNE DE SIçRADI
Ambalajdan gram çalma oyununa sadece gıdada değil, bebek bezi gibi hızlı tüketim ürünlerinde de rastlandığı belirtildi. Bir çocuk bezi üreticisinin 2 ay içerisinde önce paketlerdeki miktarı 4-6 adet azalttığı, sonra bebek bezlerinin ebatlarını değiştirdiği, ardından yine paketlerdeki adetleri azalttığı ifade edildi. Bir tüketici, "Ancak fiyatlar halen aynı" dedi. Marketlerin bir diğer haksız kazancının da bazı ürün gruplarında bir haftada yüzde 50'ye yakın zam yapmaları olduğu ortaya çıktı.