Şeker fabrikalarında skandal satış!

Daha önce satılamayan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikalarının dün yapılan özelleştirme ihaleleri büyük bir skandalı ortaya çıkardı.

Erzurum Güncel- Özelleştirme İdaresi, bir yıl önce sadece doğalgaza geçmesinden dolayı 23 milyon lira yatırım yapılan Erzincan Şeker Fabrikası’nı 77 milyon lira gibi çok komik bir rakamla satışa çıkardı. Yapılan arazi değerlendirmelerine göre sadece Erzincan Şeker Fabrikası’nın arazisine 240 milyon lira değer biçiliyor.

Milli Gazete'nin haberine göre Türkiye’nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikaları haraç mezat satılmaya devam ediliyor. Özelleştirme İdaresi’nin dün yaptığı şeker ihalesi, büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Özelleştirme İdaresi, bir yıl önce sadece doğalgaza geçmesinden dolayı 23 milyon lira yatırım yapılan Erzincan Şeker Fabrikası’nı 77 milyon lira gibi çok komik bir rakamla satışa çıkardı.

Daha önce satılamayan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’nın dün yapılan özelleştirme ihaleleri büyük bir skandalı ortaya çıkardı. 16 Nisan’da yapılan ihalede Erzurum Şeker Fabrikası’nın başlangıç satış fiyatı 211 milyon lira olarak belirlenirken, dünkü ihalede Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’nın başlangıç satış bedeli 286 milyon 900 bin lira olarak belirlendi. Yani Erzincan Şeker Fabrikası’ndan dolayı iki fabrikanın başlangıç satış bedeli sadece 77 milyon lira artırıldı. Bu rakam ise fabrikaların haraç mezat satıldığını belgelerken büyük bir skandalı da ortaya çıkardı. Erzincan Şeker Fabrikası’na sadece geçen yıl doğalgaza geçmesinden dolayı 23 milyon lira yatırım yapılmıştı.

SADECE İKİ FİRMA KATILDI

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’nın ihalesine sadece iki firmanın katılması dikkat çekti. Öz Burak İnşaat ihale başlangıç bedelinde hiçbir artırıma gitmeden ilk turda çekilirken, ihale 287 milyon lira ile Albayraklar’da kaldı.

SADECE ERZİNCAN’IN ARAZİSİNE 240 MİLYON LİRA DEĞER BİÇİLİYOR

Erzincan Şeker Fabrikası’nın şehrin merkezinde 641 bin metrekare, Erzurum’un ise 872 bin metrekare arazisi bulunuyor. Her iki fabrikanın toplam 78 bin 200 ton kotası bulunuyor. Yapılan arazi değerlendirmelerine göre sadece Erzincan Şeker Fabrikası’nın arazisine 240 milyon lira değer biçiliyor. İhalede iki fabrika için verilen fiyat, Erzincan Şeker Fabrikası’nın arazisi ile karşılaştırıldığında söz konusu fabrikaların kelepir fiyata satıldığını gösteriyor.

ÖZ BURAK İNŞAAT İLK TURDA ÇEKİLDİ!

Albayraklar, bundan önce yapılan 11 şeker fabrikasının ihalesine girmesine rağmen ihale kazanamamıştı. Dün yapılan ihaleye Albayraklar’la birlikte sadece bir firmanın katılması dikkat çekerken, Öz Burak İnşaat’ın ihale komisyonunun belirlediği fiyatta hiçbir artırıma gitmeden ilk turda çekilmesi anlamlı bulundu.

İKİ FABRİKA ÇOK UCUZA GİTTİ

Sadece şeker kotası bazında değerlendirildiğinde 70 bin ton şeker kotası bulunan Kırşehir Şeker Fabrikası geçtiğimiz ay yapılan ihalede 330 milyon liraya satılmıştı. Dün yapılan ihalede ise iki fabrika 78 bin 200 ton kotasıyla birlikte 287 milyon liraya satıldı. Kırşehir Şeker Fabrikası’na göre 8 bin 200 ton daha fazla kotası bulunmasına rağmen Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası 43 milyon lira daha ucuza satılmış oldu.

2011’E GÖRE 89 MİLYON DOLAR DAHA UCUZA SATILDI

2011 yılında yapılan ihalede oluşan rakamlar üzerinden karşılaştırıldığında kamunun zarara daha da katlanıyor. Özelleştirme İdaresi’nin 2011 yılında yaptığı ihale baz alındığında kamu sadece bu iki şeker fabrikasının satışından dolayı 89 milyon dolar zarara uğratıldı.

KAMUNUN KAYNAKLARI KEYFİ SATIŞ!

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’nın ihaleleri, şeker fabrikalarının keyfi satışını bir kez daha teyit etti. Şeker fabrikaları firmaların ihalede oluşturduğu fiyatlar üzerinden satılırken, bu da kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Kamu yararı gözetilerek fabrikalarla ilgili şeker kotası ve arazi değeri üzerinden bir değer tespiti yapılmış olsaydı Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’na verilen fiyatın çok düşük olmasından dolayı iptal edilmesi gerekiyordu. Ancak sadece 100 bin lira artışla iki fabrikanın ihalesinin Albayraklar’da kalması dikkat çekti.

ERZİNCAN’IN DEĞERİ 77 MİLYON LİRA MI?

Diğer yandan 16 Nisan’da yapılan ihalede Erzurum Şeker Fabrikası için iki firma teklif verirken ihale başlangıç bedeli 211 milyon liradan başlamıştı. Dün yapılan ihalede ise iki fabrika birden satışa çıkarılmasına rağmen ihale başlangıç bedelinin birincisine göre sadece 77 milyon lira artırılması dikkat çekti.

23 MİLYON LİRA HARCANAN FABRİKAYA 77 MİLYON LİRA DEĞER BİÇİLDİ

Özelleştirme İdaresi, Erzincan Şeker Fabrikası için 77 milyon lira gibi çok komik bir rakam belirlerken, söz konusu fabrikaya geçtiğimiz yıl doğalgaza geçmesinden dolayı 23 milyon lira yatırım yapılmıştı.

Erzurum Haberleri

Erzurum’da sağlık çalışanlarından Gazze için sessiz yürüyüş
Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…