Erzurum Güncel- Bağdat yönetimi, tüm kapıları kapattı ve sınır bölgesine asker yığmaya başladı. Şam’da çarşamba günü düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan Esad’ın güvenlik danışmanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tümgeneral Hişam Bahtiyar da dün hastanede hayatını kaybetti.
Suriye’de 17 aydır devam eden çatışmalarda Devlet Başkanı Beşar Esad en büyük darbeleri bu hafta içinde yedi. çarşamba günü gün başkent Şam’ın kalbinde, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın tüm beyin takımının bulunduğu Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına yapılan bombalı saldırıyla Savunma Bakanı Davud Racha, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Esad’ın eniştesi Asıf Şevket ile Devlet Başkan Yardımcısı General Hasan Türkmeni ölmüştü. Dün saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tümgeneral Hişam Bahtiyar’ın da hayatını kaybettiği açıklandı. Esad’ın güvenlik danışmanı olan Bahtiyar, Şam rejiminin en etkili isimlerinden biriydi...
Hatay ve Antep’in karşısında
Esad yönetimini, bu ölümler kadar sarsan bir diğer olay ise muhalif güçlerin ülkenin en önemli sınır kapılarını ele geçirmesi oldu. özgür Suriye Ordusu’nun ele geçirdiği ilk geçiş noktası, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Babel Hava Sınır Kapısı oldu. Perşembe günü saatlerce süren ve sınırın Türkiye tarafından da duyulan çatışmalar sonunda kapının muhaliflerin eline geçtiği açıklandı. Daha sonra internetten yayınlanan görüntülerde ise ellerinde tüfeklerle sınır kapısında nöbet beklemeye başlayan isyancıların Beşar Esad’ın fotoğraflarını çiğnediği görüldü. Daha sonra isyancıların bölgeden çekildiği öne sürülse de bu iddia doğrulanamadı. Türkiye’den Suriye’ye geçişler ise büyük oranda durdu.
22 askeri öldürdüler
Babel Hava’nın yanı sıra Gaziantep’teki Karkamış Sınır Kapısı’nın karşısındaki Carablus Sınır Kapısı’yla Suriye-Irak sınırında bulunan Ebu Kemal Sınır Kapısı’nın da muhaliflerin kontrolüne geçtiğini açıklandı. Irak İçişleri bakan yardımcısı Adnan El Esadi de özgür Suriye Ordusu’nun Suriye-Irak arasındaki dört geçiş noktasını da ele geçirdiğini söyledi. Suriyeli muhaliflerin bu sınır kapılarından birinde Suriyeli bir yarbayın kol ve bacaklarını kestiğini söyleyen El Esadi, “Ardından da Iraklı askerlerin gözleri önünde 22 Suriyeli askeri infaz ettiler” dedi.
Silah geçişi kolaylaşır
Bu gelişmelerin ardından Bağdat yönetiminin, Suriye ile tüm sınır kapılarını kapattığı açıklandı. Irak ayrıca sınıra asker sevkiyatı yaptığını da duyurdu. Sınır geçişlerinin el değiştirmesinin isyancıların bölgeye silah ve savaşçı sokmasını kolaylaştıracağını söylüyor.
Sınır kapısındaki Esad fotoğrafları yakıldı, tüm binalar boşaltıldı
Türkiye sınırındaki Babel Hava Sınır Kapısı’nı ele geçiren yaklaşık 150 silahlı muhalif, girişte yer alan Beşar Esad’ın dev posterini yaktı. Sınır bölgesinde yer alan tüm binalar ve alışveriş alanları yağmalandı. özgür Suriye Ordusu, sınır kapısına saldırıyı önceki gün başlatmış, tüm gün süren çatışmalar sonunda geçiş noktasının kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini açıklamıştı.
Irak sınırda barikat oluşturdu
Irak sınırındaki kapıların muhaliflerin eline geçmesinin ardından iki ülke arasındaki tüm geçişler durduruldu. Bağdat yönetimi sınır bölgesine asker takviyesi yaparken, sınır kapıları da beton bloklarla kapatıldı. Iraklı yetkililer sınır geçişlerinin ne zaman normale döneceği hakkında bir bilgileri olmadığını, yaşanacak gelişmelere göre önlem alacaklarını açıkladı.
Kürtler de Halep’te yönetime el koydu!
Suriye’de Esad rejimi ile özgür Suriye ordusu arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Halep’e bağlı Kobani kasabasını ele geçiren Kürtler, özgür Suriye Ordusu’nun, çatışmaları Kürt bölgesine yaymaması amacıyla yönetime de el koydu. Kasabada aralarında devlet daireleri, belediye ve askeri merkezlerin de bulunduğu 15 kurum ele geçirildi. Kürtlerin kendi içlerinde oluşturduğu milislerin yol kontrolü yaptığı, kente giriş ve çıkışları da denetim altına aldığı bildirildi. İlçede çeşitli devlet kurumlarına ise Kürt bayrağı asıldı. Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi, özgür Suriye ordusunun çatışmaları Kürt bölgelerine yaymamaları amacıyla Kobani’yi ele geçirerek böyle bir tedbir aldıklarını ve kimseye düşmanlıkları olmadığını ileri sürdü.
Alevi devleti gerçek olacak mı?
Şam’da yaşanan saldırı ve sınır kapılarının muhaliflerin eline geçmesinin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği de tartışılmaya başlandı. Esad yönetiminin Şam’ın düşmesi durumunda Akdeniz kıyısından Ensariye Dağları’na kadar uzanan, Lazkiye ve Tartus kentlerini de içine alan, Alevi nüfusun çoğunlukta olduğu bölgede bir Alevi devleti kuracağı iddia ediliyor. Daha önce Şam yönetiminin füzelerini ve stratejik silahlarını bu bölgeye naklettiği öne sürülmüştü. Esad’ın da Şam’daki Ulusal Güvenlik Konseyi’ne düzenlenen ve dört üst düzey yetkilinin öldüğü saldırının ardından Lazkiye kentine kaçtığı iddia edilmişti. Bölgede yaşayan Sünni grupların da göçe zorlandığı, ülkenin diğer kesimlerinde yaşayan Alevilerin bu bölgeye taşınmaya teşvik edildiği de söylentiler arasında. 22 milyon nüfuslu Suriye’de halkın yüzde 10’unu Aleviler oluşturuyor. Yüzde 75 ise Sünni. Ancak yönetim kademelerinde Alevilerin üstünlüğü var.
Şam’dan kaçış
Başkentteki bombalı saldırıda en güvendiği dört ismi kaybeden Esad, orduya “48 saat içinde Şam’ı muhaliflerden temizleyin” talimatı verdi. Suriyeli güvenlik güçleri çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşayanlara evlerini terk etmeleri uyarısı yapınca binlerce kişi yollara döküldü. Beşinci gününe giren çatışmalarda 400 kişi öldü.