Erzurum Güncel- ABD’de yapılan araştırma, doktorların hastaları dinlemek için kullandığı steteskopların yüzde 80’inde enfeksiyona yol açan bakterilerin bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmanın başında bulunan Prof. Michael Schmidt, doktorların en çok kullandığı aletlerin sterilize edilse de bakterilerden tam olarak temizlenemediğini belirtti. “El, yüz ve boyun gibi noktalarda hastane mikrobu konusunda büyük risk ortaya çıkarıyor” dedi.
ABD’de yapılan bir araştırmada hastanelerde kullanılan steteskopların yüzde 80’inde enfeksiyona yol açan bakterilerin bulunduğu ortaya çıktı.
Araştırmalara göre hastanelerde kullanılan steteskopların yüzde 80’inde enfeksiyona yol açan yüksek oranda bakteriye rastlandı. Bu steteskoplar fiziksel muayene yoluyla hastalara bulaşarak ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Amerika Enfeksiyon Kontrol Dergisi’nde yayımlanan araştırmada yoğun bakım ünitesinde kullanılan steteskoplar incelendi. Araştırma sonucunda steteskopların yüksek oranda zararlı bakteri taşıdığı ve hastaların fiziksel muayeneyle bu bakterilere maruz kaldığı ortaya çıktı. Aletler sterilize edilse bile bakterilerden tam olarak kurtulmuyor. Bu durum, her yıl 99 bin kişinin ölümüne yol açan hastane mikrobu konusundaki endişeleri tekrar gündeme getirdi. Araştırma başkanı Güney Karolina Üniversitesi profesörü Michael Schmidt steteskopların düzenli bir şekilde temizlenmiş olmasının durumu yalnızca 10’da 1 oranda iyileştirdiğini vurgulayarak “Hastaların sterilize edilmemiş derisi ile sağlık çalışanlarının el, yüz, boyun ve kıyafetleriyle sık sık temas halinde olmaları bu aletlerin dezenfekte edilmesini zorlaştırıyor’’ açıklamasını yaptı. Araştırma kapsamında yoğun bakım ünitelerinde incelenen 40 steteskopun hepsinde de farklı türlerde bakteri bulundu. Aletlerin aynı zamanda ölümcül enfeksiyonlara neden olan stafilokok barındırdığı sonucuna ulaşıldı. Stafilokok toksinleri gıda zehirlenmesi durumlarında ana etken olmalarıyla tanınıyor.