Taliban uyuşturucu üretimini arttırdı operasyonlar hız kazandı

Türkiye'de son iki ayda düzenlenen 3 büyük uyuşturucu operasyonunda, 3, 5 ton eroin ele geçirildi. Peki, artan denetimlere rağmen Türkiye'de uyuşturucu ticareti neden önlenemiyor?

Erzurum Güncel- Türkiye'de son iki ayda düzenlenen 3 büyük uyuşturucu operasyonunda, 3, 5 ton eroin ele geçirildi. Peki, artan denetimlere rağmen Türkiye'de uyuşturucu ticareti neden önlenemiyor? Uzmanlar, son zamanlardaki artışın Afganistan'daki afyon üretimiyle bağlantılı olduğunu dile getiriyor. Taliban gibi terör örgütlerinin geçim kaynağı olan afyonun üretimi, ülkede yüzde 90'a kadar çıkartıldı.

Erzurum-Erzincan Karayolu üzerinde 5 Aralık'ta, sakatat yüklü bir TIR'da 1 ton 271 kilo eroin ele geçirildi. Van'dan yola çıkan ve İstanbul'a giden TIR'daki uyuşturucu yol denetimi yapan polisin şüphesi sayesinde ele geçirildi. TIR'da bulunan eroinle ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı.

ERZURUM'DA UYUŞTURUCU BASKINI

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, geçen hafta ise Erzurum'da bir kamyonda 1 ton 535 kilo eroin ele geçirildi. Erzurum Polisi'nin ele geçirdiği eroinle ilgili 4 şüpheli İstanbul'da gözaltına alındı. İstanbul’da yakalanan şüpheliler sorgulandıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'ne (EGM) ait özel uçakla Erzurum'a gönderildi. Son operasyon ise İstanbul'da gerçekleştirldi. İstanbul Emniyeti'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir ihbar üzerine harekete geçti. Sultanbeyli ve Sarıyer'de düzenlenen operasyonlarda 850 kilo eroin ele geçildi.

Operasyonda 2 şüpheli de gözaltına alındı.

3 OPERASYONDA 3 BUÇUK TON EROİN

Türk polisi tarafından 2 ayda düzenlenen 3 ayrı çalışmada ele geçirilen 3 buçuk ton eroin son yılların en yüksek miktarda yakalamaları olarak kayıtlara geçti.

 AFGANİSTAN FAKTÖRÜ

Uzmanlar, son zamalardaki eroin yakalamasındaki artışın Afganistan'daki afyon üretimiyle bağlantılı olduğunu dile getiriyor. Uzmanlara göre, uluslararası raporlar 'afyon' üretiminin merkezi olan Afganistan'da üretim arttıkça eroin kaçakçılığının da arttığını ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Raporları'nda ise Afganistan'da 2016 yılında afyon üretiminin yüzde 40, 2017'de ise yüzde 63 arttığını ortaya koyuyor. BM'nin raporuna göre, 2017’de üretilen afyon miktarıyla 550 ile 900 bin ton eroin üretilebileceğine dikkat çekiliyor.

TALİBAN'IN BAŞLICA GELİR KAYNAĞI

Afganistan'da 354 bin kişinin afyon üretiminde çalıştığı raporlanırken, Taliban gibi terör örgütlerinin bu üretimden milyonlarca dolar kazandığı belirtiliyor. Afganistan’da Ulusal Birlik Hükümeti ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın geçen Mayıs ayında yaptığı açıklamada, afyon üretiminin yılbaşından bu yana geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 90 arttığını söylemesi, uyuşturucu üretimindeki artış riskini gözler önüne serdi.

Eroin üretimindeki artış, uyuşturucunun Avrupa'ya götürülme rotasındaki ülkeleri de etkiliyor. İstihbarat raporlarına göre; uyuşturucu şebekeleri, ‘kuzey rotası’ olarak bilinen güzergâhla İran üzerinden getirilen eroin; Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan üzerinden Avrupa'ya ulaştırılıyor.

TÜRKİYE, BALKAN ROTASINDA

Türkiye ise Balkan Rotası olarak bilinen güzergâhta yer alıyor. Bu aşamada İran Sınırı'ndan Hakkari ve Van'dan kaçak yollarla geçirilen eroin bu illerde TIR'lara ya da farklı araçlara yükleniyor. Daha sonra da Bulgaristan, Romanya veya Yunanistan yolları izleyerek, Orta-Güney ve Batı Avrupa'ya götürülüyor. Bu güzergâh üzeriden güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sebebiyle uyuşturucu şebekelerinin Irak ve Suriye üzerinden uyuşturucu Balkanlar'a taşıdığı yeni bir rotanın daha ortaya çıktığı biliniyor. Bu rota bilgisi 2018 Avrupa Uyuşturucu Raporu'nda da yer alıyor.

GÜNEY ROTASINDA OPERASYON

İran ve Pakistan'dan Avrupa'ya giden uyuşturucu için şebekelerin hava ve deniz yolunu kullandıkları da biliniyor. Eroin şebekelerinin Afrika ülkelerinden Avrupa'ya ulaşmak için kullandığı ‘Güney Rotası' da polis tarafından izleniyor. Türk Güvenlik Güçleri 2 Haziran 2017'de bu rotayı izleyen uyuşturucu şebekelerine yönelik bir operasyon düzenlemişti. Commandertide isimli gemiye düzenlenen ve ‘Şehit Alp-Er Operasyonu’ adı verilen baskında 1 ton 71 kilo eroin ele geçirilmişti.

Uzmanlar ülkemizde sıklıkla yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirilmesinin Türkiye'nin, uyuşturucu üretiminin gerçekleştiği Doğu ile Batı arasında köprü olmasından kaynaklandığını belirtiliyor. Şebekelerin ülkemizi geçiş güzergahı olarak gördüğü dile getiriliyor. Ancak son zamanlardaki başarılı yakalamalar sonrası zehir tacirlerinin Kuzey ve Güney Rotası'na yönlendiği belirtiliyor.

Şebekeler bazı durumlarda güvenlik güçlerinden kurtulmak için farklı yöntemler kullandıkları da biliniyor. Şebekelerin bu amaçla Türkiye'de imalatı denedikleri biliniyor. Ancak polisin operasyonlarının bu durumu önlediği belirtiliyor.

Bu kapsamda İstanbul Narkotik Polisi, 26 Temmuz 2017'de Sakarya'nın Hendek ilçesinde bir operasyon düzenlemiş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın öncülük ettiği baskında 1 ton eroin ve uyuşturucu yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilmişti.

DENETİMLER YOĞUNLAŞIYOR

Uzmanlara göre, artan arz sebebiyle, uyuşturucu tacirleri Avrupa'ya daha fazla eroin götürmek istiyor. Bu durum, zehir tacirlerinin güzergâhındaki Türkiye’yi daha sık kullanmaya çalışmalarına sebep oluyor. Türk polisi de uluslararası uyuşturucu ile mücadele teşkilatlarıyla daha çok işbirliği ve istihbarat çalışması yapıyor. Yoğunlaşan çalışmalarla da birçok girişime engel olunuyor.

EROİN İLAÇ OLARAK ÜRETİLDİ

Eroin, ağrı kesici ilaçlar üzerinde Alman Bayer firmasında çalışan Dr. Felix Hoffman tarafından 1887'de bulundu. Hoffman'ın morfinin türevinden elde ettiği eroin, yasal olarak eczanelerde satılmaya başladı. Yaklaşık 15 yıl sonra eroinin bağımlılık yaptığı ve insanları ölüme götüren bir sürece sebep olduğu anlaşıldı. Bu sebeple Bayer firması üretimini durdurdu. Uluslararası toplantılarla da eroin yasaklandı.

TÜRKİYE'DE GEÇ YASAKLANDI

Hammaddesi, haşhaştan elde edilen afyonsakızı olan eroin, yasaklamalara rağmen ülkemizde uzun süre üretilmeye devam etti. İstanbul'daki 3 eroin fabrikası 1932'ye kadar çalışmaya devam etti. Daha sonra ise aşamalı olarak eroin yasaklaması gerçekleştirildi. Afyon üretimi bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de sınırlandırıldı.

Asayiş Haberleri

Yenidoğan Çetesi duruşmasında itiraf!