Trafik sigortasına yüzde 20 zam

Yarından itibaren zorunlu trafik sigortası yüzde 20 zamlanacak.

Erzurum Güncel- Böylece İstanbul, Ankara İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerde en düşük poliçe 500, en yüksek ise 5 bin TL olacak

FOTO: SöZCü SADER Başkanı Kemal Gazioğlu, arkadaşımız Kamil Elibol’a fiyatları ancak Hazine Müsteşarlığı’nın düşürebileceğini açıkladı.

Sigorta Acenteleri Derneği’nden (SADER) 10 milyon araç sahibine yeni yıl öncesi kötü haber geldi. Araç sahipleri yarından itibaren zorunlu trafik sigortalarını yüzde 20 zamlı yaptıracak. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana gibi büyükşehirlerde en düşük trafik sigortası poliçesi 500 TL, en yüksek ise 5 bin TL olacak.
SADER Başkanı Kemal Gazioğlu, trafik sigorta poliçe tutarlarında en az yüzde 20 artış olacağını söyledi. Gazioğlu, “Araç sahiplerinin haklı yakınmalarına neden olan yüksek fiyatları ancak Hazine Müsteşarlığı düşürebilir” dedi.

İSTENİRSE YüZDE 30 DüŞER

Poliçe tutarlarının artışında önemli rol oynayan “destekten yoksun kalma” ve “kıymet kaybı” konusunda yeni kanuni düzenleme yapılması gerektiğini savunan Gazioğlu şöyle konuştu:
“Hazine Müsteşarlığı trafik sigortası genel şartlarını kanun maddesi olarak çıkarırsa sorun çözülür ve primler en az yüzde 30 düşer. Poliçe tutarlarındaki artıştan biz de memnun değiliz. Kaskoyu geçen zorunlu trafik sigortası yüzünden acente komisyon oranlarımız yüzde 15’lerden yüzde 1-5’lere düştü.”
Gazioğlu, Hazine Müsteşarlığı’nın 27 Ekim 2015’de kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve taksilere uygulanacak zorunlu mali sorumluluk sigortalarında azami brüt prim tutarları belirlemesinin serbest piyasa koşullarına aykırı olduğunu savundu.

ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

SADER Başkanı Gazioğlu, bazı sigorta şirketlerinin hasar/prim oranlarındaki olumsuzluğu ve Hazine Müsteşarlığı’nın tavan fiyat belirlemesini gerekçe göstererek acente komisyonlarını indirme girişimlerini kabul edilemez buldu. “Hazine’nin ticari araçlara tavan fiyat uygulaması getirirken hususi otomobillerde, motosikletlerde, traktörlerde ve çekicilerde primleri serbest bırakmasını anlamakta zorlanıyoruz” diyen Gazioğlu şunları söyledi:
“Toplam araç sayısının yüzde 76.1’ine tavan uygulaması getirilmemesinin izah edilmesi gerekmektedir. Hasar frekansı yüksek araç gruplarındaki prim artışları sebep gösterilerek azınlıktaki bazı araç gruplarına tavan getirilerek diğer araç gruplarının primlerinin serbest bırakılmasının bedelini tavan uygulaması dışındaki araç sahipleri ödeyecektir.”

Ticariler için getirilen brüt prim özele de uygulansın

STK’ların 1 Kasım seçimleri öncesi hükümete yaptığı baskı sonucu Hazine’nin yaklaşık 4,5 milyon araç sahibine dönük yayınladığı genelgenin 10 milyon hususi otomobil sahibine haksızlık yarattığını belirten Gazioğlu, Hazine Müsteşarlığı’nın ticari araçlara getirdiği azami brüt prim uygulamasını özel otomobil sahiplerine de tanıması gerektiğini bildirdi. Gazioğlu, “özel otomobiller için de azami brüt prim tutarı bin TL olsun. Türkiye’de trafiğe kayıtlı 19.6 milyon aracın yüzde 52.8’ini özel otomobiller oluşturuyor. Hazine’nin üst limit uygulaması çifte standart yaratıyor.”Sözcü

Ege Haberleri

Türkiye'nin ormanları turizme açılıyor
Marmaris'te deprem!
Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem
'Denize girmek sağlığa zararlı olabilir'