Trafikte tarife değişti: Sigortasını yenileyecek araç sahipleri dikkat!

Trafiğe kayıtlı yaklaşık 30 milyon aracın tamamının sigortalı olması gerekiyor. Sigortasız yola çıkmak yasak. Ancak bu zorunluluğa rağmen zorunlu trafik sigortasından vazgeçenlerin sayısında artış var.

Gazete Güncel- Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza sonucunda karşı tarafın aracında oluşabilecek hasarları, araçtaki kişiler için yapılacak sağlıkla ve bedeni (sakatlık, ölüm) zararları teminat limitleri kapsamında karışlıyor. Bu limit her yıl değişiyor. Bu yıl için geçerli araç başına maddi gider teminatı 200 bin lira. Trafik sigortası yasal olarak zorunlu. Sigortasız trafiğe çıkıp denetime takılanlara 690 lira ceza kesiliyor. Cezanın düşük poliçe fiyatlarının ise yüksek olması trafik sigortası yaptırmayanların sayısının artmasına neden oluyor.

Zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza sonucunda karşı tarafın aracında oluşabilecek hasarları, araçtaki kişiler için yapılacak sağlıkla ve bedeni (sakatlık, ölüm) zararları teminat limitleri kapsamında karışlıyor. Bu limit her yıl değişiyor. Bu yıl için geçerli araç başına maddi gider teminatı 200 bin lira. Trafik sigortası yasal olarak zorunlu. Sigortasız trafiğe çıkıp denetime takılanlara 690 lira ceza kesiliyor. Cezanın düşük poliçe fiyatlarının ise yüksek olması trafik sigortası yaptırmayanların sayısının artmasına neden oluyor.

1 MİLYON ARAÇ SAHİBİ VAZGEÇTİ

Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre; son bir yıldır trafik sigortası yaptırmaktan vazgeçenlerin sayısı 1 milyon kişi daha arttı. Kasko poliçe adedinde de yüzde 10 kayıp oluştu. Bir başka deyişle 7.5 milyona kadar çıkan kaskolu araç sayısı 6.7 milyon seviyelerine geriledi. Yani enflasyonist ortamda harcamalarda frene basanlar önce sigortadan vazgeçiyor. Araç sahibinin de sigorta şirketlerinin de kendine göre haklı nedenleri var. Ancak gelinen noktada sigorta fiyatları aylık yükseliyor ve bu da vatandaşın bütçesini zorluyor.

SIFIR İLE 8 ARASINDA BASAMAK 

Trafik sigortasında 12 Nisan 2017’den beri ‘tavan fiyat’ uygulanıyor. Sigorta şirketleri belirlenen limitleri aşmadan fiyat belirliyor. Bazıları daha çok müşteri kazanmak için düşük fiyat uyguluyor, bazıları ise tavana yakın fiyat belirliyor. Teklif alırken tavanı aşan tutarlarla karşılaşmak da mümkün! Fiyatlar sıfır ve sekiz arasında müşteri riskine göre tespit edilen basamaklara göre belirleniyor. Kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkıyor ve ödeyecekleri prim hasarsızlık indirimiyle düşüyor. Sık kazaya karışanların ise sıfıra doğru yaklaştıkça ödeyeceği tutar artıyor. Fiyatlar illerin kaza skoruna göre de küçük değişiklikler gösteriyor.

MAYISTA HASAR ENDEKSİ DEVREYE GİRDİ

Trafik sigortasında mayıs itibarıyla yeni sisteme geçildi. Artış oranı yeni oluşturulan maliyet endeksine göre belirleniyor. Endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanıyor. Böylece ödenecek prim miktarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili oluyor. Bu maliyet endeksine göre ekimde yüzde 3.5 artan poliçe fiyatları, kasım ayında yüzde 2.5 zamlandı. Böylece otomobiller için en düşük tavan poliçe tutarı 4 bin 798 liraya, en yüksek tutar ise 32 bin lirayı aşıyor.

BİRKAÇ FİRMADAN TEKLİF ALIN

Fiyatlar sigorta şirketlerine göre değişebiliyor. Rekabet ortamında piyasanın altında fiyat verenler de var. Bu nedenle en az 3-4 firmadan fiyat teklifi alınmalı.

İŞTE 81 İLDE OTOMOBİLLER İÇİN KASIM AYINDA UYGULANACAK TAVAN FİYATLAR (TL)

POSTA

Ekonomi Haberleri

En düşük emekli maaşı 2025 yılında ne kadar olacak?
Erdoğan 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi
1 yıl önce yatırım için almışlardı!