Erzurum Güncel- Türkiye sosyal proje kapsamında Bosna Hersekli üreticileri desteklemek için ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden bu yıl ilk planda 1500 ton eti 5.10 Euro’dan yani 52.5 liradan ithal edecek. Ancak, Et ve Süt Kurumu (ESK), artan yem maliyetlerinden dolayı zor günler geçiren yerli üreticinin hayvanını ise 36 liradan kesmeye devam ediyor
Bu da kendi üreticimizi öldürürken, kardeş Bosna Hersek’teki üreticilerin desteklenmesinin sorgulanmasına neden oluyor.
HAYVANLAR BOSNALI BİR FİRMAYA AİT MEZBAHADA KESİLECEK
Et ve Süt Kurumu, ithal edeceği 1500 ton eti, Bosnalı bir firma aracılık yapacak. Hayvanların, Bosnalı bir firmaya ait mezbahada kesilecek olması da helal kesim kurallarına yönelik kaygıları ortadan kaldırması bakımından önemli bulunuyor.
YERLİ ÜRETİCİ UNUTULDU
Türkiye, Bosna Hersek’ten ihtiyaçtan dolayı değil, bu ülkedeki üreticilere destek vermek amacıyla bu et ithalatını yapıyor. Ancak burada yaşanan büyük bir çelişki de yerli üreticinin tepkisini çekiyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için kilosu 5.10 Euro’dan et ithal edilirken, bu ithal etin bugünkü kurlar üzerinden Türk Lirası karşılığı 52.5 liraya geliyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bu ülkeden 52.5 liradan et ithal edilirken diğer yandan Et ve Süt Kurumu’nun yerli üretici için karkas kesim fiyatının halen 36 lira olarak uygulanması yerli üretici açısından yaşanan çelişkiyi de gözler önüne seriyor.
TAREKS HAYVANCILIK SAF DIŞI BIRAKILDI
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, geçen yıl Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancık üzerinden yapılırken, ortaya çıkan skandal fatura ve ithal etilen etlerle ilgili gündeme gelen şaibelerden dolayı bu yıl Tareks Hayvancılık devre dışı bırakıldı.
TAREKS HAYVANCILIK NEDEN DEVRE DIŞI BIRAKILDI?
Geçtiğimiz yıl Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatı Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık üzerinden yapılırken, yapılan et ithalatının 10 Cent daha pahalı olması, burada vurgun iddialarını gündeme getirmişti. Tareks Hayvancılık, söz konusu ithalat için Bosna Hersek’te şirket kurarken, bu şirket aracılığıyla Bosna Hersekli üreticilerle sözleşmeli üretim yapılacak ve elde edilen hayvanlar kesilerek Türkiye’de ithal edilecekti. Böylece Türkiye’nin verdiği destek aracılara değil doğrudan Bosna Hersekli üreticileri ulaşacaktı. Fakat bu hedeflerin hiç biri gerçekleşmediği gibi Tareks Hayvancılık’ın da ithal ettiği etleri aracılardan temin ettiği ortaya çıkmıştı. Tareks Hayvancılık yaptığı ithalatta bir de maliyetler 10 cent birden artarak 5.20 Euro’ya çıkmıştı. Et ve Süt Kurumu, hem belirlenen hedeflerin tutturulmaması, hem 10 Cent daha pahalı et ithal edilmesi hem de etlerin kalitesine yönelik iddialar yüzünden bu yıl Tareks Hayvancılıkla sözleşme yapmadı.
ZARAR ÇİFTÇİ ORTAKLARIN CEBİNDEN ÇIKACAK
Cumhurbaşkanlığının projesinde Tareks Hayvancılık’ın devre dışı bırakılması çiftçi kuruluşunun nasıl kötü yönetildiğini de ortaya koydu. Eski AKP Milletvekili Adem Tatlı’nın Genel Müdürlüğünü yaptığı Tareks Hayvancılık, brusella skandalından dolayı kurumu 10 milyon liranın üstünde bir zarara uğratırken, Türkiye’nin yapacağı et ithalatı için Bosna Hersek’te kurulun şirketin de atıl kalmasına neden olacak. Buradaki zarar da yine doğrudan çiftçi ortaklarının cebinden çıkmış olacak.