Erzurum Güncel- Türkiye'nin yeni Doğu Akdeniz hamlesiyle etekleri tutuşan Yunanistan hem diplomasi hem de askeri alanda yanıt vermek için adım atıyor. Yunan savaş gemisi İsrail limanına yanaşırken, Fransız uçak gemisi komutanı Yunan fırkateynine çıktı. Aynı anda denizaltılar harekete geçti, savaş uçakları kalkış yaptı.
Türkiye'nin Mısır'la deniz yetki alanlarını belirleyen bir anlaşma imzalayabileceğini açıklaması Doğu Akdeniz'deki fay hatlarını yerinden oynattı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hemen telefona sarılıp Mısır lideri Abdulfettah Sisi'yi aradı.
Atina yönetimi, bununla da kalmayıp Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı yarın Kahire'ye gönderiyor. Güney Kıbrıs'ı da ziyaret edecek Dendias, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü ve Petrol Bakanı'yla görüşmesi bekleniyor.
Doğu Akdeniz'den çıkarılacak doğalgazı Avrupa'ya taşımak için Türkiye'yi devre dışı bırakmayı hedefleyen ancak projesi büyük darbe alan Atina, Mısır'ın 18. sahadaki Türk hakimiyetini tanımasıyla yeniden oyun kurmaya çalışıyor.
İSRAİL BASININI KAYNAK GÖSTERDİLER
Atina'nın Ankara'dan son günlerde gelen açıklamaları analiz ettiğini belirten Kathimerini gazetesi, Arap medyasına yansıyan haberlere göre Mısır'dan Türkiye'nin Doğu Akdeniz davetine yönelik bir karşılık olmadığını ileri sürdü.
FRANSIZ KOMUTAN YUNAN FIRKATEYNİNDE
Türkiye'nin Mavi Vatan tatbikatına yanıt vermek isteyen Yunanistan, Doğu Akdeniz'de müttefiki Fransa ile tehlikeli bir oyuna girişti. Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle ve deniz filosu halihazırda Doğu Akdeniz'de.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, ABD ve Belçika'nın da yer aldığı Clemenceau 21 tatbikatına Atina'nın Kanaris fırkateyniyle dahil olduğunu duyurdu. Tatbikatla aynı anda Yunan denizaltıları hareket etti, savaş uçakları da havalandı.
Görev Gücü 473 adlı Fransız filosunun komutanı Marc Aussedat'ın Yunan fırkateyni Kanaris'i deniz üzerinde ziyaret ettiği fotoğraflar da, yine Yunan Genelkurmay Başkanlığı tarafından internet sitesinde paylaşıldı.
SAVAŞ GEMİSİNİN ROTASI DEĞİŞTİ
New Post yayın organı ise, Türkiye'nin Mavi Vatan tatbikatıyla suların fokurdadığı Doğu Akdeniz'de bir başka tatbikatı sayfasına taşıdı. Basra Körfezi'nde Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD savaş gemileriyle tatbikatlar yapan Yunan fırkateyni Hydra, şu an İsrail'de.
Habere göre, Yunanistan 87 savaş gemisiyle icra edilen Mavi Vatan'ı çok yakından takip etti, iki hafta önce Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Hydra'nın rotasını dönüş yolunda değiştirdi ve fırkateyni İsrail'in Hayfa limanına gönderdi.
YUNAN TARAFINDA BÜYÜK HAYALKIRIKLIĞI
Geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerden Mısır’ın bölgede enerji kaynakları araştırmak için çıktığı ihalede faaliyet alanı olarak 28. meridyenin doğusunun, başka bir deyişle Türkiye’nin 2019’da Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırının belirlenmesi bölgedeki dinamikleri değiştirebilecek gelişmelerden biri oldu.
Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Yunanistan ise Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını yok hükmünde sayıyor. 6 Ağustos 2020'de Türkiye-Libya sınırını bertaraf etmek için imzalanan sözde Yunanistan-Mısır deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasında Mısır, Yunanistan’ın Meis’ten sınır çizme girişimine karşı çıkmıştı ve aslında böylece Yunanistan, “adaların kıta sahanlığı vardır” tezinden geri adım atarak ilk hayal kırıklığını yaşamıştı. 27 Kasım 2019 tarihinde Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası zaten Yunanistan’ın bölge politikasına ve Kıbrıs adasına doğru uzanan Yunan iddialarına ciddi darbe vurmuştu.
KATHIMERINI: TÜRKİYE KARŞISINDA ŞANSIMIZ YOK
Kathimerini'den Angelos Stangos, son dönemde dışa bağımlılığı iyiden iyiye artan ve sırtını İsrail, Fransa ve ABD'ye dayayan Yunanistan'ın Türkiye karşısında bir şansı olmadığını yazdı. Stangos şunları söyledi: Aksi bir durum olmadığı sürece, Türkiye'nin bölgede attığı adımlar Atina'nın elini zorlaştırarak Yunanistan için daimi ve büyük bir endişe kaynağı olmaya devam edecek.
Tüm uzmanlara göre koronavirüs krizi bir noktada sona erecek, başta Avrupa Birliği olmak üzere ekonomi ile ilgili sorunlar daha ciddi bir şekilde yönetilecek ve biz bölgesel sorunlara bir noktada geri döneceğiz. Türk politikası artık bölgede nüfuzunun genişlemesini ve Türkiye'nin önde gelen bölgesel güç ve lider olarak tanınması için artan çabaları içeriyor. Bu girişimlerin altında bulunduğu çatı ise "Mavi Vatan" doktrini olarak biliniyor.
Yunanistan, bölgenin görece küçük güçlerinden biri; Türkiye’nin bölgede lider olmak için gerçekleştirdiği eylemleri ve gücünü şiddetle hissediyor. Yunanistan da çok iyi biliyor ki, durum tırmanmaya devam ederse ve açık çatışmaya varırsa, fırtınayı tek başına atlatmak zorunda kalacak.
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya'ya olan bağımlılığımız göz önüne alındığında, Türkiye elbette üstün drone teknolojisine güveniyor. Bu durum yakın zamanda düzeltilmesi gereken ancak halen daha kronik sorunumuz olarak karşımızda duran "uyuşukluğumuz" ve dışa bağımlılığımızdan da kaynaklanıyor.
Türkiye'nin birçok avantajı var. Bunlardan birisi, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın bir araya getirdiği (özellikle Yunanistan'a kıyasla) geniş ve büyük ölçüde genç bir nüfusa sahip olması. Bir diğeri, Türk ordusunun yıllardır süren terörle savaş ve son zamanlarda birkaç başka çatışmaya girmelerinden edindiği deneyim. Üçüncüsü de dikkatle geliştirdiği önemli savunma sanayisi.