UNESCO Narman Peribacalarını listeden çıkardı!

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacaları, bölgeye inşa edilen betonarme yapı nedeniyle listeden çıkarıldı.

Erzurum Güncel- Erzurum Valiliği döneminde AFAD Başkanlığına atanan Okay Memiş’in girişimleriyle Narman’ın turizm potansiyelini geliştirmek için yapılan sosyal tesisler, amacına ulaşamadı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacaları, bölgeye inşa edilen betonarme yapı nedeniyle listeden çıkarıldı.

Sevda Güneş / Pusula

Oluşumu 300 milyon yıl öncesine dayanan ve Amerika'nın Kolorado Vadisi'ndeki Grand Kanyon ile benzerlik taşıyan Narman Peri Bacaları, Erzurum Valiliği, Büyükşehir ve Narman Belediyesi tarafından ortak hazırlanan proje yüzünden UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nden çıkarıldı. Bölgeye 500 bin turisti çekmek hedefiyle Peri Bacalarının yanı başına kurulan sosyal tesisin, doğal yapıyı bozması gerekçe olarak gösterildi.

Hedef turizmi geliştirmekti!

Erzurum'un Narman ilçesinde 62 kilometre uzunluğunda 12 ayrı vadiden oluşan ve halk arasında 'Doğu'nun Kapadokya'sı' olarak da adlandırılan Narman Peribacaları, 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından doğal sit alanı ilan edildi. Peribacalarının tescillenmesinin ardından harekete geçen dönemin Erzurum Valisi Okay Memiş, bölgenin turizme kazandırılması için çalışma başlattı.
Erzurum'a 100 ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Narman Peribacalarının bulunduğu alanı geçtiğimiz yıllarda basın mensupları ile gezen Okay Memiş, kırmızı periler diyarı olarak adlandırılan bölgenin potansiyelinin değerlendirilmesi adına yapılanları anlatmıştı.

Erzurum için önemli bir turistik mekan olan Peribacalarında daha önce bir tesis bulunmadığını ifade eden Memiş, "Yolun hemen kenarına iki katlı bir tesis yaptık. Bulunduğumuz lokasyona gelebilmek için yaklaşık 3,5 kilometrelik bir yoldan geçmemiz gerekiyor, bu yolu dizayn ettik. İnşallah standartlarını daha da yükselteceğiz. Çalışmalarımız komple bittiğinde tur otobüsleri buraya gelecek ve binlerce insanı buralarda ağırlayacağız. İnsanlar gelecekler bu panoramik manzarayı görecekler. Burada yapacağımız yine doğaya uygun tesiste misafirlerimiz dinlenecekler, sonra buradan vadinin içerisinden aşağıya kadar yürüyebilecekler. Yaklaşık 1 saatlik yürüyüş parkuru var bu alanda. Toplam alan 17 milyon metrekarelik bir alana sahip Narman Peribacalarında gerçekten güzel bir çalışma yaptık. Ayrıca atlı safari, ATV safarisi, bisiklet gibi etkinliklerde olacak. Gerekirse balonda düşünüyoruz. Artık binlerce misafirlerimizi burada ağırlayacak tesislere de kavuştuk" diye konuşmuştu.

Tortum Şelalesinin çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları ve seyir terası gibi gelen misafirlerin hoşça vakit geçirebilecekleri mekanları faaliyete geçiren Okay Memiş, sık sık incelemelerde bulunduğu Narman Peribacalarındaki tesisi iki yıl içinde tamamlayarak Büyükşehir Belediyesine devretti.

Kaş yaparken göz çıkardılar!

Gelen turistlerin günübirlik konaklamaları için inşa edilen sosyal tesisler, UNESKO’dan veto yedi.  UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacaları, yapılan betonarme tesisin doğal yapıyı bozduğu gerekçesiyle geçen yıl listeden çıkarıldı. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yalnızca Erzurum’daki Yakutiye ve Çifte Minareli Medrese yer aldı. Başvurusu yapılan Tortum Şelalesi ve İspir Yedigöller ise halen inceleme aşamasında.

Erzurum Haberleri

Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…
Erzurum'da SMA'lı çocukların 'Şerife Öğretmeni'