Erzurum Güncel- Fen Bilimleri testi ile Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri yeniden sınavın içine alındı. Öte yandan proje okullara ilişkin eski ve yeni sistemi anlatan Erdoğan’ın, “Bu okulların sayısı artırılsın. Burada eski sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorum. 5. sınıftan itibaren bu okullara girilebilir, lise sona kadar burada okurlar. Bu konuda çalışma yapılabilir” dediği öğrenildi.
Temel Yeterlilik Testi (TYT)'nin dün gece saat 22.00’de tarihi de içeriği de değişti. YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu), daha önce açıklanan TYT’nin içeriği ve tarihinin değiştiğini açıkladı. Yeni sisteme göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturum da 24 Haziran Pazar günü sabah yapılacak. Dil sınavı ise aynı gün öğleden sonra olacak.
DİN, FELSEFE VE
Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı’nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe ve Tarih) sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik ve Kimya) olmak üzere toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi. YÖK, yaptığı yazılı açıklamada “Yükseköğretim Kurulu’nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine “tedrici geçişi” de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT’de kısmi değişiklikler yapılmıştır” dendi.
İşte yapılan değişiklikler şunlar:
ALAN SINAVI CUMARTESİ GÜNÜNE ALINDI
Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun Cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise Pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
Lisans programlarına yerleştirmeye için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacak.
DİN KÜLTÜRÜ, FELSEFE, FEN TESTLERİ GELDİ
TYT sınavında Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek
SÜRE 135 DAKİKAYA ÇIKTI
Daha önce açıklanan soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 120 soru için sınav süresi 135 dakika olarak belirlendi.
HANGİ TESTTE NE KADAR SORU VAR?
Türkçe: 40
Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)
Temel Matematik: 40
Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya (7)
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YENİ TALİMAT: PROJE OKULDA ESKİ SİSTEME DÖNÜLSÜN
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 ilden milletvekilleriyle istişare toplantısında özellikle yeni eğitim sistemiyle ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan, TEOG sistemini bitiren çıkışını ‘yeni ve büyük rant tezgâhları’na karşı yaptığını vurgulayarak şöyle dedi: “Üniversitedeki dershane tezgâhı burada da başlamıştı. Vatandaşın parası heba olmasın dedim. Daha eşit bir sisteme doğru gideceğiz.”
Proje okullara ilişkin eski ve yeni sistemi anlatan Erdoğan’ın, “Bu okulların sayısı artırılsın. Burada eski sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorum. 5. sınıftan itibaren bu okullara girilebilir, lise sona kadar burada okurlar. Bu konuda çalışma yapılabilir” dediği öğrenildi. Bu öneri üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma yapması bekleniyor. Bu durumda sayıları artan proje okullarına 5. sınıftan itibaren öğrenci alınması gündeme gelecek. Bakanlığın bazı proje okullar için sınavsız olarak ortaokuldan itibaren öğrenci alımına imkan sağlayabileceği belirtiliyor.