Erzurum Güncel- AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanmak üzere olduğu eşi Ünsal Ban’ın 2011-2015 yılları arasında rektörlük görevini sürdürdüğü Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’in açtığı “yolsuzluk dosyaları” yeni mağdurlar yaratmakla kalmıyor; bir yerlere servet transferi de sağlıyor.
Birer birer AKP’nin sivil toplum kuruluşuna dönüşen (STK); üniversite, vakıf gibi kamusal kurumların müteahhittlerle işbirliğini ortaya çıkardığı gibi, bazı milletvekilleriyle “işbirliği” kurarak halkı mülksüzleştiren yapının kodları belgeleniyor.
Dün akşam Halk TV’de Naz Değirmencioğlu moderatörlüğünde meslektaşım İbrahim Kahveci ile birlikte yaptığımız “Neden Acaba” programında Ankara Wings’te üçüncü şahısların tapu iptallerini gündeme getirdim.
Wings’in Türkçesi “kanatlar”…
Evet; birileri kanatlanmış.
Olay şöyle gelişiyor:
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi 18.09.2019’da Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne Ankara Wings projesiyle ilgili zararın tespiti davası açıyor.
THK Kayyım Heyeti; Adnan Zengin, Ali Yüksel ve H.Abdullah Kaya davalı ve karşı davacı olarak davaya müdahil oluyor.
Hakim Ömer Azküçük, 7 Aralık 2022’de THK Üniversitesi’nin talebinin kabulü ile Ankara ili, Yenimahalle ilçesi, Macun 1 mahallesinde bulunan Ankara Wings projesindeki tüm bağımsız bölümlere ait tapuların iptaline ve bu gayrimenkullerin ipotek dahil tüm kayıt ve şerhlerden arındırılmış şekilde THK Üniversitesi adına tesciline karar veriyor.
Bu kararı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gittiklerinde öğrenen 243 bağımsız bölüm tapu sahibi, karara itiraz süreci başlatıyor.
Birincisi; tapu tescil davalarına bakmaya yetkili mahkemelerin burada olduğu gibi “Sulh Hukuk” değil, Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğu gerekçesiyle Hakim Azküçük’ü Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet ettiler. Hakim Azküçük’ün THK kayyum heyeti ve AKP’li yöneticilerle fotoğraflarını ortaya çıkaran tapu sahipleri, HSYK’ya sundukları dilekçede Azküçük'ün açığa alınması ve malvarlığına tedbir amaçlı el konulması da talep ettiler.
İkincisi; Ankara Wings projesinde THK Üniversitesi’nin 60 milyon TL zarara uğramasına yol açan sürecin dışında olduklarını ve “üçüncü şahıs” olarak tapularının iptalinin hukuka aykırılık oluşturduğunu dile getiriyorlar. Ortaya çıkan bu tablonun arkasında, 2011-2015 yılları arasında THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban ve Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım bulunuyor.
Mahkeme Yıldırım’ın 6 Aralık 2013’te “kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile” THK Üniversitesi’ne tahsisli arazinin Al-Ka İnşaat’a devredildiği ve ihale duyurusu yapılamadan (Ankaralı emlakçı) Murat Akça’ya Ankara 54. Noterliği’nde 17 Aralık 2013 tarihinde tapu işlemlerinin yürütülmesi için özel vekaletname verildiği kayda geçiyor.
Henüz kat karşılı inşaat ihalesi yapılamadan bu sözleşmelerin hukuki olmadığına kanat getiren mahkeme , Al-Ka firmasına 29 dükkan ve “en değerli” 143 ofis niteliğinde bağımsız bölümün verilmesine karşılık, üniversiteye projeden yalnızca 70 adet ofis nitelikli bağımsız bırakıldığına dikkat çekiyor.
2013 yılı piyasa değeri 20 milyon lira olan arsanın 2015 yılında 7 milyon lira bedelle satılmasıyla kurumun zarara uğratıldığı ve müteahhidin fahiş bir gelir elde etmesine yol açıldığına karar veriyor.
Mahkeme Ankara Yenimahalle’de yer alan 11 bin 593 metrekare alanda inşa edilen projede ortaya çıkan imar atışlarından üniversitenin yararlandırılmadığına da hükmediyor.
Üniversitenin zarara uğratıldığı kararına itiraz eden yok.
Soru şu; neden hak sahiplerinin tapuları iptal ediliyor?
Tapu sahipleri bu kararla insan hakları, doğa hakları gibi “mülkiyet hakkının” da tartışmalı bir duruma sokulduğunu vurguluyor. Tapu sahipleri çevresinden aldığım bilgiye göre, THK Üniversitesi Ankara Wings’ten kendisine ayrılan 70 bağımsız bölümü projenin inşaatını yapan müteahhit firma Ankara İnşaat’a satmış.
Konkordato ilan eden Ankara İnşaat’ın Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Yıldırım. Acaba Hilmi beyin, dönemin THK Başkanı Osman Yıldırım ile bir akrabalığı var mı?
Ankara İnşaat da bu bölümlerin bir kısmını “tanıtım fiyatına” satış sözleşmesiyle bazı AKP milletvekillerine devretmiş. Söz konusu milletvekilleri projeden satın aldıkları bölümleri Murat Akça üzerinden üçüncü şahıslara satmışlar.
Bir koyundan kaç post çıkarılmış…
AKP’li milletvekillerinden bazıları “gayrimenkul yatırımcısı” olarak projeden nemalanmış, arsa ucuza gitmiş, yapılan hukuk dışı işlemlerle hak sahiplerinin tapuları üniversiteye iade edilmiş…
Tapularının iptaline itiraz eden hak sahiplerinin hukuk mücadelesi yeni başlıyor.
THK Üniversitesi’ne bırakılan mülkler içinde yer alan 9 dükkan, 6 ofis henüz satılmamış.
Hak sahipleri üniversitenin projeden kaynaklı 60 milyon liralık zararı bu gayrimenkullerin satışı ile karşılanabilecekken, mahkemenin tapu iptali kararını vermesini sorguluyorlar. Eldeki bulgular çerçevesinde; 3 Eylül 2022’de yurt dışına kaçma ihbarı üzerine Milas’ta tutuklanan Ban ve THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti eski Başkanı E. Tümgenarel Osman Yıldırım’ın Ankara Wings projesine “fesat karıştırdıkları” sonucuna varmak mümkün.
Ancak Hakim Azküçük’ün görmekte olduğu bir davanın “davalı” tarafında yer alan kayyım heyeti ile tatillere çıkması, muhabbeti hukukun işleyişinin olağan akışına uygun değil.
Bir diğer uygunsuzluk ne derseniz?
AKP milletvekillerinden ki sayılarının 11-12 olduğu söyleniyor bu projeden yer satın alıp “emlakçılığa” hatta “reklamcılığa” soyunması… Ankara Wings projesinin “lansmanını” yapan kadronun birlikte fotoğraf verdiği 22 Ağustos 2015 tarihli Sabah gazetesinde yer alan “İş ve yaşam dünyası Wings Ankara'da” başlıklı haber…
“Yaşam dünyası” ne demekse… Yaşayan bütün canlıları kastetmedikleri açık… Gazetecilik “tarihe tanıklık etmektir” denir ya çok doğru. Bu haber de aynı işlevi görüyor. Bakın fotoğrafta 2015 Ağustos’u itibariyle bulundukları görevleri temsilen kimler yer almış:
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül (eski Adalet Bakanı), AKP Ankara milletvekilleri Ahmet Gündoğdu ve Mahmut Sami Mallı, AKP Samsun Milletvekili Çiğdem Karaarslan, ASİAD Başkanı Eda Ersoy, ASİAD Onursal Başkanı Barış Aydın (Eski AKP milletvekillerinden) ve İMKON Konfederasyon Başkanı Tahir Tellioğlu. Ankara İnşaat Genel Müdürü Suat Taburlu.
Bu isimler arasında yer alan Karaarslan’ın eşi Direnç Karaaslan’ın Ünsal Ban’ın yürüttüğü finansal işlemlerle ilişkisi halen çözülmüş bir konu değil. Bu konuyla ilgili şu anda elimizde; Zehra Taşkesenlioğlu’nun ağabeyi ve eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile görüştürmek için kendisinden 12 milyon lira rüşvet talep edildiğini söyleyen Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu Sineren’in tanıklığı var.
Mahmut Sami Ballı’nın adı da, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın “Ban’ın döneminde 180 kişi THK Üniversitesi’ne gitmeden yüksek lisans diploması aldı ” iddiasında anılan AKP’li siyasetçi ve bürokratlar arasında geçiyordu. Başarır gibi CHP Milletvekili Levent Gök’ün de Ban ile ilgili iddiaların yanıtlanması talebiyle TBMM’ne sundukları soru önergeleri bulunuyor.
Gelecek yanıtlarla aydınlanırız!..
Bu arada belirteyim; Ankara Wings projesinin bugünkü piyasa değeri 1 milyar TL, THK Üniversitesi’nin yapılandırılan banka kredi borçları 1.7 milyar lira… Acaba Kayyım Heyeti başka hangi THK mallarının satışını iptal etmeyi düşünüyor ya da bu yola girdi?
6 yıl sonra açılan soruşturma
Taşkesenlioğlu, boşanma sürecinde yaşadıklarını anlattığı (28 Aralık 2022) Nagehan Alçı’nın Prof.Dr. Ünsal Ban’ın rektörük yaptığı döneme ilişkin THK Üniversitesi ile ilgili olarak ortaya atılan “bir çok vahim yolsuzluk iddialarını” sorduğunda şu yanıtını veriyor: “O iddiaları sözlendikten sonra öğrendim, zaten bir çoğunu sildirmişti, kayıtlarda yoktu, son süreçte yeniden dolaşıma girdi suçlamalar. Benim öğrendiğim üniversite bütçesinden hediye almak gibi birkaç şeydi, nişanlanırken vazgeçme noktasına geldim ama vazgeçemedim işte Nagehan Hanım, pişmanım.”
Taşkesenlioğlu’nun görmediğini söylediği THK Üniversitesi’nin “Kamuoyuna Duyuru” başlıklı açıklamasında, Ban hakkında kurumu 70 milyon 698 bin lira zarara uğratmaktan 19 Nisan 2021 tarihinde yazıyla soruşturma yapılması istediği belirtiyor. 2011 yılında THK Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak atanan Ban, bu kurumdan 2015 yılından ayrılıyor. Soruşturma talebi 6 yıl sonra geliyor.
Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 10/04/2014 tarihli yazısı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmesi ile açılan davalara konu olan iddialar 2010 yılına kadar gidiyor
THK Üniversitesi’nden yapılan açıklama aynen şöyle:
- THK Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Ünsal Ban Hakkında Devam Eden Dava ve Soruşturmalar Prof. Dr. Ünsal BAN 2010 yılında Üniversite kurmak isteyen Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım'a yardımcı olmuş, 07/09/2010 tarihinde kurulan THK Havacılık Vakfı'nda 07/02/2014 tarihine kadar Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış ve 2011 yılında THK Üniversitesinin kurulmasından sonra da Rektör olarak 2015 yılına kadar görev almıştır. THK Üniversitesi eski Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve eski Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban'ın gerçekleştirdiği usulsüzlüklerin www.airporthaber.com isimli internet sitesinde yayınlanan haberde yer alması ve iddiaların suç ihbarı sayılması üzerine Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 10/04/2014 tarihli yazısı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmesi ile gerçekleşmiştir.
- Rektörlük görevinden ayrılmasından sonra hakkında THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve Üniversite çalışanlarıyla birlikte THK üniversitesini zarara uğratmaktan dolayı çok sayıda davalar açılmıştır.
- Yapılan yargılamalar sırasında faillerden Ünsal Ban ve Nevin Yörük'ün fiillerin işlendiği tarihte Rektör ve Rektör Yardımcısı sıfatına haiz olması nedeniyle 2547 Sayılı Kanun'un 53/c Maddesine göre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca soruşturmanın yapılması gerektiği mütalaası ile suç teşkil ettiği iddia edilen konulara ilişkin soruşturmalar usulünce yapılmadığı gerekçesiyle mahkemelerce YÖK'e intikal ettirilmiştir.
YÖK'ten usulünce soruşturulması istenilen ve halen mahkemelerde derdest olan konular özetle içerik olarak aşağıda açıklanan hususları kapsamaktadır:
- Macun Mahallesinde iller Bankasının üstünde anayola cepheli mülkiyeti Üniversiteye gelir amaçlı THK Başkanlığınca devredilen 11.593 m2 arsayı usulsüz bir şekilde Üniversiteye % 20 den az pay almak suretiyle kat karşılığı inşaata konu ettirmek ve elde edilen 70 daireyi de üçte bir fiyatına bir emlakçıya toptan sattırmak, Ünsal BAN talimatlarıyla Mütevelli Heyet Karar Defterine Mütevelli Heyetin bilgisi dışında sonradan eklemeler yaptırmak suretiyle Rektör maaşını 2012 yılında 100.000,00-TL 'ye çıkarmak suretiyle haksız maaş almak, 2013 ve 2014 yıllarında Üniversitenin tanıtımı ve reklamı adıyla harcama yapmak suretiyle üniversite gelirlerini şirketlere aktarmak ve bunlardan birinde de aynı iş için mükerrer olarak 619.500,00-TL ödeme yapmak, 2012-2014 yılları arasında Üniversite personeli dahi olmayan çalışanların yakını ve akrabası birçok kişiyi çok defa Seyahat Yönergesi'ne aykırı olarak yurtdışı seyahatlere göndererek giderlerini üniversiteden ödetmek, Osman Yıldırım ve Ünsal Ban'ın akraba ve yakınlarını (eş, çocuk, yeğen vb.) sanki üniversite öğrencisiymiş gibi tüm masrafları üniversite tarafından karşılanarak Amerika'ya göndermek.
- Pahalı saat ve hediyeler almak, özel olarak kendisinin yazdığı "Bir Liderin Ekonomi Gündemi 365" adlı kitabı 75.600,00-TL ye bastırmak ve masraflarını üniversiteden ödetmek, üniversite idari yöneticilerine ve çeşitli çalışanlara çeşitli görevler verilmiş göstererek ödemeler yaptırmak.
- Bazı akademik personeli kendisine özel yardımcı olarak çalıştırmak ve üniversitede ek ders yapıyor göstererek bunlara ödemeler yaptırmak gibi konular ile Üniversiteyi zarara uğratmak fiillerinden oluşmaktadır.
- Bu konulara ilişkin mahkemelerde açılmış davalar aşağıda yer almaktadır. Ayrıca THK Üniversitesi 2012 yılından itibaren pilotaj bölümüne kaldıracak gücü olmamasına rağmen uçuş bedeli dahil dört yıl sabit Türk Lirası olarak eğitim-öğretim ücreti belirlemiş ve bunun sonucunda büyük külfet ve maliyetle karşılaşmıştır.
- Aynı şekilde o yıllarda yurt dışından getirilen 200 civarında öğrencinin eğitim öğretim maliyetlerinin THK tarafından karşılanması Rektör Ünsal BAN tarafından istenmiş ve Osman YLDIRIM tarafından THK Genel Yönetim Kurulundan izin alınmaksızın uygun görülmüştür.
- Bu konular YÖK'e düzenlenen 08.04.2021 tarihli raporla intikal ettirilmiş ve Üniversiteyi büyük mali yük altına sokmak, bundan dolayı SGK ve Vergi borçlarının oluşmasına neden olmak ve 70.698.000.- TL Üniversiteyi zarara uğratmaktan 19.04.2021 tarihli yazıyla soruşturma yapılması istenmiştir.
THK Üniversitesi hukuk müşavirliği tarafından takip edilen ceza davaları:
1- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 2015/242 E. Konusu: Helikopter İhalesinde yapılan usulsüzlükler; Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi 2010/172 E. Konusu: (İş bu dosya bir çok dosyanın birleşiminden oluşmaktadır. Dosya kapsamındaki tüm konular aşağıda yer almaktadır.); Macunköy Arazisi ile ilgili yapılan usulsüzlükler -İHA Projesi kapsamında yapılan usulsüzlükler -Buse ve Celal YUMRUKAYA yurt dışı görevlendirmesinde yapılan usulsüzlükler.
2 - Mütevelli Heyet Karar Defterinde usulsüzlükler yapılarak Ünsal BAN'ın 100.000-TL maaş almasının sağlanması ve 5 adet saatin özel kullanım için satın alınarak Üniversite'ye faturalandırılması Dosya YÖK'te incelemededir.
3- Ankara Batı 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2022/375 E. Konusu: THKÜ Satın Alma Ve İhale Yönetmeliği'ne aykırı işlemler gerçekleştirmek.
4- Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesi 2019/334 E. Konusu: Sosyal Bilimler Enstitüsü nezdinde ders saatlerine ilişkin yapılan usulsüz işlemler Dosya YÖK'te incelemededir.
5- Ankara Batı 8. Asliye Ceza Mahkemesi 2021/790 E. Konusu: Berkem Temizlik Ltd. Şti. Firmasına dair gerçekleştirilen usulsüz işlemler Dosya YÖK'te incelemededir.
6-Ankara Batı 4. Asliye Ceza Mahkemesi 2018/752 E. Konusu: Gülşen Cengiz Yıldırım'a THKÜ Seyahat Yönergesi'ne aykırı olarak yapılan ödemeler Dosya YÖK'te incelemededir.
7-Ankara Batı 6. Asliye Ceza Mahkemesi 2022/308 E. Konusu: THKÜ Satın Alma Ve İhale Yönetmeliği'ne aykırı olarak güvenlik hizmeti alınmasına yönelik ihalelerde yapılan usulsüzlükler.
8- Ankara Batı 12. Asliye ceza Mahkemesi 2022/118 E. Konusu: Gülşen Cengiz Yıldırım'ın ABD ve İzmir'e seyahatlerine ilişkin THKÜ Seyahat Yönergesi'ne aykırı yapılan ödemeler
9- Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesi 2022/309 E. Konusu: Haksız olarak ek ders ücretlerine ilişkin yapılan ödemeler.
Hukuk davaları
Ankara Batı 2. İş Mahkemesi 2021/302 E. Konusu: İtirazın İptali Davası (ABD ve İzmir görevlendirmelerinde Gülşen Cengiz Yıldırım'a yapılan usulsüz ödemeler nedeni ile başlatılan icra takibine istinaden.)
Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi 2016/275 E. Konusu: Macunköy Arazisine ilişkin yapılan usulsüzlüklere istinaden açılan alacak davası ile tapu iptali ile tescili talebi.
Ankara Batı 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 2018/162 E. Konusu: İtirazın İptali Davası (Ekonomi Gündemi isimli kitabın basım maliyeti nedeni ile başlatılan icra takibine istinaden.)
Durumu: Dosya İstinafta.
Ankara Batı 4. Asliye Hukuk Mahkemesi 2018/311 E. Konusu: İtirazın İptali Davası (Ünsal BAN'a yapılan fazla maaş ödemelerine ilişkin başlatılan icra takibine istinaden.)
Ankara Batı 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 2019/130 Konusu: Tazminat Davası (Seyahat Harcamaları Nedeni İle)
Ankara Batı 4. Asliye Hukuk Mahkemesi 2019/163 E. Konusu: Tazminat Davası (Vaughn College görevlendirmelerinde kişilerin Üniversite'yi zarara uğratıcı şekilde yurt dışına gönderilmeleri nedeni ile)
Ankara Batı 5. Asliye Hukuk Mahkemesi 2019/275 E. Konusu: Tazminat Davası (Reklam Ve Tanıtım Faaliyetlerinin THKÜ zararına olacak şekilde gerçekleştirilmesine istinaden.)
Ankara Batı 5. Asliye Hukuk Mahkemesi 2020/131 E. Konusu: Tazminat Davası (Sosyal Bilimler Enstitüsü nezdinde Sağlık Kurumları Yüksek Lisans kapsamında rücu davası)
9. Ankara Batı 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 2021/94 E. Konusu: İtirazın İptali Davası (ABD ve İzmir görevlendirmelerinde THKÜ Seyahat Yönergesi'ne aykırı ödemeler nedeni ile başlatılan icra takibine istinaden.)