Erzurum Güncel- Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, doğalgaz dağıtım şirketinin, ana borunun bulunduğu noktadan bina arasına döşenecek hat için abonelerden ücret alamayacağını belirterek, ilgili firmanın binanın kapısına kadar hattı getirmekle mükellef olduğunu bildirdi.
İl Koordinasyon Kurulu, Vali Azizoğlu başkanlığında toplanarak, merkezi ve yerel idare yatırımlarını ele aldı.
Azizoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kentteki doğalgaz yatırımlarında bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Yapımı tamamlanan yeni binalar ile dönüşümü gereken projelere doğalgaz bağlanması konusunda kurumlardan ve vatandaşlardan şikayetler geldiğini dile getiren Azizoğlu, şunları kaydetti:
"Kamu kurumları ve vatandaşlar yaptıkları binaların doğalgaza dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Proje yaparken de doğal gaza uygun proje hazırlıyorlar. Buradaki doğalgaz işletmecisi de bu konuda teşvik ediyor fakat bazen duyuyorum ki yapılacak yer ana güzergahtan 500 metre içeride, işletme bu 500 metrelik hattın parasını alıyor. Peşinen ayrıca bir de abonelik parası alıyor. Şimdi o tam bir haksızlık. Buna izin vermeyin, öyle bir şey yok. İlgili firma binanın kapısına kadar hattı getirmekle mükelleftir. Ancak abonelik parası alabilir, o 500 metrelik borunun parasını almak gibi bir şey yok. Bunu koordinasyon kararına yazalım, böyle bir şey olmayacak."
- Süt üretimi değerlendirilemiyor
Vali Azizoğlu, toplantıda İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sunumun ardından da Erzurum'un besi hayvancılığında istenilen noktada olmadığını, süt hayvancılığında da potansiyelin ekonomik olarak değerlendirilemediği tespitinde bulundu.
Türkiye'de en fazla meraya sahip olan şehrin Erzurum olduğuna işaret eden Azizoğlu, şöyle devam etti:
"Esas olarak bizim yapmamız gereken, Erzurum'da hem besi hem de süt hayvancılığını geliştirmek ve bunu da ekonomiye kanalize etmek. Bundan 20-30 sene öncesinde Erzurum besicilikte bölgenin en önemli şehirlerinin başında geliyordu hatta et ürünlerinin ihracatını komşu ülkelere yapıyordu. Şu anda Erzurum'da besi hayvanı bulmakta zorlanılıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ahırların modernize edilmemesi, diğeri yem bitkileri üretiminin azlığı. Esas çalışmamız şu anda bu. Erzurum'da süt sağım döneminde, 320 günlük süreçte 700-800 bin ton süt var. Bunun soğuk zincirle toplanan oranı 60 bini geçmiyor. Geriye kalan sütün tamamı soğuk zincirsiz toplanıyor ve çürük süt olarak piyasaya giriyor ve peynir yapılıyor. Bu aslında bu kadar ekonomik değerin heba olması demektir."
- Ağaçlandırma seferberliği
Toplantıda Orman Bölge Müdürlüğünün fidan dikimi projesi hakkında da bilgi alan Azizoğlu, tüm kurumların desteğiyle yürütülecek seferberlikle Erzurum'un orman varlığını birkaç sene içerisinde yüzde 10'dan 15'lere çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Toplantıda, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil de söz alarak, 2026 Kış Olimpiyatlarının Erzurum'da düzenlenmesi için resmi olarak başvuru yapıldığını, ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) yaptığı ön değerlendirmeyle Erzurum'un aday şehirler arasına alınmadığını ve inşallah bir sonraki olimpiyatlara aday olacaklarını söyledi.
Bu arada, toplantıda yapılan sunumlar çerçevesinde 2018 yılı 4. dönem sonu itibarıyla il genelinde 661 projenin planlandığı ve projelerin tutarının 11 milyar 1050 milyon 215 bin lira olduğu bildirildi.