Su kesintilerinin yaza denk gelmesi sebebiyle Ankara'da oldukça zor zamanlar yaşanmıştı. Melih Gökçek'in vatandaşlara "Tatile çıkın" diye bir öneri getirerek, " Ankaralılar tatile çıksın. 50-60 bin kişi bir süre Ankara'dan ayrılsa biraz rahatlarız. Annelerini, babalarını ziyaret etseler fena mı olur? Allah isterse, su sorunu bir anda çözülür" demişti.
'Parsel-parsel' polemiği
Melih Gökçek'in siyasi yaşamındaki en önemli kırılma noktalarından birisi ise Mart 2015'te yaşandı. Gökçek, o dönem Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü olan Bülent Arınç'ı cemaatle işbirliği yapmakla suçlayınca ipler koptu. Kendisini Cemaat ile işbirliği yapmakla suçlayan Melih Gökçek'e yanıt veren Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Gökçek bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okul yaptırmıştır. Yurt yerleri sağlamıştır" dedi. Arınç ayrıca Gökçek'in açıklamaları için "Terbiyesizce bir açıklamadır. Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değildir" ifadelerini kullandı. Gökçek daha sonra yaptığı açıklamada ise " Ben sadece paralel yapının değil, hayır kurumu olarak bildiğim tüm kuruluşlara kanunun bana verdiği yasal çerçeveler içinde yardım etmişimdir... Paralel yapının bir hayır kurumu değil ihanet şebekesi olduğunu anladığımda da onlara karşı bakışım değişmiştir. .. Bu tavrımı parsel parsel birilerine peşkeş çekmek olarak algı yönetimi yapanlar şerefsizdir" açıklamasını yaptı.
Bir başka üniversite
Darbe girişiminin ardından yine FETÖ bağlantıları gerekçesiyle devletin el koyduğu Turgut Özal Üniversitesi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden açıklanmayan bedellerle arsa alan kurumlardan birisi. Üniversiteye Cumhuriyet dönemi endüstri mirası olarak kabul edilen, temeli dönemin başbakanı İnönü tarafından atılan Su Süzgeci’nin üzerinde bulunduğu arsa belediye tarafınan verildi. Aynı üniversiteye Ankara’nın değerli yerlerinden Etlik Kasalar bölgesinden de büyük bir arsa bilinmeyen bedelle verildi. Tüm bu gelişmeler 17-25 Aralık’tan sonra tersine dönmeye başladı. Gökçek’in başkanlık ettiği Belediye Meclisi’nde tarihi Su Süzgeci’nin arsasının altlığı itfaiye alanı olarak değiştirildi, üniversitenin kullanmasına izin verilmedi. Darbe girişiminin ardından devlete geçen taşınmazların bir kısmı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne devredildi.
Ethem Sarısülük'ün vurulmasının ardından polise teşekkür etti
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gezi olaylarının yaşandığı tarihte Kızılay'da polis Ahmet Şahbaz'ın Ethem Sarısülük'ü vurmasının sonrasında Kızılay Güvenpark’a Çevik kuvvet ekiplerine teşekkür pankartı astırdı
Doğalgaz sayaçları
Melih Gökçek ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında düelloya neden olan doğalgaz sayaçlarının halka yüzde yüz zamlı fiyatla satıldığı, AKP’li eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun imzasını taşıyan iki ayrı resmi yazı ile kesinleşti. Aksu, belediyenin 149 dolara aldığı doğalgaz sayaçlarını, vatandaşlara 300 dolara sattığını doğruladı.
Fıskiyeyi kim kırdı?
Melih Gökçek'in Twitter tutkusu zaman zaman sosyal medyada kendisinin espri konusu olmasına da yol açtı. 2013 yılında attığı "Belediyenin önündeki fıskiyeyi kim kırdı?" mesajı muhalifleri için bulunmaz bir eğlence konusu oldu. Fıskiye sözcüğü "fışkiye" olarak değiştirilip, sayısız caps, şiir, şarkı yapılarak sosyal medyada dolaştı. Gökçek, günlerce Twitter'da konuşulan "Fışkiyeyi kim kırdı?" esprileri ile ilgili soruya, sık sık atıştığı gazeteci Ahmet Hakan'ı işaret edip, "Kamera görüntülerine baktım, sakallı birisi kırmış, Ahmet Hakan'a benziyor" esprisiyle yanıt verdi. Hakan ise o tarihlerde Ankara'da olmadığını açıkladı.
Defne Joy Foster olayı
Gökçek 22 Şubat 2011 tarihnde attığı bir tweet'te oyuncu ve sunucu Defne Joy Foster'a, '"Terbiyeni takın. Fetullah Gülen'e FETÖ diyemezsin. Lütfen özür dile" demişti.
Şehitlere ‘Kömür’ benzetmesi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Beyaz TV’de Latif Şimşek’in ‘Dinamit’ programına konuk oldu. Gökçek, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan özel harekatçılar için, ‘Atılan bir bomba ile orada 52 kardeşimiz kömür oldu’ dedi. Gökçek’in ‘kömür oldu’ ifadesi haberin görüntüleri yayınlanırken de ’52 Özel Harekatçı Kömür Oldular’ KJ’si (alt yazı) ile verildi.
Gökçek-Altınok kavgası
Gökçek ve Altınok'un yıldızları, aynı partide siyaset yapmalarına karşın bir türlü barışmadı. 2004 yerel seçimlerinde her iki isim de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylıklarını açıkladı. Ancak ipi göğüsleyen Gökçek oldu. 2009 yerel seçimlerinde de tablo yine aynıydı. Bu kez süreç, ortaya atılan seks kasedi iddiaları nedeniyle Altınok'un Keçiören Belediye Başkanlığı'ndan da istifasıyla sonlandı. Gökçek'in özellikle AKP kanadından gelen eleştirilere rağmen her dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması ve kazanması, 2009'da yaşanan 'seks kasedi olayı' ile birlikte Gökçek'in siyasi hayatında bir 'şaibe' olarak yerini aldı.
Ankaragücü-Gökçek-Osmanlıspor
Gençliğinden beri futbol tutkusu olan Melih Gökçek, Başkent'in en köklü takımlarından Ankaragücü'ne de el attı ve yönetimine aynı zamanda Ankaraspor yönetiminde olan diğer oğlu Ahmet Gökçek'i getirdi. Ancak kulüp, bu süreçte büyük ekonomik zorlukların yanısıra hukuki tartışmaların da odağına oturdu. Futbol Federasyonu, "yöneticileri aynı olan takımların aynı ligde olamayacakları" hükmü gereğince Ankaraspor'u tüm liglerden ihraç etti. Ankaragücü ise mali güçlükler nedeniyle küme düştü. Ankaraspor "Osmanlıspor Futbol Kulübü" adıyla liglere geri döndü. Kulüp başkanlığına ise Ahmet Gökçek getirildi.
Melih Gökçek’in dinozoru 10 Milyon TL
Ankara’da Gökçek'in diktiği ve birçok kez tartışma konusu olan robot heykeli, dev bir dinozor heykeliyle değiştirilmişti. Ankapark'ın yanındaki Atatürk Orman Çiftliği kavşağına dikilen dinozor heykelinin 10 milyon TL’lik maliyeti dudak uçuklatmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in talimatıyla yaptırılan heykeller sosyal medyada ‘dalga’ konusu olmuştu.
Oğullarından 27.5 santimlik kılıcın kullanıldığı yol kavgası
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğulları Osman ve Ahmet Gökçek’e trafikte karıştıkları bir kavga nedeniyle toplam 29 ay hapis cezası verilmişti. Gökçek kardeşlerin hapis cezaları adli para cezasına çevrildi. Kavgada Osman Gökçek'e ait olduğu belirlenen ejderha başı motifli, 27.5 cm uzunluğundaki bir kılıcın kullanıldığı ortaya çıkmıtşı.
27 Milyona kule
Ankara Keçiören’de, “Türkiye’nin en yüksek kulesi” olması hedefiyle 2003’te temeli atılan Cumhuriyet Kulesi için 27 milyon TL harcandı. Cumhuriyet Kulesi'nin Keçiören'de temelleri 14 yıl önce atıldı. Kulenin yapımı imara aykırı ve kaçak yapı olduğu gerekçesiyle 144'üncü metresindeyken 2009 yılında yapımı durduruldu.
'Gökçek'in ucubesi'
2005 yılında yapımına başlanan ve “Ankara'nın en gözde mekanı olacak” diye tanıtılan, 'ucube demir yığını' olarak da bilinen yapı 8 yılın ardından yıkıldı. Başkentin silüetini bozduğu için de sıkça eleştirilen demir kafesin ihalesini alan ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen YDA Grup, kule iş merkezi yapmak planıyla hummalı bir çalışmaya girmişti. Kaynak yetersizliği yüzünden yapımı durdurulan yapı için bu güne kadar 71 milyon 506 bin 157 TL harcanırken, demir kafes sökülme kararının ardından yaklaşık 3,5 milyon liraya hurda bedeliyle satıldı.
Ankara’ya deniz getirdi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23 yıllık görevi boyunca Ankara’da yağan şiddetli yağmur ve sonrasında oluşan sel baskınlarına çare bulamadı. Özellikle 2015'in Ağustos ayında yılında yağan sağanak yağışta birçok ev ve işyerini de su bastı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, suları tahliye edip tıkanan rögarları açmakta ise yetersiz kaldı. Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, kentteki sel felaketleri ve yaralanmaların ardından yine hiçbir sorumluluk üstlenmedi. Gökçek, tepkilere CHP’li belediyelerdeki sellerle karşılık verdi. Melih Gökçek, “Bütün dünyada sel felaketlerini önleyecek bir altyapı yoktur. Sel bir afettir, belediyeler altyapısını sele göre planlamaz. Çünkü ekonomik olarak yetişemez" demişti.
Ankara’nın kapıları: 25 milyon TL
Melih Gökçek, Ankara'nın 5 çıkışına tanesi 5 milyon liraya 5 kapı inşa etmişti. Bu kapılar bir çok kesim tarafından 'israf' olarak yorumlanmıştı. İsraf yorumlarının yanı sıra estetiksiz ve gereksiz olduğu gerekçesiyle de eleştirilmişti. Kapıların genişlikleri 56 ile 68 metre, yükseklikleri ise 25 ile 30 metre arasında değişiyor
ODTÜ Ormanı'na yol
Melih Gökçek, planladığı her projeyi yargı kararları, tepkilere, protestolara karşın, yaşama geçirmesiyle biliniyor. Başkentteki birçok imar değişikliği, alt-üst geçit projelerini yargı kararlarına rağmen yaşama geçiren Gökçek, Türkiye'nin köklü üniversitelerinden ODTÜ Ormanı içinden geçirdiği yollar nedeniyle tartışma konusu oldu. İlk olarak 2013 yılında geceyarısı iş makinalarını ODTÜ kampüsüne sokup yol açan Gökçek, son olarak da bu yıl bu kez rektörlükle anlaşarak, bir gecede yüzlerce ağacın yok edildiği eleştirilerine karşın, ikinci yol projesini başlattı.