Yapmayanın cezası büyük... Tüm işverenleri ilgilendiriyor

31 Aralık'tan itibaren işçi çalıştıran berber de kapıcı çalıştıran apartman için de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale geldi.

Gazete Güncel- 31 Aralık'tan itibaren işçi çalıştıran berber de kapıcı çalıştıran apartman için de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale geldi. Uzman ve hekim görevlendirmeyen berber, manav ya da terzi ile kapıcı çalıştıran apartmanlar toplamda 265 bin 988 TL idari para cezası ödemek zorunda kalabilir. İşte detaylar...

Binlerce iş yeri için yeni bir uygulama 31 Aralık 2024 itibarı ile başladı. Artık işçi çalıştıran berber de kapıcı çalıştıran apartman için de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorunlu hale geldi. Bunu yapmayanın idari para cezası çok ağır. İşte detaylar...

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren yürürlükte. Bu tarihten itibaren sigortalı işçi çalıştırılan bütün işyerlerinde kanunun öngördüğü şekilde risk değerlendirmesi yapılması, acil durum eylem planı oluşturulması gibi pek çok yükümlülük getirildi. İşte bu zorunluluk 31 Aralık 2024 itibarıyla yanında işçi çalıştıran terzi, berber gibi küçük işyerleri ile kapıcı çalıştıran apartmanlar için de devreye girdi. Çalışan sayısı fark etmeksizin bütün iş yerlerinde bunun zorunlu olacağını belirten Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül, konu ile kaleme aldığı bugünkü yazısında şunları ifade etti:

Bu kapsamda yanında sigortalı çalıştıran bakkal, manav, terzi, berber, emlakçı gibi tüm işyerleri ile kapıcı çalıştıran apartmanlarda bile uzman ve hekim görevlendirilmesi şart.

CEZASI AĞIR

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmemenin idari para cezası çok ağır. Uzman ve hekim görevlendirmeyen bir berber, manav ya da terziye ayrı ayrı 132 bin 994 TL idari para cezası uygulanabilir. Yani uzman ve hekim görevlendirmeyen berber, manav ya da terzi ile kapıcı çalıştıran apartmanlar toplamda 265 bin 988 TL idari para cezası ödemek zorunda kalabilir. Cezanın yüksek olması nedeniyle işverenlerin bu konuda bir an önce harekete geçmeleri ve gerekli adımları atmaları gerekiyor.

BİRDEN FAZLA YOLU VAR

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmenin birden fazla yolu var. İşveren kendisi eğer iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi ise bu görevi kendisi yürütebilir. İşveren çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi varsa bu çalışanları uzman ve hekim olarak görevlendirebilir. Bağımsız çalışan iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimlerinden hizmet alarak görevlendirme yapabilir. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri veya Çalışan Sağlığı Merkezlerinden hizmet alarak görevlendirme yapabilir. 50'den az çalışanı bulunan işverenler ise kendi işyerlerinde iş güvenliği hizmetlerini işe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri ve tetkikler hariç olmak üzere yürütebilirler. Bunun için Anadolu Üniversitesi tarafından verilen eğitimi tamamlayıp sınavda başarılı olarak sertifika almaları gerekiyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Genel Haberleri

Bu sefer listeye mantı ve etli ekmek girdi...
Osmanlı inşaat yeniden gündemde: Erzurum'da yüzlerce mağdur var
Ünlü baklavacı da yerini aldı!
Getir'e çökmek istiyorlar!