Erzurum Güncel- Bu nedenle bazı özel kurslar ve özel okullarda tarih ve felsefe öğretmenlerinin işine son verildi. Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, "Hukuk’a giren öğrenci tarih ve felsefe yapmayarak sınava girecek ve felsefe ve tarih derslerini vermeyip hukukçu olacak." dedi.
YÖK Başkanı Yekta Saraç 12 Ekim tarihinde üniversite sınav sisteminde yapılan değişikliği kamuoyuna duyurdu. Yeni sistemde sadeleştirme yapılırken 16 puan türü 4’e düşürüldü.
EN ÇOK TARİH VE FELSEFE BÖLÜMLERİ ETKİLENDİ
Gazetevatan'dan Özge Çiftçi'nin haberine göre; bundan da en fazla tarih ve felsefe bölümleri etkilendi. Eski sistemde 40 tarih sorusu ve felsefe grubundan da 32 soru soruluyordu. Bu soruları çözen hukuk, psikoloji, uluslararası ilişkiler ve kamu yönetimi gibi bölümlerde öğrenciler kendi aralarında yarışıyordu. Yeni sistemde tarih, felsefe, din ve coğrafya grubu birleştirilerek soru sayıları 40’a inerken tarih ve felsefenin hukuk, psikoloji, siyaset bilimi ve kamu yönetimi gibi bölümlere etkileri kaldırıldı.
İŞSİZ ÖĞRETMENLER
Sistem değişikliği hemen etkisini gösterdi. Bu 2 dersin sınava etkisinin azaldığı ortaya çıkınca hem özel liselerde hem özel kurslarda tarih ve felsefe öğretmenleri işten çıkarılmaya başlandı.
İsmini açıklamak istemeyen bir özel lise müdürü şunları söyledi: “Felsefe ve tarih öğretmenlerinin hakkının yenmesine ve işsiz kalmasına gönlümüz razı gelmedi. Biz de toplantı sırasında neler yapabileceğimizi konuştuk ve felsefe öğretmenimizin rehber öğretmeni, tarih öğretmenimizin de kişisel gelişim öğretmeni olarak devam etmesini sağladık.”
Bir özel kurs yöneticisi de tarih ve felsefe gruplarını kapattığını söyledi. 8 öğrencisinin tarih grubundan mağdur olup bir tarih öğretmeninin işten çıkarıldığını belirtti.
TARİHİNİ BİLMEYEN HUKUKÇU!
Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: “Lisede tarih ve felsefe gösteriyoruz ama Eşit Ağırlık’taki öğrenci sınavına girmeyecek. Buna karşın okulda dersleri dinlemeyi bırakacak ve bu büyük bir sıkıntı. İkinci olarak Hukuk’a giren öğrenci tarih ve felsefe yapmayarak sınava girecek ve felsefe ve tarih derslerini vermeyip hukukçu olacak. Branş bölümünün kalitesi, öğrencinin kültürü eksik kalacak. Maalesef ki sadeleştirirken basitleşmeye doğru gidiyor ve en büyük mağdurlarından biri de tarih ve felsefe öğretmenleri olacak çünkü işsiz kalacaklar.”