YGS'de kritik değişiklikler

Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 13 Mart’ta 2 milyon 178 bin 563 adayın katılımıyla, 173 il-ilçe ve sınav merkezinde, 7 bin 300 binada, 117 bin salonda, 303 bin görevliyle yapılacak. Sınava bu yıl ÖSYM’nin ajanları da

Erzurum Güncel- SINAV, 13 Mart 2016'da saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için 40’ar soru olmak üzere toplam 160 soru sorulacak. YGS' ye başvuran adayların sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgesini, T.C kimlik numaraları ve aday şifreleri ile öSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden temin edebilecek. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

Kameralar kayıtta

öSYM, sınavda bina yöneticisi ve güvenlikçi dahil gözetmenlerin 2 saat önceden binada olmalarını istedi. Sınav günü dedektör, saate entegre edilmiş kamera gibi cihazların çalışıp çalışmadığından sorumlu görevli de var. Adaylar su içmek, tuvalete gitmek gibi ihtiyaçlarını sınav evrakı dağıtılmadan önce giderecek. Sınavın başlamasına 10 dakika kala sınava giriş belgeleri toplanacak. Adayın soru kitapçığı üzerindeki kare kod etiketi kitapçıktan çıkarılıp, salon aday yoklama listesindeki yerine yapıştırılacak.

2.1 MİLYON ADAY İçİN GERİ SAYIM

üniversiteli olmak için 2 milyon 178 bin 563 adayın yarışacağı birinci basamak olan 2016 YGS'de geri sayım başladı. Sınava 5 gün kala, sınav sistemindeki yeni gelişmeler, derslere göre 2016'da soru dağılımının nasıl olacağı, soru-cevaplarla ilgili ayrıntılar, kazanmak için en az kaç soruyu doğru çözmeniz gerektiği, öğrencilerin sınav heyecanını nasıl yeneceği, üniversite sınavı uzmanlarının görüşleriyle sınava kadar YGS 2016 Yazı Dizisi’nde bulacaksınız.

öSYM Başkanı’ndan önemli uyarılar

YGS öncesi adayları kural ihlalleri konusunda hassas olmaları için uyaran öSYM Başkanı ömer Demir, bir kişiye ilave yarım dakika bile verilmeyeceğini ve kameralarda sınav bittikten sonra hala soru çözdüğü görülen adayların sınavının iptal olacağını söyledi. öSYM’den gizli gözlemcilerin de aday gibi sınava gireceğini belirten Başkan Demir, 2016 YGS’de 20 soru yapanın barajı geçeceğini kaydetti.

Hassasiyet uyarısı

Sınavda kural ihlallerine dikkat çeken Demir, ‘Sınav bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun" uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adaylara, “Bütün emeğinizi zayi edersiniz. Bir kişiye ilave yarım dakika, 1 dakika süre vermek büyük bir haksızlık. Onun için özellikle bu konuda hassasiyet bekliyoruz. çünkü çok sayıda kişinin geçtiğimiz yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlalidir" diye uyardı.

Sınav içeriği değişmiyor

YGS 2016’da sınavın içeriği ve organizasyonu açısından geçmiş senelerden farklı bir durum olmayacağını söyleyen Demir, soruların matbaada basılma aşamasında olduğunu bildirdi. Bu yıl Şırnak'ta YGS yapılmayacağını belirten Demir, burada sınava girecek 7 bin 593 adayın birkaç ile kaydırıldığını ve adayların bu illere kendi imkanları ile gideceklerini söyledi. Adayları kopya konusunda da uyaran Demir, 2 yıl sınavlara girmekten men ve hapisle cezalandırılmak üzere mahkemeye dava açılacağını bildirdi. Kamera kayıtlarından sınavlardaki kural ihlallerini net gördüklerini de söyleyen Demir, adayları süresinden erken çıkmamaları, salona getirilmemesi gereken araçlarla gelmemelerini istedi.

‘Merhaba’ diyen yanar

Başkan Demir, "Salonda başkasıyla diyalog kurarsa, belki merhabalaşmıştır ama onun ses kaydını bilmediğimiz için diyoruz ki sınav sırasında görevlilerle, diğer adaylarla bir şekilde yardımlaşmak, konuşmak sınav kurallarına aykırı. Bunu gördüğümüz an kural ihlali diye sınavı iptal ediyoruz. Dikkatli olun" diye konuştu.

Kolay soru işe yaramaz

Başkan ömer Demir adaylara şöyle seslendi; "Bu sınav, bir seviye tespit yani adayların bildiklerini ya da bilmediklerini belirleyen bir sınav değil, sıralama sınavıdır. Sorular zorsa herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Adaylar, 'Bize kolay soru sorun' diyorlar ama kolay soru, hiçbir adayın işine yaramaz. İddialı bir öğrenci, akranlarından iyi hazırlanmışsa, bilgisini yansıtabilirse, kurallara uygun davranırsa emeğinin karşılığını almasını biz taahhüt ediyoruz”

Spekülasyon uyarısı

Soruların zorluğu, kolaylığı spekülasyonlarına prim vermeyin. Bu bir yarışma sınavı. Bizim açımızdan bütün adayların emeği kıymetli ve emeklerini zayi etmemek için hassas bir sınav yapıyoruz. Biz sıralamayı başarıyla yapıyoruz. Okulların kontenjanı, üniversitelerin kontenjanı, adayların daha sonraki tercihleri, belki onların nereye yerleşeceğini belirleyecek. Tavsiyemiz, ellerinden geleni yaptıktan sonra bize de güvensinler.

öSYM ajanları sınav da

Salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, o ildeki öSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan öSYM görevlileri de sınava girecek. Bütün sınavlarda olacak. Sürecin düzgün işleyip işlemediğini içeriden bir gözle göreceğiz. Görevlilerimizin de görevlerini yapıp yapmadıklarını görmek istedik. Sayı veremem ama bu da bir sınav güvenlik tedbiridir. öte yandan 2 milyon kişinin gördüğü soru kamuoyuna malolmuştur. Bütün adaylar soruları görünce bir başka sınavda kullanılma şansı kalmıyor. Tamamının açıklanması talebini değerlendireceğiz.

Sınavda Kritik Değişiklikler

Sınav baraj 140’dan 150’ye çıktı. nBarajı aşmak için artık 16 değil 20 soruyu doğru çözmeniz gerekiyor.

üniversite tercih sayısı 30’dan 24’e indirildi

Tıp ve hukuktan sonra bu yıl mühendisliğe de 240 bin başarı sırası şartı geldi.

Meslek Liseleri’ne 30 Mart 2012’den sonra kayıt yaptıran adaylar için Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) kaldırıldı.

Meslek liselerindeki her aday için hesaplanan OBP; 0.12 katsayı ile çarpılarak sınav puanına eklenecek.

MEB’in, sınavsız geçişin kaldırılarak meslek liselerine ek puan verilmesi önerisi henüz hayata geçmedi.

Meslek liselerine ek puan gelirse, açıköğretim dahil 2 milyon 13 bin kişiyi etkileyecek.

İlk kez bu yıl lise öğretmenleri de soruları hazırlayan grubun içerisinde yer aldı.

Müfredattan kalkan konulardan soru gelme ihtimali kalmadı. n Geçmiş yıllarda adaylara sınavın başında bütün kurallar okunuyordu.

 Bu yıl sınav süresince kurallarla ilgili uyarılar olacak.

ADAYLAR DİKKAT!

Yasaklı eşyayla girenin sınavı iptal

Sınava Giriş Belgesi’ni, renkli ya da siyah-beyaz çıktı olarak yanında bulundurmak zorunlu.

öSYM'nin belirlediği bilgiler dışında belgelerde herhangi bir yazı, resim, işaret yasak.

Sınava Giriş Belgesi'nde fotoğrafı görünür olmayan adaylar sınava alınmayacak.

Sınav Giriş Belgesi dışında nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurulması şart

Yasaklı eşyalarla sınava giren adayların sınavları iptal edilecek.

Yanında takı, saat, cep telefonu, yiyecek ve içecek olanlar sınav binalarına giremeyecek.

Sınav sırasında sağa-sola bakan ya da konuşan kişi kopya çekmese de kural ihlalinden kameralara yakalanıyor.

 

5 SORU 5 CEVAP

1-Meslek lisesi mezunu bir adayın sınavsız geçiş kullanılarak bir programa yerleştirilmesi halinde bir sonraki yıl başarı puanı düşer mi?

Sınavsız geçiş hakkınız olan alanınızın devamı bir bölümü tercih ederseniz bir sonraki yıl puanınız düşmez.

2-Sağlık meslek lisesine 2013’te kayıt yaptıran bir adayın ek puan hakkı var mı?

30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt yaptıranların ek puan hakkı yok

3-YGS’de sayısal veya sözel birinden barajı geçemeyen aday LYS’de sayısal ya da sözel geçemediği barajdan tercih yapabilir mi?

Sınavda bir puan türünden barajı geçmek yeterli olacak. Hatta bu aday LYS’ye başvurabileceği gibi baraj altı kaldığı puan türünde de barajı geçerse tercih yapabilir.

4-Sınav sonuçları beklediği gibi gelmeyen adaylar itiraz edebilecek mi?

Sınav sonucunda hata olduğunu düşünen adaylar sonuçlar açıklandıktan sonra 15 gün içerisinde öSYM’ye itiraz edebilecek.

5-Klasik lise mezunu bir aday 2 veya 4 yıllık bir programa yerleştirildiğinde sonraki yıl tekrar sınava girerse puanı düşer mi?

üniversitede 2 ya da 4 yıllık bir programa yerleştirilen adayın sonraki yıl Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yarı yarıya düşer.

 

ADAYLAR SINAV HEYECANINI YENI YüZYIL’LA PAYLAŞTI

Sınav şart ama sistem hatalı

BOĞAZIçI üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimi Bölümü’nü hedefleyen YGS öğrencisi Final Temel Lisesi öğrencisi Jasmin Elmaoğlu, “Dönem başından beri yüksek bir tempo ile hazırlardım ve bu tempoyu düşürmeden devam ediyorum. YGS’de baraj 140’tan 150’ye çekildi ve bu her öğrenciyi etkileyecek. Tüm sıralamaları değiştirebilir ve elenen öğrenci sayısı artabilir. Meslek liselerine de verilen artı 30 puanın kaldırılması daha adil bir sistem oldu.

Fakat meslek liselerinin başarı oranı düşebilir. üniversite sınavı gerekli. Her önüne gelen avukat, doktor, mühendis, işletmeci olamaz. Fakat sistem gereği geleceğimizin 160 dakikalık bir sınava bağlı olması çok yanlış

Barajın yükseltilmesinin bir önemi yok

ESKİŞEHİR Osmangazi üniversitesi Uçak Mühendisliği’nde okumak isteyen Final Temel Lisesi öğrencilerinden Bahadir çeki ise “Sınav stresini az da olsa üzerimizden atmalıyız. Bu sınav sadece ne kadar çalıştığımı gösterecek. Bizim herhangi bir zeka seviyemizi göstermediği aşikar. Son zamanlar olduğu için soru çözümü üzerinden konu eksikliklerimi tamamlamaya çalışıyorum. Barajın yükseltilmesinin bir önemi yok. Zaten emek verip çalıştınız mı karşılığını da alırsınız.

Meslek liselerinin artı puan uygulaması devam etmeli ancak ölçülü olmalı. çünkü onların genel derslerinin yanında atölye dersleri var diğer lise türlerinden bir adım geride kalıyorlar. üniversite sınavı gerekli fakat bu sınav 160 dakika ve bir kağıda sığdırılmamalı. Genel olarak yetenek ve istek, bölüme duyulan ilgi ile belirlenmeli ama yine de ufak da olsa bir sınav yapılmalı” 

‘Merhaba’ diyen yanar


YENİ YüZYIL GAZETESİ

Bodrum Haberleri

BELEDİYE EKİPLERİ FIRTINA MESAİSİNDE
BELEDİYE ATÖLYELERİNDEN TASARRUFLU ÇALIŞMALAR
BAŞKAN MANDALİNCİ’DEN SAHA ZİYARETLERİ
BELEDİYE EKİPLERİNDEN YAĞMUR MESAİSİ