Yüksek aylık için ne zaman emekli olunmalı?

Yüksek aylık için ne zaman emekli olunmalı? sorularına yanıt arıyor. Özellikle bu yıl maaş farkının yüzde 36'yı bulma ihtimali işçileri de harekete geçirmiş durumda. İşte yüksek aylık için yapılması gerekenler...

Gazete Güncel- İşçinin emekli aylığı talebinde bulunduğu yıldan önceki yılın enflasyon ve büyüme rakamı üzerinden hesaplanan güncelleme katsayısı aylığı etkiliyor. Bu yıl maaş farkının yüzde 36'yı bulma ihtimali işçileri harekete geçirdi. İşte ayrıntılar...

SSK ve Bağ-Kur'lular için yıl bitmeden ya da yeni yılda emekli olmanın maaş açısından fark yarattığını belirten Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Yıl bitmeden emekli olanla yeni yılda emekli olan arasında maaş farkı her yıl oluyor. Bazen yıl bitmeden bazen yeni yılda emekli olmak avantaj sağlıyor. Ancak bu avantaj yüzde 10 ila 20 arasında değişirdi. Bu yıl farkın yüzde 36'yı bulma ihtimali işçileri harekete geçirdi. Pek çok işçi, aklında emekli olmak yokken bu farklılık nedeniyle emekli olmayı düşünmeye başladı. Peki bu farkın kapanması mümkün mü ya da maaş farkı ne zaman kapanabilir?

ÜÇ FARKLI SİSTEM

Emekli aylığı hesabında üç farklı dönem, üç farklı sistem var. 1999 öncesi, 1999–2008 arası ve 2008 sonrası. Bu üç dönemde çalışması olan kişiler için üç ayrı sisteme göre aylık hesaplanıyor. Hesaplanan aylıklar ise işçinin emekli aylığı talebinde bulunduğu tarihin içinde bulunduğu yılın başına getirilip talep tarihine göre ocak ve temmuz zamları uygulandıktan sonra ödeniyor.

GÜNCELLEME KATSAYISI

Güncelleme katsayısı, yıllık enflasyon ve büyüme üzerinden hesaplanıyor. İşçinin emekli aylığı talebinde bulunduğu yıldan önceki yılın enflasyon ve büyüme rakamı üzerinden hesaplanan güncelleme katsayısı aylığı etkiliyor. 2023 yılında gerçekleşen yüksek yıllık enflasyon nedeniyle 2023 yılının güncelleme katsayısı, 2024 yılının güncelleme katsayısına göre daha yüksek. Ayrıca 2024 yılı Ocak ve Temmuz zamları toplamında yüzde 86.16 zam yapıldı. Bu yıl emekli olan hem güncelleme katsayısını hem de kümülatif olarak bu zammı alabilecek. Bu nedenle de yıl bitmeden emekli aylığı talebinde bulunan işçilere yüzde 36.5'e varan düzeyde yüksek aylık bağlanabilir.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Yaşam Haberleri

Yemek kartları için prim muafiyeti! Danıştay kararı iptal etti