Erzurum Güncel- Bu haftaki röportajın konusu Erzurum için gerçekten çok önemli… Yıllardır kentin gündeminde olan ancak geçtiğimiz yıllarda adımı atılan Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ni ele aldık. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Küçükler döneminde Palandöken’in eteklerine yaptırılan 5 saha kamp merkezi olma yolunda önemli kapılar açtı. Geçen yıl süper lig ve yabancı liglerden 30’un üzerinde takım ağırlandı… Bu yıl da onların referanslarıyla yine çok sayıda takım Erzurum’un klimatik iklimiyle tanıştı… Kış sezonu boyunca yüzde 100 doluluk oranına ulaşan oteller, bu kamplar sayesinde yaz aylarında da misafir ağırladı. Tabi daha emekleme aşamasında olan Palandöken Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, Antalya ve Bolu gibi rakiplerinden birçok avantaja sahip. İşte bu avantajları ve merkezin geleceğini Xanadu Snow White Otel’in Genel Müdürü Altuğ Kargı ile konuştum… Keyifle okumanız dileğiyle…
Turizmci gözüyle nasıl değerlendiriyorsunuz kamp merkezini?
Geçen sene başladık… Hem Süper Lig’den hem birinci ligden 16 takım ağırladık otel olarak. Diğer otellerde de takımlar kaldı. Geçen yılın iyi referansları sayesinde bu yıl talep de arttı. Bölgenin iklim şartları Türkiye’de yaz kampı, yüksek irtifa kampları açısından en iyi iklime sahip. Bunun sebebi de şu an bile tişörtle bile durduğunuz zaman serin bir havada üşüyebiliyorsunuz. 1800 – 1900 metrede bulunan sahalar sporcuların hemoglobin seviyelerinin yükselmesi ve rahatlıkla idmanı alabilmeleri açısından çok önemli. Sporcular, özellikle sezonun başında yükleme idmanlarını rahatlıkla alabiliyorlar ve hava faktörü sporcuları yormuyor. Sahaların Palandöken’deki oteller bölgesine çok yakın olması, ulaşım imkânlarının Karadeniz gibi süper ligde ya da diğer liglerde birçok takımları bulunan şehirlere bölgelere yakın olması, bununla beraber uzak diye tabir ettiğimiz, İzmir, İstanbul, Ankara ve güney illerimizde bulunan takımlara uçakla 1,5 saatlik mesafede bulunması burayı hem anlamlı hem diğer bölgelerden daha popüler hale getirmek için önemli sebepler.
Eksiklikler neler?
Eksik diyebileceğimiz, daha doğrusu iyileştirebileceğimiz şeylerden bir tanesi sahaların sezon başına hazırlanması konusunda biraz daha profesyonelce hareket etmemiz gerekiyor. Mayıs ayında sahaların üzerinden karlar daha yeni kalkmıştı. çimin gelişimi için tabiat şartları biraz negatif etki yapıyor. Sezonda özellikle UEFA Kupası’na katılacak takımlar sezonu daha erken açmak zorundalar. Bu da Haziran’ın 15’ine doğru tekabül ediyor yani 15’inden sonra buradaki sahaların yüksek irtifa antrenmanlarıma imkân vermesi gerekiyor. Sezon bittikten sonra da elimizdeki sahalara ciddi anlamda bir bakım yapılması gerekiyor.
Takımlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Takımlardan hiçbir şikâyet yok ama sahalar konusunda övgüyle de bahsedilmiyor. Erzurum’u tercih etmeme sebepleri olabilecek durumda değil sahalar. Ama daha iyi imkânlarla, daha iyi şartlarda bir saha sunmak elimizde. Bunu da gerçekleştirebilirsek zaten iki adım önde olan Palandöken Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nin bir adım daha öne çıkmış olacak. Her geçen yıl buranın popülaritesi daha da artıyor. Bakın Türkiye Futbol Federasyonu’nun düzenlemiş olduğu A ve B güncelleme kursları yaklaşık 3-4 yıldır Erzurum’da yapılıyor. Buraya katılan kursiyelerin birçoğu hali hazırda takımları çalıştıran antrenörler veya yardımcı antrenörlerden oluşuyor. Her grupta yaklaşık 30 kişilik kursiyer var. Burayı tanıyorlar, sahaları, imkânları görüyorlar. Bunların hepsi birer potansiyel teşkil ediyor. Futbol camiası çok geniş bir camia. Herkes birbirini tanıyor, herkes birbirine referans olabiliyorlar. Dolayısıyla Türkiye Futbol Federasyonu’nun düzenlemiş olduğu kamplarda ilerisi için Erzurum’a büyük bir avantaj sağlayacak. Takımları çalıştıran kursiyeler burada kamp yapıyor, bu sahaların üzerinde ders görüyorlar. Otellerin imkânlarını tecrübe ediyorlar. Zaten bunu söylüyorlar da. Bildikleri, tanıdıkları ve rahat ortamda çalışma imkânı buldukları için sonraki yıllarda takımlarıyla birlikte buraya geleceklerdir.
Artan bu talep karşısında sahalar yetmez oldu. Yeni projeler var mı?
Geçen yıl ağırlamış olduğumuz takımların bir kısmı tekrar buraya geldiler. Onlardan önce davranıp buraya gelenler de oldu. Azerbaycan Gabalak, Tarsus İdman Yurdu, Samsunspor, Göztepe bunlar ikinci kez geldi. Bu çığ gibi, kar yumağı gibi gittikçe büyüyen bir sektör halini aldı. Tabi bu gelişimle beraber saha yetersizliği de ön plana çıkmaya başladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan mevcut sahalar geçen yıl yeterli gibi görünmesine rağmen bu sene sorun oldu. Bu arada Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’a da teşekkür etmek lazım. Takımların antrenman yapmasını sağladılar. Bununla beraber Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün sahaları da kullanıldı. Şimdi Erzurum Büyükşehir Belediyesi 3 veya 4 saha daha yapacak. Bu konuda hem fikiriz. Şu an da nereye yapılması gerektiği konusunda fizibilite çalışmaları yapılıyor. Yer ve zemin etütleri yapıldıktan sonra yapımlarına başlanacak ve önümüzdeki yıla yetiştirilecek. çünkü oldukça yoğun talep var.
Tanıtım çok önemli
örneğin ülker’in sponsorluğunda Türkiye’nin genç yeteneklerini ağırlıyoruz. Türk futbol köyü okulu adı altında geleceğin yıldızları buradan çıkacak. Bütün bölgelerden gelen 10-12 yaş grubundan çocuklar şu an orada hem eğitim, hem idman yapıyor ve seçmelere katılıyorlar. Ayrıca Türk Bayan Milli takımının Eylül ayında Hırvatistan ile maçı var. Dolayısıyla Erzurum her geçen gün özellikle yüksek irtifa kampı veya yaz dönemi hazırlık kampları açısından gelişen ve yükselen bir değer haline geliyor. Sezon öncesinde Fatih Terim’in Erzurum’a gelip buraya destek olması bu bölge için önemli. Bu tanıtımı daha fazla yapmamız gerekiyor. Erzurum olarak şu dönemlerde zihne yerleşmemiz gerekiyor. Geçen sene dörtlü bir turnuva yapıldı, süper ligden takımlar katıldı. Bu yıl da planladık ama Kazım Karabekir Stadyumu’nun bakımda olmasından dolayı yapamadık. Ama daha farklı organizasyonlar yapabilmek için iletişimlerimiz mevcut, kanallarımız var. Bu yıl olmadı ama bundan sonra yapacağız.
Sahalar arttıkça konaklama da sorun olacak. Yeni yatırımlar bekliyor musunuz?
Takımlar kendilerine ait saha istiyor. Tabi sahalarla birlikte konaklama sorunları ön plana çıkacak. Ama bu giderilemeyecek bir şey değil. Bu sonuçta arz talep meselesi. Burası kış döneminde misafir potansiyeli açısından çok fazla sorunları olan bölge değil. Ama yaz döneminde özellikle Palandöken’deki mevcut yatak kapasitelerini baz alırsak doluluk oranları yüzde 45 ile 52 civarında. Bunlar yükselmeye başladığında buraya mutlaka yeni yatırımlar olacaktır. Birkaç yerel zincir otellerin Erzurum ile ilgilendiğini ve buraya yatırım yapmak istediklerini duyuyoruz. Bu hem biz hem de turizm açısından sevindirici gelişmeler.
Erzurum her geçen gün yüksek irtifa kampı veya yaz dönemi hazırlık kampları açısından gelişen ve yükselen bir değer haline geliyor.
İşte Erzurum’un spor-kamp turizm potansiyeli…
Sadece futbol değil diğer spor branşlarının sporcuları tarafından da tercih edilen Erzurum’un gerçekten inanılmaz bir potansiyeli var. Bugün Türkiye’de Abant, Kızılcahamam ve Uludağ gibi yükseltisi fazla olan yerler, sezon öncesi hazırlık kampları açısından tercih edilen yerlerin başında geliyor. Ulaşım başta olmak üzere otellerin sahalara yakın olması avantajıyla da öne çıkan ve bu özellikleriyle kısa sürede rakiplerine fark atan Erzurum daha şimdiden takımları bu merkezlerin kendi bünyesine çekmeyi başardı. Bu merkezlerden en önemlisi olan Antalya’da kamp yapan takım sayısının yılda 1500’ü bulması ‘ölü sezonda’ kent ekonomisine ne denli bir fayda sağladığının da göstergesi…
Daha da büyümek mümkün
Tabi zaman içinde Erzurum’un bu avantajlarını daha da geliştirerek bu ivmeyi yakalaması mümkün. Zaten son on yıldır ulusal ve uluslararası düzeydeki bazı takım ve sporcular Erzurum’u kamp yeri olarak tercih ediyordu. Ancak şimdi durum farklı… Yeterli tanıtım ve amaca uygun yatırımların yapılması halinde Erzurum ve yakın çevresi için önemli bir ekonomik kaynak olacak bu merkez kentin gelişmesine de ciddi katkı sağlayacak.
En büyük avantaj iklim
Spor-kamp turizmi için iklim özelliklerinin önemli bir yeri bulunuyor. Aşırı sıcak ve soğuk hava şartlarının, sporcu sağlığını olumsuz etkilediği ve uygun olmadığı biliniyor. Ayrıca sürekli yağışlar ve yüksek nem oranları da kamp için pek tercih edilmiyor. Şiddetli bir karasal iklime sahip olan Erzurum’da yıllık ortalama sıcaklık değeri 5 derecenin biraz üzerinde. Aylık ortalama değerlere bakıldığında sıcaklık ortalamalarının 10 derecenin üzerinde olduğu Mayıs-Eylül arasındaki 5 aylık dönemde sıcaklık şartları, spor-kamp turizmi açısından uygun değerler olarak kabul edilebilir. Buna göre Erzurum, atletizm için Mayıs; futbol, basketbol, voleybol ve hentbol gibi takım sporları için Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları sezon öncesi hazırlık kampına uygun sıcaklık değerlerine sahip oluyor. Yani Erzurum’da Mayıs’tan Eylül’e kadar olan dönemde kamp yapacak sporcuları olumsuz etkilemeyecek sıcaklık şartları hüküm sürüyor.Röportaj: Onur SAĞSöZ