1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sezer, Ecevit'e neden anayasa kitapçığı fırlattığını açıkladı
Sezer, Ecevit'e neden anayasa kitapçığı fırlattığını açıkladı

Sezer, Ecevit'e neden anayasa kitapçığı fırlattığını açıkladı

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, anayasa kitapçığını Başbakan Bülent Ecevit'e neden fırlattığını ilk kez açıkladı. Sezer, "Ecevit 2 kez benden Fazilet'in kapatılmamasını istedi. Reddettim. Gerginlik yaşandı" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- 

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2001’de dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatmasıyla sonuçlanan gerginliğin sebebini 16 yıl sonra anlattı. Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre Sezer, Ecevit ile aralarındaki gerginliğin, anayasa kitapçığı olayından değil daha önce Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılması davası nedeniyle başladığını açıkladı. Sezer "Sayın Ecevit 2 kez bana gelip Fazilet'in kapatılmamasını ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerine telkinde bulunmamı istedi, 

ikisinde de reddettim ve aramızda büyük gerginlik oldu. Bu gerginlik sürerken anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Asıl neden, Ecevit'in FP konusundaki isteğiydi" dedi.

GERGİNLİĞİN ANAYASA FIRLATMA İLE BAŞLAMADIĞI ANLAŞILIYOR

Öte yandan Sezer bu açıklamasını, sanatçı Baykal Saran adına geçen hafta Ankara'da verilen 'Tiyatro Ödülü' dolayısıyla katıldığı gecede yaptı. Ödül alan sanatçı Zeynep Ekin Öner'i tebrik eden Sezer, daha sonra kuliste CHP Mersin Milletvekili ve Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ile sohbet etti ve 'anayasa fırlatma' olayının aslını anlattı.

Sağlar ise Sezer ile görüşmesini şöyle aktardı: "Sayın Sezer'in anlattıklarından, gerginliğin anayasa fırlatma ile başlamadığı anlaşılıyor. Merhum Ecevit ile aralarında zaten gerginlik var. Ekonomideki baş aşağı gidiş de başlamış vaziyette. Anayasa fırlatma olmasa da, kriz çıkacaktı. Aradan 16 sene geçmiş ve ülkenin gündemini değiştiren bir konuda, olayın bir numaralı tanığından, yeni bir şey öğreniyorsunuz. O gece ben kendisine, önemli olaylara tanıklık ettiğini ve hatıralarını yazmasını, bunun gelecek kuşaklar için de faydalı olacağını söyledim. Ama kendisi yazmayı düşünmediğini aktarıp bu olayı da anlattı."

FAZİLET PARTİSİ 2001'DE KAPATILMIŞTI

Refah Partisi'nin (RP) kapatılması ve Necmettin Erbakan'ın yasaklı hale gelmesi üzerine 17 Aralık 1997'de milli görüş çizgisinde Fazilet Partisi (FP) kurulmuştu. Genel başkanlığa önce Erbakan'ın avukatı İsmail Alptekin, sonra da Recai Kutan seçilmişti. RP'li vekiller, FP'ye katılmıştı. FP ilk seçimde 105 milletvekiliyle TBMM'ye girmişti. Merve Kavakçı da FP'den vekil seçilmişti.

Kavakçı'nın türbanlı olarak TBMM'de yemin etmek istemesi, krize neden olmuş ve yemin edememişti. 

İzinsiz ABD vatandaşlığı ortaya çıkınca, milletvekilliği de düşmüş, vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da 'Laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan RP'nin devamı olduğu' gerekçesiyle FP için 11 Mayıs 1999'da kapatma davası açmıştı. FP, 22 Haziran 2001'de Sezer'in Cumhurbaşkanı, Ecevit'in başbakan olduğu dönemde, AYM tarafından kapatılmıştı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI 'O ANAYASAYI BİZ DE GÖRELİM' DEYİNCE SEZER KIZIP KİTAPÇIK FIRLATMIŞTI

19 Şubat 2001'deki MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulu'nun BDDK'da yaptığı denetimi eleştiren sözlerinden rahatsızlığını iletmiş, "Yasaları bilmeden eleştirmeyin, Anayasal yetkim var, denetimin de denetimi olur'' demişti.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ise, “O anayasayı biz de görelim'' cevabını verdi. Sezer, buna kızıp, elindeki anayasa kitapçığını Ecevit ve Özkan'a doğru atmıştı. Ecevit daha sonra "Cumhurbaşkanı terbiye dışı bir üslupla, yüzüme Anayasa kitapçığını fırlattı'' demişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.