SGK’de 56 milyon TL açık!
SGK ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında yapılan taşınmaz değiş tokuşunun SGK'yı 56 milyon TL'lik zarara soktuğu belirlendi.
Erzurum Güncel- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) emekçilerin yıllarca ödediği primlerle aldığı kıymetli taşınmazlar “Ben yaptım oldu” anlayışıyla zararına el değiştiriyor. SGK, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yaptığı değiş tokuş sonucu dört kıymetli taşınmaza karşılık 159 taşınmaz devraldı; ancak bundan 56 milyon TL alacak ortaya çıktı. Milli Emlak, kıymetli taşınmazlara karşı SGK’ye park, yol gibi başka hiçbir amaçla kullanılamayacak alanları devretti.
Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre SGK’nin 2019 yılı Denetim Raporu’nda, “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile SGK arasında 2013 yılından beri devam eden trampa işlemleri sonucunda kurum ihtiyaçlarında kullanılamayacak, satış kabiliyeti olmayan taşınmazların alındığı, yapılan trampa işlemlerinde 2013 yılından beri ortaya çıkan fark için herhangi bir girişimde bulunulmadığı” tespiti yer aldı.
FARK DAHA DA ARTABİLİR
Kurum kayıtları üzerinde yapılan incelemede, 2013-2019 yılları arasında 21 adet taşınmazın Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yapılan trampa işlemlerinin tamamlandığı, 4 adet taşınmaza ilişkin işlemlere ise devam edildiği görüldü. Kurum tarafından trampa işlemine konu edilen 21 adet taşınmazın toplam değerinin 527.7 milyon TL olduğu bildirilen raporda, “Karşılığında ise toplam değeri 471.2 milyon TL olan 159 adet taşınmaz devir işlemleri tamamlanmıştır. Dolayısıyla trampa işlemleri neticesinde kurum lehine 56.4 TL’lik fark olduğu anlaşılmaktadır. Devam eden trampa işlemlerinin neticelenmesi sonucunda bu farkın daha da artacağı görünmektedir” dendi.
SGK MAHSUPLAŞMA DA İSTEMEDİ
Kurum ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalardan bu farkın da taşınmaz trampası ile kapatılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Raporda bugüne kadar yapılan ve devam eden trampa işlemlerinde sürekli olarak alacak bakiyesinin artarak devam ettiğine dikkat çekildi. Sayıştay denetçileri, kurumun farkın mahsuplaşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan herhangi bir talepte bulunmadığının da altını çizdi.
PARK, YOL VERDİLER
Raporda yer alan bir diğer önemli tespit de taşınmazların niteliğine ilişkin oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen veya devir işlemleri devam eden taşınmazlara karşılık olarak alınanların bir kısmının imar planında sanayi depolama alanı, belediye hizmet alanı, park, yol, emniyet alanı, spor tesis alanı gibi kurumun verdiği hizmetler dışındaki amaçlara ayrıldığı da tespit edildi. Ayrıca bu taşınmazların satış kabiliyetlerinin bulunmadığı ve kurum ihtiyaçlarında kullanılamayacak durumda bulundukları da raporda yer aldı.
Birgün
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.