Sinan Ateş Davasında Ara Karar!
Ankara'da Aralık 2022'de öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasında ara karar verildi. Talepler reddedildi, 22 sanıklı davadan 10 kişi tahliye edildi. Ayşe Ateş karara tepki gösterdi.
Gazete Güncel- Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin ilk duruşma 1 Temmuz Pazartesi günü başladı. 22 sanıklı davanın beşinci celsesi bugün (5 Temmuz Cuma) görüldü. Mahkemede ara karar verildi.
Eksik bilgi ve belgelerin savcılıktan istenmesine karar verildi. MHP'li Serdar Öktem'in HTS kaydı alınması talebi reddedildi. Tolgahan Demirbaş'ın Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmasının dosyaya girmesi talebi reddedildi. Adli rapor ve keşiflerin artması yönünde talep de reddedildi.
10 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme, Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay'ın tutuklulukta geçirdikleri süreyi değerlendirilerek, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirlerinin uygulanması suretiyle tahliyelerine karar verdi.
Sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Suat Kurt, Doğukan Çep, Tolgahan Demirbaş, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Mustafa Uzunlar, Emre Yüksel, Mustafa Emsar Aykal, Çağlar Zorlu ve Serdar Öktem'in üzerlerine atılı suçların mevcut niteliği, mevcut durumuna göre sanıklar yönünden kuvvetli suç şüphesi olgularını göstermesi gerekçesiyle tahliye talepleri reddedildi ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Sanıklardan MHP'li avukat Serdar Öktem ve eski Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal'ın telefon şifrelerini adli yardım suretiyle ABD'den istenmesi talebinin kabulü ve bu hususta Adalet Bakanlığı'na müzakere yazılmasına karar verdi.
Sinan Ateş davasında sanık Tolgahan Demirbaş'ın MHP milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde yakalanıp yakalanmadığının tespiti için tanıkların (eski Organize Suçlarla Şube Müdürü Kerem Gökay Öner) dinlenilmesi talebi reddedildi.
DOSYANIN BİRLEŞTİRİLME TALEBİNE RET
Sanık avukatlarının Sinan Ateş'in otopsi işlemleri esnasındaki videolu görüntü talebi de reddedildi. Otopside sadece fotoğraflı görüntü alındığı belirtildi. Cinayetten, şüpheli 17 sanık için ayrı yapılan soruşturma dosyasının ana dosyayla birleştirilmesi talebi de reddedildi.
Mahkeme tutuklu sanık MHP'li Serdar Öktem'in adına kayıtlı telefon hatlarının HTS kayıtlarının istenerek baz sinyallerinin temininin reddine de karar verdi.
Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için 19 Temmuz'a ertelendi.
AYŞE ATEŞ'TEN SERT AÇIKLAMA
Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, dava sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ayşe Ateş, "Şu anda burada dudağımdan dökülecek her sözün adalet dileyen birer yoksul olarak kayda geçmesini talep ediyorum. Sincan Yerleşkesinde 5 gün boyunca sanıkların ve müdafilerin siyasi cinayeti alacak verecek davasına indirme çabasına şahit olan kumpas tiyatrosu bugün sonlandı. Şüpheliler aralarındaki bağlantılar ve deliller bakımında ilişkili olması gereken 2 ayrı dosya var. Bu yargılamaya eksik iddianameyle yapılan yarım mahkeme diyoruz. Alınan her kararı hukuki olarak eksik buluyoruz. Dosyaya bakan savcılar hakkında HSK'ya suç duyurusunda bulunuldu. Düne kadar eksik iddianameyi beğenip bize nispet yapanlar bunu beğenmez oldu.
Dün sabah yaptığım basın açıklamasında duruşma esnasında maruz akldığımız saldırıya dikkat çekmiştim. Aslında diyorlar ki biz ne diyorsak onu kabul edecek çizdiğimiz çerçeve dışına çıkmayacaksınız. Çıktım, çıkıyorum, çıkacağım! Çizdiğiniz çerçeveyi paramparça edip ayaklarınıza atacağım.
Hem katledilmeden hemen önce hem de katledildikten sonra açılan sahte hesaplarla Sinan'la alakalı olarak yürütülen karalama kampanyaları ve FETÖ'cü iftiraların merkezinde sergilenen bu tiyatro varmış. Bu oalyı FETÖ yaptı diye kapatmak istiyorlar. Görünen köy kılavuz istemiyor. Bu dosyada delil karartıldığına dair en ufak şüphe uyanmaması, yargılamanın hızlı şekilde ilerleyip hakikatten şaşmaması, baskının önüne geçlmesi ve siyasi cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması açıktı. Kameraların önünde Ankara'nın göbeğinde işlenen siyasi cinayet karartılırsa bu namlunun sonraki hedefi kuytu köşede herhangi bir vatandaşımız olabilir. Burada alınan cesaretle peş peşe siyasi cinayetler işlenebilir. Sinan katli siyasi cinayet silsilesinin son halkası olarak kalmalıdır.
Kurulacak komisyonla ülkemizde adalet dilenen bütün yoksulluklara umut olacak."
"2 HAFTADA BİTECEK DAVA MI?"
Halk TV'de Buket Güler İle Haber Masası'na bağlanan halktv.com.tr yazarı Gazeteci İsmail Saymaz, ara karara dair konuştu. Saymaz, şunları söyledi:
"1 Temmuz'da dava başladı 5 duruşma görüldü. 6'ncısında mütalaa açıklanacak. 2 haftada bu dava biter mi? 1 haftada paket edilecek davaysa 19 ay neden beklendi iddianame.
Davada 22 sanık var, ek soruşturma var, 17 şüpheli var. O şüphelilerden birisi eski MHP vekili. O vekilin cinayetteki en kritik isimle cinayetten 1 gün sonra birlikte yakalandığı ortaya çıkıyor. Aynı vekil cinayet şüphelisini polise teslim etmemek için mücadele veriyor.
Sinan Ateş'in ölümünden 8 ay öncesine kadar kendisinin avukatının eşini bilgilerini toplayan insanlar var bunlar için yurtdışı yasağı konulup ifadesi bile alınmıyor.
Bu dava birleştirilmeden ikisinin arasındaki bağlantı ortaya çıkarılmadan; Sinan Ateş basit bir mahalle çetesinin sanki aralarındaki hukuki meseleyi çözmediği kişiye dönüşecek. Bu yargılamanın sonunda cinayetteki siyasi ayağı koparılacak. Kriminal ayağı belki katillerine azmettiriciye yüksek ceza verilir, diğerleri işin içinde çıkacak.
İki dava birleştirilmeden bu dava aydınlatılamaz. Bu cinayeti karartmış olursunuz."
"ORGANİZE YAZILMIŞ BİR SENARYO"
Gazeteci Timur Soykan ise "Mütalaa geldikten sonra nasıl devam edilecek?" sorusunu yanıtladı.
Soykan, "Savcının mütalasının istenmesi şu anlama gelir: artık karara yaklaştık demektir. Mütalaa için süre istemesi de 2 hafta sonra mütalaa açıklayacağını söylüyor. Bu savcının isteyeceği cezayı belirleyen bir metin olacak. Bu gerçekten bir tiyatro oyunu. Böyle bir şey olmaz. Bir cinayet var o cinayetin uzandığı yerlere dair deliller toplanmış çok önemli verilere ulaşılmış siz diyorsunuzki bu cinayetin yarısını göreceğiz. Bu cinayetin karanlık noktaları var. Adaletin bu kadarına bakacağız diyemez hukuk. Bir senaryo yazıyor ve bunu sadece sanıklar yazmıyor. Organize yazılmış bir senaryo var" dedi.
CHP'Lİ MAHMUT TANAL SALONDAN ÇIKARILDI
Ankara'daki duruşmaya sanıklar, taraf avukatları, Ayşe Ateş ve yakınları katıldı. Davayı takip eden CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal dün salondan çıkarılmıştı.
Mahkeme başkanı, duruşmanın başında, Tanal'ın 'mahkeme başkanına sataştığı' iddiasyla dün salondan çıkartıldığını anımsattı. Tanal'ın bu celse de salonda olduğunun görüldüğünü belirten mahkeme başkan Tanal'ın salondan çıkarılmasını istedi. Mahmut Tanal, bunun üzerine salondan ayrıldı.
Sosyal medya hesabı Twitter'da paylaşım yapan Tanal, "Sessizce duruşmanın başlamasını beklerken dünkü itirazlarımı, 'tartışma' olarak yansıtan Mahkeme Başkanı, 'Mahmut Tanal’ın duruşmaya alınmaması' şeklinde karar aldı. Meselenin farklı yerlere çekilmemesi için duruşma salonundan çıktım" dedi.
Tanal'ın paylaşımı şöyle:
"KAMUOYUNA AÇIKLAMA:
Ankara’da görülen Sinan Ateş Davası’nın duruşmalarını, TBMM insan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, insan hakları aktivisti, 37 yıllık avukat, hukukçu olmam hasebiyle gözlemci sıfatıyla takip ediyorum.
Dün görülen duruşmada (04.07.2024), mahkemenin usulü hatalarını tespit ettim.
Bu tespitlerimi doğrudan mahkeme heyetine ilettim.
Usulü hatalarını dile getirmemden rahatsızlık duyan Mahkeme Başkanı, “Mahmut Tanal’ın duruşma salonundan çıkarılması” yönünde karar aldı.
Meseleyi uzatmadan duruşma salonundan ayrıldım.
Bugünkü duruşmayı da gözlemci sıfatıyla takip etmek üzere sabahın erken saatinde Sincan Cezaevi Kampüsü’ne gittim.
Duruşma salonundaki yerimi aldım.
Sessizce duruşmanın başlamasını beklerken dünkü itirazlarımı, “tartışma” olarak yansıtan Mahkeme Başkanı, “Mahmut Tanal’ın duruşmaya alınmaması” şeklinde karar aldı.
Meselenin farklı yerlere çekilmemesi için duruşma salonundan çıktım.
Hayretler içerisindeyim! Adeta bir “dejavu” yaşıyorum.
Çünkü Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarında da hakimler, sanıkların yoklamasını yapmadan önce Mahmut Tanal’ın gelip gelmediğinin yoklamasını yapardı.
Bugün de benzer muameleye maruz kaldım.
Sinan Ateş Davası’nın bugünkü duruşmasında, gelen sanıkların yoklaması yapılmadan, müştekilerin ve müşteki avukatlarının, sanıkların ve sanık avukatlarının yoklaması yapılmadan benimle ilgili “duruşmaya alınmaması” kararı alındı.
Hakim, kin gütmez, husumet duymaz.
İlk iş olarak Mahmut Tanal duruşmaya gelmiş mi, gelmemiş mi diye salon gözlemlenip bu yönde adım atılıyorsa maksat belli…
Kendi yaptıkları hataların, hukuk bilgisine sahip kişiler tarafından tespit edilmesinden korktukları için böyle davranılıyor.
Peki dünkü duruşmada Mahkeme Başkanı’yla aramızdaki anlaşmazlığın sebebi neydi?
Dün Mahkeme Başkanı, duruşmayı kapattı, duruşmayı erteledi.
Müştekilerin, yani mağdurların katılma talebini karara bağlamadığı için savcının veya dava taraflarının talepleri olmaksızın, davadan el çektikten sonra tekrar yeniden duruşmayı açtı.
Savcının mütalaasını almadan, tarafların talebini almadan kendi kafanıza göre duruşmayı aç-kapa yapamazsınız. Bu usulü hatayı anlattım.
Ayrıca hakim, müştekilerin, mağdurların katılma talebini karara bağlamadan sanıklara soru sordu.
Çapraz sorgu için müştekilerin “katılan” sıfatını kazanması gerekiyordu.
Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 201. maddesi gayet açık.
Şöyle ki: “Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.”
Bu hususu da hatırlattım.
Dünkü hatasını yüzüne söylemem nedeniyle hakimin duygusal davranmaması gerekiyor.
“Adil yargılamanın” takibi için duruşmalara geliyoruz.
Maksadımız hakikatin araştırılması, maddi gerçeğin ortaya çıkması ve adaletin yerini bulmasıdır."
MAHMUT TANAL: AVUKAT SUÇLULARI MAHKEME BAŞKANI ÖNÜNDE ALKIŞLADI
CHP'li vekil Mahmut Tanal, Halk TV'de Buket Güler ile Haber Masası programına bağlanarak duruşmada yaşananları anlattı.
Tanal, şöyle konuştu:
"Esas duruşmaya çarşamba günü gittiğimde sayın bakan emniyete talimata vermiş hiçbirimizin otoparka aracımızın park etmemesine ve sanıklarla duruşmaya girmemizi söyledi.
Protokol girişi neredeyse oradan gireceğim dedim. Mahkeme başkanı izin vermiyor dediler. Mahkeme başkanı otopark görevlisi değil dedim. Onları dinlemeden duruşma salonundaki yerimi aldım. Çarşamba günü olaysız geçti. Dün akşam duruşma bitti cuma gününe ertelendi denildi. Herkes kalkarken bir şey daha yazdıracağım dedi. müştekilerin davaya katılma talebini unutmuş tekrar yazdıracağını söyledi.
Yine eksik yapıyor savcılara sorması lazım. İtiraz ettim. Mahkeme 'Başkanı çok biliyorsan gel bu işi sen yap' dedi. Adımı soyadımı alarak duruşma salonundan çıkmamı istedi.
Bugün yeniden gittim. Gittiğimde mahkeme açıldığı zaman ilk yapacağım iş mahkemenin besmelesi, davanın sanıkların isim yoklaması yapılması. ama yapılmadı. Beni orada görünce mahmut tanal dün yaşadığı tartışma nedeniyle salondan çıkarılsın dedi. Ben o duruşmalara gideceğim her gün. Sanıkları duruşmadan gittikten sonra avukatların alkışlaması suç ve suçluyu övmedir. Mahkeme hakiminin gözü önünde oldu. Buna tepkisiz kalıyor."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.