1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Şirket aracı kullananlar dikkat!
Şirket aracı kullananlar dikkat!

Şirket aracı kullananlar dikkat!

Bazı işverenler üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış-pazarlama işinde çalışan çalışanlarına araç tahsis ediyor. Bu araçları kullananların çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü, emniyet kemeri, hız sınırı, kırmızı ışık gibi kritik kurallara uymanlar

A+A-

Gazete Güncel- Şirket aracı kullanan kişi ya da işi şoförlük olanlar emniyet kemeri, hız sınırı, kırmızı ışık gibi kritik kurallara uymazlarsa tazminatsız şekilde işten çıkarılabilirler.

ŞİRKET ARACI KULLANAN ÇALIŞANLAR AMAN DİKKAT!

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısına göre, İşverenlerin çalışanlarına servis hizmeti sağlamak gibi bir zorunluluğu yok. Servis işçilere sağlanan ilave bir hak. Diğer yandan özellikle büyükşehirlerde servis hizmetlerinin işveren tarafından organize edilmesindeki güçlükler nedeniyle çalışanlara 'yol parası' adı altında yardımlarda bulunulması söz konusu. Bazı işverenler ise üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış-pazarlama işinde çalışan işçilerine araç tahsis ediyor. Şirket araçlarını kullanan ve işi şoförlük olan işçilerin bu araçları kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde tazminatsız olarak işlerinden olabilirler.

HIZ UYARISI

İşveren, çalışana araç kullanımı ile ilgili verdiği talimatta araç için bir hız limiti belirleyebilir. İşveren, bu limite uymayarak veya kırmızı ışıkta geçerek trafik cezası yiyen işçinin ücretinden kesinti yapabilir, uyarı veya kınama cezası verebilir. Çalışanın bu şekilde araç talimatlarına aykırı şekilde araç kullanmaya devam etmesi halinde işveren gerekli bildirimleri yaparak ve tazminatını ödeyerek işçiyi işten çıkartabilir.

YARGITAY DA ONAYLIYOR

Ancak işçinin kendisine tahsis edilen araçta emniyet kemerini takmaması ise işçiyi tazminatsız olarak işinden edebilir. Emniyet kemeri takmamak doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranmak olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle hız sınırına uymamak, yanlış yere park etmek gibi trafikteki diğer araç ve yayalara maddi zarar vermeyen nedenlerle birden çok kez trafik cezası yiyen bir kişinin işten çıkartılması ile emniyet kemeri takmayan işçinin işten çıkartılması arasında ciddi bir fark var. İşçinin emniyet kemerini takmamasının, özellikle işi şoförlük olan işçiler için tazminatsız fesih nedeni oluşturacağı Yargıtay tarafından da kabul ediliyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.