Tarihi Dava Başladı!
12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin tarihi dava bugün başlıyor. 12 Eylülde öldürülenlerin yakınları, işkence görenler, sağdan ve soldan cezaevlerinde yatanlar müdahillik başvurusunda bulundu. Başbakanlık, TBMM, CHP ve MHP de darbe davasına müdahil olm
Erzurum Güncel - Türkiyenin kaderini değiştiren ve milyonlarca insanın acı çekmesine neden olan 12 Eylül darbesi, 32 yıl sonra sanık sandalyesinde hesap verecek. 12 Eylül darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkayanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına bugün başlanacak. Başbakanlık, TBMM, CHP ve MHP duruşmaya bir gün kala, davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdi.
Evren kolunu kırdı
Kenan Evrenin hakim karşısına çıkıp çıkmayacağı merakla beklenirken, kolunu kırdığı haberi geldi. Daha önce baypas geçiren Evren, son olarak Ankara GATAda kalın bağırsak ameliyatı olmuştu. Sindirim sistemindeki bir sorun nedeniyle operasyon geçiren Evrenin bu yüzden ilk duruşmaya katılması beklenmiyordu. Avukatları dolaşım sorunu tedavisi gören Evrenin duruşmalara katılamayacağını savunuyor, müdahiller ise bu tespitin Adli Tıp tarafından yapılmasını istiyordu. Davanın başlamasına bir gün kala Kenan Evren sol kolunu kırdı. Evrenin kolunun üzerine düştüğü öğrenildi. Davanın diğer sanığı Tahsin Şahinkaya ise İstanbulda bulunuyor.
Mahkeme, Adli Tıp Kurumuna sanık Evren ve Şahinkayanın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu. Adli Tıp Kurumundan gelecek rapor, sanıkların duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek.
Devlet davaya müdahil
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün 9.30da başlayacak olan duruşma öncesinde, davaya müdahil olmak için hükümet adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın ve Hukuk Müşaviri avukat İsmail Uluyol başvuru yaptı.
TBMM adına yapılan başvuruda ise darbe tarihinde yürürlükte olan 1961 Anayasasına göre, yasama yetkisinin TBMMye ait olduğu belirtilerek, Askeri müdahale ile kaynağını Anayasadan almayan yetkiler kullanılarak TBMMye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, anayasal görevini yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir denildi.
CHP tanıklık için müdahil
CHP Grup Başkanvekili Emine ülker Tarhan, partinin avukatları Şenal Sarıhan ve Celal çelik ile birlikte partisinin dilekçesini dün mahkemeye verdi. Sadece iki generali sorumlu tutarak kaçılamayacağını söyleyen Tarhan, Referandum sürecinde geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla, darbecilerin yargılanamayacaklarını ifade etmiştiniz sözleri üzerine, Darbecilerin gerçekten yargılanacağına ilişkin kuşkularımız var. O yüzden buradayız. Darbenin arkasındaki zihniyet, bugün bizi darbeyle palazlanarak yöneten ve ülkeyi gericileştiren zihniyetin, darbenin tamamlayıcısı zihniyetin aslında yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun tanıklığını yapmak için davanın içindeyiz dedi.
Tarhan, kabinenin müdahil olmasına ilişkin de Sayın Arınçın ben bir an önce emekli olmasını ve Marmariste resim yapmasını tercih ederim. çünkü darbe zihniyetinden palazlanmış ve darbenin beslediği bir zihniyetin muktedir olduğunu ve o muktedirlerin başında da Sayın Arınç olduğunu görüyoruz dedi.
61 Anayasasına övgü
CHPnin dilekçesinde, darbeyle birlikte 27 Mayıs 1960 sonrasında yapılan ve 12 Mart 1971de özgürlükleri kırpılan ilerici, devrimci 1961 Anayasasının ortadan kaldırıldığı ve özgürlüklerin istisna olduğu, toplumun muhafazakarlarca kurgulanmasına yol açan 12 Eylül Anayasasının yürürlüğe girdiği ve Türkiye siyasetinin yeniden kurgulandığı belirtildi.
MHP de başvurdu
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da dün müdahillik dilekçesini mahkemeye verdikten sonra yaptığı açıklamada, yüzlerce ülkücünün, uydurulan senaryo, tertip, düzmece belge ve yalancı şahitlerle darbe yapıp, yönetime el koyanlar tarafından haksız yere suçlanarak tutuklandığını belirtti. ülkücülerin Mamak Askeri Cezaevinin meşhur C 5 işkencehanelerinde hayatlarının karartıldığını belirten Büyükataman, İnsanlık dışı uygulamalar yetmezmiş gibi, Savcı Nurettin Soyerin tarihe utanç vesikası olarak geçmiş ve de içeriği iftiralarla doldurulmuş olan iddianamesi, çağımızın en ibret verici bir yargı sürecini başlatmıştır. Başta Alparslan Türkeş olmak üzere yüzlerce ülkücü dava adamı yargılanmıştır dedi.
Devrimcinin şahidi ülkücü
Darbe döneminde 9 ülkücünün idam edildiğini söyleyen Büyükatamanın basın açıklamasını dinleyen bir vatandaş, Sol kesim aynı işkenceleri daha beter gördü demesi üzerine MHP mensuplarına haksız işkenceler yapılırken aynı şekilde devrimcilerin de benzer insanlık dışı muamelelere muhatap olduklarına bizzat şahit olduk dedi.
Sağcı, solcu, Kürtçü...
Davaya ayrıca BBP, DSP, EDP, BDP, Yeşiller Partisi, İHD, Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri (ADAM) Derneği, Mazlum Der, Başbakanlık, Meclis, CHP, MHP, Has Parti, DİSK, Malatya Yeşiltepe Eğitim Derneği, Her Yerde Adalet Platformu, 68liler Dayanışma Derneği, Devrimci 78liler Federasyonu, 78liler Girişimi kurumsal düzeyde, darbe öncesi öldürülen Abdi İpekçi, Savcı Doğan öz, Prof. Cavit Orhan Tütengilin aileleri, Devrimci Yol yöneticisi Oğuzhan Müftüoğlu, Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı, eski DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, Maraş katliamı sanığı ökkeş Şendiller, çorum olaylarının mağdurları ve sanıkları, eski Bakan Yaşar Okuyan, Prof. Mümtazer Türköne, Muhsin Yazıcıoğlunun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, idam edilen Erdal Eren, Veysel Güney ve Serdar Soyerginin aileleri, gözaltında kaybolan Hayrettin Erenin ailesi, gözaltında intihar ettiği öne sürülen Satılmış Şahinin ailesi, Dev-Yol sanıkları da müdahil olmak için dilekçe verdi.
Sınırlı sayıda müdahil alınacak
Mahkeme, duruşma öncesi müdahillik talebinde bulunanlardan, duruşmanın ilk celselerine alınacakların listesini belirledi. Mahkeme, salonun kapasitesini göz önüne alarak, iddianamede ismi geçen mağdur-müdahil 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri ile bunların birer avukatını duruşma salonuna alacak.
Eşiyle birlikte işkence gördü
Darbe döneminde öğretmen eşi Enver Karagöz ile işkence gördüğünü anlatan Işılay Karagöz, Sadece Kenan Evrenin değil, Şavşatın köyündeki işkencecisine kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyorum dedi. İşkence görürken çıkardıkları seslerin birbirlerine dinletildiğini söyleyen Karagöz Eşim, Almanyada darbecilere karşı mücadelesini yazdığı kitaplarla verdi, ama öldüğünde gözleri açık gitti. Biz 3 kere gözlerini kapattık, gözleri yine de açık gitti. Ben de gözlerim açık şekilde gitmek istemiyorum dedi.
Yazıcıoğlunun eşi de başvurdu
Helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP kurucu Başkanı Muhsin Yazıcıoğlunun eşi Gülefer Yazıcıoğlu da dün müdahil olmak için başvurdu. Dilekçede, Muhsin Yazıcıoğlunun 7,5 yılda hücre hayatı yaşadığı, işkenceye uğradığı belirtildi. Yazıcıoğlu, bir daha gençliğin bu tür olaylarda mağdur edilmemesi, işkencelere maruz kalmaması ve bu tür olayları yapan insanların bir nebze de olsun ders almaları için müdahillik talebinde bulunduğunu söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.