1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Taşerona ‘kamu çalışanı’ modeli
Taşerona ‘kamu çalışanı’ modeli

Taşerona ‘kamu çalışanı’ modeli

Yüzbinlerce taşeronun gözü Ankara'da. Onların kamuda istihdam edilmelerini sağlayacak sistemi merakla bekliyorlar. Biz de Ankara'dan aldığımız bilgileri köşe yazılarımızda zaman zaman paylaşıyoruz.

A+A-

Erzurum Güncel- Faruk Erdem, Yeniasır'da yazdı...

Yüzbinlerce taşeronun gözü Ankara'da. Onların kamuda istihdam edilmelerini sağlayacak sistemi merakla bekliyorlar. Biz de Ankara'dan aldığımız bilgileri köşe yazılarımızda zaman zaman paylaşıyoruz.
Öncelikle şunu belirtelim: Kesin bir metin üzerinde çalışma tamamlanmış değil. Önceki gün Başbakanlık'ta yapılan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile konuyla ilgili üst düzey bürokratların katıldığı zirvede yapılan çalışmalarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a bilgi verildi. Daha önce bazı ayrıntılarını yazdığım bu taslakların sadeleştirilip tek bir metin haline getirilmesi konusunda da mutabakat sağlandı.
Başbakan Yıldırım'ın çok uzun metinler yerine herkesin anlayacağı ve sade bir metin istediği de aldığımız haberler arasında. Bu taslaklardan elde ettiğimiz yeni bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

İŞ GÜVENCESİ GELİYOR

Önceki yazılarımda belirttiğim gibi taşeron ismi artık kullanılmayacak ve bu pozisyondaki çalışanlar kamu çalışanı olarak adlandırılacak. Yapılan bilgilendirmenin Temel parametreler başlıklı bölümünde ise şu bilgiler veriliyor:

Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren sistemi bitirilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında personel teminine dayalı işlerde çalışan alt işveren işçilerinin büyük çoğunluğunu kapsayacaktır.

Kapsamdaki alt işveren işçileri tamamen aynı şekilde istihdam edilecektir.

Kamuda istihdam edilen taşeronlar iş güvencesi sahibi olacak.

4E'Lİ OLMALARI KESİN GİBİ

Hazırlanan taslaklarda daha önce yazdığımız gibi 657 sayılı yasaya eklenecek 4E kadrosu halen masada duruyor. Böylece taşeron işçilerin özel statülü sözleşmeli personel olması planlanıyor. Buna alternatif bazı öneriler olsa da onlar kabul görmedi. O yüzden kadroya girecek taşeronlar 657 sayılı yasanın içinde olacak ve sosyal güvenlik açısından da eski adı Emekli Sandığı olan 4c içinde olacak.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ihale sözleşmeleri feshedilecek, personelin geçişi derhal sağlanacak. Bu arada alt işverenlerin zararları da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde tazmin edilecek. Yine taşeron arkadaşlar şu anda çalıştıkları kurumlarda istihdam edilmeye devam edecek. Personelin güvenlik soruşturmaları gibi konular tabii ki hala geçerli.

ÇALIŞMALAR BİRLEŞTİRİLECEK

Ortaya çıkan bu son çalışmalar üzerinde son bir değerlendirme daha yapılacak. Böylece uzlaşma sağlandıktan sonra herkesin memnun olacağı bir metin ortaya çıkmış olacak. Bir ay içinde bu konuda netleşip kamuoyu ile paylaşılacak.
Kapsamla ilgili de çalışmalar masada bulunuyor. Bununla ilgili listelerde hazırlandı. Kimlerin yararlanacağı noktasında kapsamı geniş tutmak için çalışmalar sürdüğü için bu konuyu ileriki yazılarımıza bırakıyoruz.

TOPLU ÖDEME YOK

Babam 1956 doğumlu, İlk işe giriş tarihi 29.07.1981, şuan toplamda 2406 gün primi bulunmaktadır.
Çocuk vs. durumlardan erkeklerde yararlanabiliyor mu? Toplu bir ödeme ile emekli olma şansı var mıdır?
Osman AYAN

Öncelikle belirtelim toplu ödeme ile emeklilik imkanı bulunmuyor.
Ancak bunun bazı istisnaları var. Kadınlar için sigortadan sonraki 3 çocuk borçlanılarak 2160 gün kazanılıyor. Erkekler ise askerliklerini borçlanabiliyor. Askerlik sigortadan önce ise işe başlangıç tarihini geriye götürüyor. Sonra ise bu kez ödediğiniz kadar prim kazanıyorsunuz. Babanız için bunu yapabilirsiniz. Babanızın emekli olması için en az 3.600 gün sigortası olması gerekir. Bir kısmını askerlik borçlanması ile kalan kısmı da isteğe bağlı sigorta ile ya da çalışarak tamamlamanız gerekir.

HER EMEKLİYE EK ÖDEME

Emekliler için yüzde 4 ek ödemeden bahsediliyor. Bu ek ödemeyi almak için ne yapmamız lazım.
Ben SSK emeklisiyim. Salih SUCU

Sa lih bey, duyduğunuz doğru.
Emekliler maaşlarından hariç yüzde 4 oranında ek ödeme de alıyor. Bunu almak için bir şey yapmanıza gerek yok. Tüm emekliler için zaten bu ödemeler ilk maaşından itibaren yapılıyor.
Bu yüzden bankaya yatan maaşınızın içinde yüzde 4'lük ek ödemeniz de bulunuyor. Ocak ve Temmuz zamları çıplak maaşa yapılıyor. Daha sonra ortaya çıkan rakamın yüzde 4'ü alınarak ödenecek tutar belirleniyor.
E-devlet şifresi alarak emekli maaşınızdaki ek ödemeyi rahatlıkla görebilirsiniz. E-devlet sistemine girip SGK'nın bölümüne bakmanız yeterli.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.