1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Topbaş, Alkır'ı unutmadı!
Topbaş, Alkır'ı unutmadı!

Topbaş, Alkır'ı unutmadı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenen Türkülerin Paşası’ olarak anılan Erzurumlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Raci Alkır’a Saygı Gecesi programı dün akşam gerçekleştirildi. Program çerçevesinde, bugün saat 14.45

A+A-

Erzurum Güncel- İşte o haberin ayrıntıları...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenen Türkülerin Paşası’ olarak anılan Erzurumlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Raci Alkır’a Saygı Gecesi programı Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde, büyük bir katılımla dün akşam gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatı ile programın düzenlenmesinde büyük emeği geçen Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı gecenin açış konuşmasını yaptı.



Gecede; Raci Alkır, oğlu Vahit Alkır Erzurumlu sanatçı Mükerrem Kemertaş, oğlu Tuncay Kemertaş, Türk Halk Müziğinin ünlü seslerinden Aysun Gültekin ve Gürkan özpeker, Tatyan ustası sanatçının derlediği ve Kaynak Kişi olarak Türk Halk Müziği Repertuarına kazandırdığı eserleri seslendirdiler.

Pek çok Milletvekili, Vali, Bürokrat, Sanatçı ve vatandaşın konuk olarak katıldığı gece büyük bir coşku içinde geçti.



Raci Alkır

Türkiye'nin Türkü Paşası, Tatyan Ustası Erzurumlu Raci Alkır, gerek icrasıyla gerek derlemeleri ile Türk Halk Müziği içerisinde haklı ve önemli bir şöhrete sahip. Alkır “Dün Gece Yar Hanesinde Yastığım Bir Taş İdi”, “Seyreyle Güzel Kudreti Mevla Neler Eyler”, “Tutam Yâr Elinden Tutam, Hani Yaylam Hani Senin Ezelin” gibi kulaklarımızda çınlayan birçok türküyü Erzurum dışına taşıyarak herkese tanıttı.

Birçok güzel eseri topluma mal ederek, bir kültür aktarıcısı rolüyle Türk Halk Müziğine büyük katkıları bulunan Alkır Kaynak Kişi ve derleyen olarak halk müziği repertuarına 80’e yakın eser kazandırmıştır.

Raci Alkır 1933 yılında Erzurum’da doğdu. Asıl mesleği Terzilik olan Alkır müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneğinde başladı.
1971 yılında TRT Erzurum Radyosu Halk Müziği Korosu’na girerek müzikte profesyonelliğe adım attı. özellikle Erzurum Türkülerine getirdiği yorumuyla dikkatleri üstüne çekti.

Taytan Baba ve Türkü Paşası diye anılan ve aktif müzik yaşamına 1980 yılında veda eden Raci Alkır halen Erzurum’da yaşamını sürdürmektedir.



Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.