Tüm çalışanları ilgilendiriyor... İmzalayan tazminat ödüyor
Çalışan vatandaşlar için geçerli olan iş sözleşmesindeki önemli bir ayrıntı işçilerin dikkatinden kaçabiliyor. Sözleşmelerde bulunan bazı maddeler çalışanların yüklü miktarda tazminat ödemesine neden olabiliyor.
Erzurum Güncel- Bazı iş sözleşmelerinde, özellikle işyerinin kritik bilgilerine erişebilen çalışanlar için 'rekabet yasağı'na yönelik maddeler bulunuyor. Bu "rekabet yasağı" işçiler pahalıya patlayabilir.
Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'e göre: Bir işyerinin kritik bilgilerine erişme yetkisi olan ve üst düzey görevler yürüten çalışanlar, eğer iş sözleşmesinde 'rekabet yasağı'na yönelik bir sözleşme imzalamışsa işverenin zararına olacak birtakım işlemleri yapmamakla yükümlüdür. Yaparsa yüksek cezalara çarptırılabilir.
İşverenlerin pek çoğu özellikle işyerinin kritik bilgilerine erişme yetkisi olan ve üst düzey görevler yürüten çalışanları için rekabet yasağına yönelik maddelere iş sözleşmelerinde yer veriyor. Hatta bazı işverenler ayrı bir sözleşmeyle bu konuda sıkı tedbirler alıyor. Rekabet yasağına dair sözleşmeler her durumda ve her işçi için geçerli değil. Yargıtay bu yöndeki düzenlemelerin geçerlilik şartlarını ve kimler için geçerli olabileceğini belirlemiş durumda. İşçilerin iş sözleşmesinde bu yönde madde varsa ya da ayrıca bir sözleşme imzalamışlarsa işten ayrılıp başka bir şirkete geçerken ya da kendi işlerini kurarken dikkat etmeliler.
REKABET YASAĞI NE DEMEK?
İş Hukuku'nda işçinin işverene karşı bazı borçları bulunmaktadır. Bu borçlardan bir tanesi de rekabet etmeme borcudur. Bu borca göre işçi rakip bir işletmede veya kendi hesabına çalışmak gibi işverenin zararına olacak birtakım işlemleri yapmamakla yükümlüdür. Dolayısıyla işçi işverenin faaliyet yürüttüğü konuda başka bir şirkette çalışmamak ya da aynı konuda gidip kendi işyerini açmamak durumundadır.
NE ZAMAN GEÇERLİ?
İşçinin işverene karşı rekabet etmeme borcu, çalıştığı süre boyunca geçerlidir. Dolayısıyla işçi, işyerinde çalıştığı süre içerisinde aynı konuda kendi işyerini açamadığı gibi aynı alanda çalışan başka bir şirkette de çalışamaz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.