1. HABERLER

  2. ASAYİŞ

  3. Türk-İş açıkladı: Yoksulluk sınırı 23 bin lirayı geçti!
Türk-İş açıkladı: Yoksulluk sınırı 23 bin lirayı geçti!

Türk-İş açıkladı: Yoksulluk sınırı 23 bin lirayı geçti!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kamuoyu ile paylaştığı rapor ile ekonomideki gidişatı bir kez daha gözler önüne serdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Eylül ayına yönelik yaptığı fiyat artışları hakkındaki raporunu yayımladı.

Türk-İş'in kamuoyu ile paylaştığı raporda gıda fiyatlarının aylık bazda yüzde 5,15 yıllık bazda ise yüzde 130,01 artması dikkat çekti. Ayrıca rapordaki diğer dikkat çeken bir başka nokta ise yoksulluk sınırı oldu. Öyleki yayımlanan verilere göre Eylül ayında  açlık sınırının 7.245,18 TL (önceki 7.245,76 TL), yoksulluk sınırının ise 23.599,93 TL (önceki 22.442,20 TL) olduğu duyuruldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, yayımladığı raporda öne çıkan başlıklar şunlar oldu.

"DÜNYADAKİ EN YÜKSEK 6. ENFLASYONA SAHİP ÜLKEYİZ"

Fakat bu gün dünyada hiç bir ülkede enflasyon ile faiz arasındaki makas Türkiye’deki kadar açık değil ve enflasyon artarken gelen faiz indirimleri ile yıl içinde riskler çok hızlı şekilde yükseldi. Kur baskılanmasına rağmen TL Dolar karşısında yüzde 100’den fazla değer kaybederken Türkiye, iç karışıklıklarla boğuşan Zimbabve, Lübnan, Suriye, Sudan, Venezüella’dan sonra resmi verilerle dünyadaki en yüksek 6. enflasyona sahip ülke konumuna geldi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 62 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Dış ticaret açığı geçen 1 yılda 25,5 milyardan 62,1 milyar dolara çıktı. Döviz kurlarını tutmak için döviz satarak müdahale eden TCMB’nin rezervlerinden milyarlarca dolar eksildi. Kur korumalı mevduat hesaplarında, bir gün çözülecek olan 1,3 trilyon TL para birikti ve bunun Hazine’ye maliyeti -şimdilik- resmi açıklamaya göre 76,5 milyar TL oldu. İlgili kanun ile KKM’yi şirketlere cazip hâle getirmek için milyarlarca liralık vergi gelirinden vazgeçildi.

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN YAPILMASI GERELKEN GIDA HARCAMASI ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7.245,18 TL’ye,

YOKSULLUK SINIRI YİNE YÜKSELDİ

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 23.599,93 TL’ye,


Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9.469,35 TL’ye yükseldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.