Türkiye deprem risk haritası :TIKLA ÖĞREN! Son depremlerden sonra Türkiye fay hatları haritası sorgulama ekranı hakkındaki araştırmalar büyük artış gösterdi. Bu noktada, 'Evimin altında fay hattı var mı, oturduğum yerin deprem riski bulunuyor mu?' sorularının yanıtı merak konusu oldu. A+ A-
Erzurum Güncel- Erzurum'da geçtiğimiz hafta gerçekleşen 6.6 şiddetinde gerçekleşen ve çevre illerden de hissedilen deprem büyük panik yarattı. Deprem bölgesinde seferberlik ve kurtarma çalışmaları sürerken AFAD ve MTA fay hattı sorgulama da günün en çok araştırılan konulardan birisi olarak öne çıkıyor. Zira, ülkemizdeki milyonlarca vatandaş, oturduğu bölgenin, evin ve binanın güvenli ve sağlam olup olmadığını deprem riski ve fay hatları haritası ile öğrenebiliyor.
SON DEPREMLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ
OTURDUĞUM EV SAĞLAM MI VE DEPREME DAYANIKLI MI? Hiç şüphesiz, yanıtı en çok merak edilen sorular arasında, 'Oturduğum yer, ev güvenli mi ve deprem riski var mı?' bulunuyor. Herkesin bildiği gibi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan yenilenmiş diri fay hatları haritası ile oturduğunuz yerin, binanın güvenli olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde öğrenme imkanına sahipsiniz.
İşte, Türkiye deprem risk haritası ve fay hattı sorgulama ekranı;
TÜRKİYE FAY HATLARI HARİTASI 2020 Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve "deprem bölgesi" kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.
Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen ²Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi² başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.
E DEVLET GİRİŞ İLE AFAD FAY HATLARI HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.