Türkiye nüfusu araştırması: Yaşlanıyoruz
Yapılan son araştırmaya göre Türkiye'de 65 yaş ve üstü nüfus ilk kez yüzde 10'u bulurken; Suriyeli kadınların Türk kadınlara göre doğurganlık oranı daha yüksek.
Erzurum Güncel- Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından, TÜBİTAK 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının finansal olarak desteklediği "2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" (TNSA) sonuçları açıklandı.
Araştırma; Türkiye'nin demografik yapısı, doğurganlık düzeyi, gebeliği önleyici yöntem kullanımı, anne-çocuk sağlığı, üreme sağlığı ile ilgili konularda mevcut duruma ve değişimlere ilişkin ulusal ve bölgesel düzeyde bilgi veriyor.
Araştırma sonuçları, hem Türkçe hem de İngilizce olarak Türkiye geneli ve Suriyeli göçmen nüfus için ayrı raporlarla sunuluyor.
65 YAŞ VE ÜZERİ İLK KEZ YÜZDE 10'A ULAŞTI
Araştırma kapsamında, Türkiye'yi temsil eden 11 bin 56 hanehalkı ve doğurganlık çağındaki (15-49 yaşlarındaki) 7 bin 346 kadın ile görüşme yapıldı. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmen nüfusu temsilen de 1826 hanehalkı ve doğurganlık çağında 2 bin 216 kadın ile görüşüldü.
Araştırmaya göre, Türkiye hala genç bir nüfus yapısına sahip ancak yaşlı nüfusun payı arttı. Toplam nüfusun yüzde 25'inin 15 yaşın altında olduğu, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranının ise ilk kez yüzde 10'a ulaştığı görüldü.
Hanehalkı büyüklüğünün azalmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamaya göre, son 20 yılda Türkiye'deki ortalama hanehalkı büyüklüğü 4.5 kişiden 3.5 kişiye düştü.
Türkiye'deki hanehalklarının dörtte üçünün 4 ya da daha fazla kişiden oluştuğu, hanelerin yüzde 9'unun ise tek kişilik haneler olduğu gözlemlendi.
ÇOCUKLARIN NEREDEYSE TAMAMI NÜFUSA KAYITLI
Çocukların doğumunu takiben nüfusa kayıt edilmesi konusunda, Türkiye'de önemli derecede iyileşme yaşandığı ortaya çıktı.
Nüfus ve sağlık araştırmalarının sonuçlarına göre, son 20 yıl içinde nüfusa kayıtlı olmayan 5 yaş altı çocukların oranı yüzde 26'dan yüzde 2'ye geriledi.
EĞİTİMDE CİNSİYET FARKLILIĞI GENÇ KUŞAKTA AZALIYOR
Araştırmaya göre, eğitim seviyesinde iyileşmeler yaşanırken, kadın ve erkek arasındaki fark, lise ile üzeri eğitimde ve kırsal yerleşim yerlerinde devam ediyor. 6 yaş üzerindeki nüfus içinde kadınların yüzde 25'i, erkeklerin ise yüzde 14'ünün ya hiç okula gitmediği ya da ilkokulu bitirmediği görülüyor.
Eğitimde cinsiyet farklılığı, genç kuşakta ve ilkokul-ortaokul eğitim düzeyinde azalıyor, lise ve üzeri eğitimde özellikle kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan kadınlar için dezavantaj azalarak devam ediyor.
TÜRK KADINININ DOĞURGANLIK ORANI: 2.3 ÇOCUK
Türkiye'de 25-49 yaş grubundaki kadınlar için ilk evlenme yaşının son 10 yıl içinde değiştiğini ortaya koyan araştırmada, ortanca ilk evlilik yaşının 21 olduğu belirlendi. Erken yaşta yapılan evlilikler ile ilgili veriler, 15-19 yaş grubundaki kadınların yüzde 5'inin evlenmiş olduğunu, evliliklerin yüzde 24'ünü akraba evliliğinin oluşturduğu gösteriyor.
Araştırmada, Türkiye'de kadın başına ortalama 2.3 çocuk olan doğurganlık seviyesinin son 15 yılda neredeyse hiç değişmemesi dikkati çekiyor.
Doğumların ileri yaşlara ötelendiğini ortaya çıkaran araştırmaya göre, doğurganlık düzeyinde bölgesel farklılık azalarak devam ediyor. Kadın başına düşen ortalama çocuk sayısının kuzey bölgesinde 1.6 çocuk iken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 3.2 çocuk olduğu belirlendi.
GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ YÖNTEM KULLANIM ORANI YÜZDE 70
Türkiye genelinde evli ve doğurgan çağdaki kadınların yüzde 70'i gebeliği önleyici bir yöntem kullanıyor. Son 5 yılda modern yöntem kullanımı yüzde 47'den yüzde 49'a çıkarken, geleneksel yöntem kullanımı yüzde 26'dan yüzde 21'e geriledi.
2018 TNSA sonuçları, Türkiye'de anne-çocuk sağlığı göstergelerindeki iyileşmenin tüm bölgelerde devam ettiğini gösteriyor. Sağlık personelinden doğum öncesinde ve doğumdan sonraki 41 gün içinde bakım alan kadınların oranının yüzde 96 olduğu ifade edildi.
SEZARYEN ARTIYOR
Araştırmaya göre, son 5 yıldaki doğumların yüzde 99'u bir sağlık kuruluşunda gerçekleşti.
Doğumların yarısından fazlasının (yüzde 52) sezaryen doğum olduğu görüldü. Sezaryen doğumlarda 5 sene öncesine göre yüzde 4'lük artış gözlendi.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 6'SININ BOYU, YAŞINA GÖRE KISA
Araştırma sonuçları, Türkiye'de 5 yaşından küçük çocukların yüzde 6'sının boyunun yaşına göre kısa olduğunu ortaya çıkardı.
Türkiye'de kronik beslenme sorunları sonucu oluşan bodurluğun, kırsal alanlarda (yüzde 8), doğu bölgesinde (yüzde 8), düşük refah seviyesindeki hanelerde yaşayan (yüzde 12) ve annesi eğitimsiz (yüzde 9) çocuklar arasında daha yaygın olduğu belirlendi.
Ayrıca, çocukların yüzde 8'inin obez olduğu görüldü. Kadınlar arasında da obezitenin arttığı, beden kitle endeksine göre kadınların yüzde 29'unun kilolu, yüzde 30'unun ise obez olduğu açıklandı.
SURİYELİ KADINLARIN DOĞURGANLIK ORANI: 5.3 ÇOCUK
Araştırmaya göre, Türkiye'deki Suriyelilerde ise doğurganlık düzeyi kadın başına ortalama 5.3 çocuk seviyesinde seyretti. Ortalama ideal çocuk sayısı, 15-49 yaş arası halen evli Suriyeli kadınlar için 4.1 çocuk olduğu ifade edildi.
Gebeliği önleyici yöntem kullanımındaki yaygınlık oranı, 15-49 yaş arasındaki halen evli Suriyeli kadınlarda yüzde 43 olduğu, kadınların yüzde 24'ünün modern yöntemleri, yüzde 19'unun ise geleneksel yöntemleri kullandığı belirtidi.
Suriyeli göçmen kadınların yüzde 21'inin karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı bulunurken, Suriyeli çocukların ise yüzde 21'inin nüfus kaydı bulunmuyor.
Suriyeli göçmen nüfusta doğumların yüzde 93'ünün bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirildiği, annelerin yüzde 89'unun doğumdan sonraki 41 gün içinde doğum sonrası bakım aldığı belirlendi.
Ayrıca araştırmada, Suriyeli 5 yaş altı çocukların yüzde 17'sinin bodur ya da yaşına göre çok kısa kaldığı, Suriyeli kadınların yüzde 60'ının fazla kilolu ya da şişman olduğu bilgisi de kaydedildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.