Türkiye'nin Kötü Karnesi
Türkiyenin kötü karnesi ortaya döküldü. En çok ihlal Türkiyede yaşanıyor
Erzurum Güncel - Adalet Bakanlığı AİHM kararlarıyla ilgili internet sitesi kurunca Türkiye’nin kötü karnesi ortaya döküldü. Sitede yer alan istatistiklere göre en çok ihlal Türkiye’de yaşanıyor.
Adalet Bakanlığı bünyesindeki İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nca hâkim ve savcıların yararlanması için AİHM’in Türkiye ile ilgili en güncel kararlarının çevirisinin yapıldığı bir internet sitesi açıldı. Sitedeki AİHM’in Türkiye ile ilgili 52 yıllık istatistikleri, insan hakları açısından utanç verici manzarayı da gözler önüne serdi. 1959-2011 arasındaki başvurulara göre Türkiye, 2 bin 404 mahkumiyetle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni en çok ihlal eden ülke oldu. Rusya dışında bütün ülkelerin sözleşmenin hiç ihlal etmediği en az bir maddesi bulunurken, Türkiye’nin de Rusya gibi karnesinde boş yer kalmadı.
Türkiye’nin AİHM savunmalarını hazırlamak, ihlalleri ortadan kaldırmakla görevlendirilen İnsan Hakları Daire Başkanlığı, AİHM kararlarının tercümelerinin yayınlandığı bir internet sitesi kurarak, hakim ve savcıların kararlarında AİHM içtihatlarını esas almalarının önünü açtı. AİHM tarafından verilen 1.400 karar, raporlar, insan hakları temel metinlerinin yüklendiği www.inhak.adalet.gov.tr adresinden yayın yapan sitedeki istatistiklere göre Türkiye AİHM’e taraf 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke oldu. Hakkında 2 bin 747 kararın verildiği Türkiye’yi, 2 bin 166 kararla İtalya, bin 212 kararla Rusya izledi.
En çok ihlal Türkiye’de
Türkiye, 52 yıllık dönemde karara bağlanan 2 bin 747 davanın 2 bin 404’ünde AİHS’nin en az bir maddesini ihlal ettiği için tazminata mahkum oldu. Yani Türkiye’nin dava kaybetme oranı yüzde 87 oldu. Sadece 57 davada haklı bulunan Türkiye’nin 204 dosyası dostane çözüm ya da düşme kararı ile sonuçlandı. Türkiye, toplam kararların yüzde 87,5’inde mahkum oldu. İtalya ise 2 bin 166 davanın 1.651’inde en az bir maddeyi ihlal etti.
Her maddeyi ihlal
Türkiye, “Etkin soruşturma yokluğu” nedeniyle 135, “özgürlük ve güvenlik hakkı” konusunda 554, “Adil yargılanma hakkı” konusunda 729, “ifade özgürlüğü” konusunda 207, “Toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü” konusunda 53, “mülkiyet hakkı” konusunda 611 kez mahkum oldu.
Yaşam hakkı ihlali davalarında 92 kez mahkum olan Türkiye, 202 mahkumiyeti bulunan Rusya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. 30 ülkenin ise yaşam hakkı ihlali konusunda hiçbir mahkumiyeti bulunmuyor. “Etkin soruşturma” konusunda Rusya 217 mahkumiyet ile birinci, Türkiye, 138 mahkumiyetle ikinci oldu. Rusya, “kötü muamele yasağında” 357 mahkumiyetle ilk sırada. 243 mahkumiyeti bulunan Türkiye ise yine ikinci.
Yargılamanın uzunluğu alanında ise kanunlarında zamanaşımı bulunmayan tek ülke olan İtalya birinci, Türkiye ikinci oldu.
Kabusun büyüğü
Türkiye ile ilgili yapılan başvuruların yüzde 65’ini sonuçlandırıldı. Hakkında toplam 2 bin 747 karar verilen Türkiye ile ilgili yapılan 26 bin 929 başvuru (yüzde 59) kabul edilemez bulundu ya da kayıttan düşürüldü. Türkiye ile ilgili karara bağlanmayı bekleyen başvuru sayısı ise toplam başvuruların yüzde 35’ine denk geliyor. 15 bin 940 başvuru karar için bekliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.