Ucuz ölüm çakmak gazı!...
Anne babalar dikkat! Balicilikten sonra şimdi de çakmak gazı koklama yöntemi daha hayatının baharındaki gençleri ölüme götürüyor. Bu yöntem 3. kurbanını aldı. İşte anne ve babaların mutlaka okuması gereken haber...
Erzurum Güncel-
Geçen ay Pendik'te 14 yaşındaki öğrenci bu yüzden ölmüş, Tekirdağ'da ise 10 genç bu yöntem yüzünde havaya uçmuştu. En son kurban ise liseli Büşra olmuştu. Arkadaşlarıyla eğlenmek için çakmak gazı koklayan Büşra'yı sabah babası yatağında cansız buldu. Uzmanlar bu durumu yorumladı...
çOCUK Ergen Erişkin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Erengin, çakmak gazının kolay ulaşılabilme ve fiyatının ucuz olması nedeniyle son dönemde çocuklar arasında kullanımının arttığını, bunun da önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.
Dr. Erengin, çocukların madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara yönelmesinin en önemli nedenlerinden birinin ergenlik çağı olduğunu belirtti. Dr. Nuran Erengin, piyasada bağımlılık yapıcı bir sürü maddenin var olduğunu söyledi. 10- 18 yaş aralığının getirdiği birtakım özellikler olduğunun altını çizen Dr. Erengin, “Bu gruptaki çocuklar tehlikeye açıktır. Hiçbir ergen çocuk, vücutlarına zarar verici bir maddenin alımında zarar verici olduğunun farkında olmaz. çakmak gazını uyuşturucu madde olarak kullanmanın son dönemde ilköğretim yaşındaki çocuklar arasında yaygınlaştığını görüyoruz. çakmak gazı hemen kana karışarak etkisini göstermesi nedeniyle, çevredekiler zor fark eder” dedi.
çOCUKLA KONUŞMAK GEREKİR
Dr. Nuran Erengin, ailelerinden gerekli duygusal desteği alamayan çocukların arkadaş çevresiyle madde ortamına girebileceğini hatırlattı. Dr. Erengin, “öncelikle çocukların altyapı olarak madde kullanımına yönelmesini sağlayacak bir ortamın oluşmaması gerekir. Aileler çocuklarıyla yakından ilgilenmeli ve ruh hallerini iyi analiz etmelidir. özellikle fazla uyuyorsa bu bir belirtidir. Aile çocuğun farkına varamıyor. Burada çocuğu hafiye gibi korumadan bahsetmiyoruz. çocukla konuşmak gerekir. Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir. Arkadaşı ne yaparsa, çocukta onu yapma hissi uyanır” diye konuştu.
AİLELER FARKINDA DEĞİL
Yaşanan üzücü olaylardan sonra ailelerin, “çocuğumuzun hiçbir derdi, hiç bir sıkıntısı yoktu” diye açıklamalarda bulunduklarını anımsatan Dr. Erengin, “Aile çocuğunun farkında değil. çocukların duygusal boşluğu var. Sağlıklı ve uygun arkadaşların eksikliği, derslerinde başarısızlık, ailenin ilgisizliği sonucu çocuk, içindeki boşluğu bu tür maddeleri kullanarak gidermeye çalışıyor” dedi.
Dr. Nuran Erengin, sağlıklı bir gelişimi olan çocuğun durduk yerde çakmak gazı kullanmayacağını ifade etti. Dr. Erengin, şunları anlattı:
“çakmak gazı kolay bulunabilmesinin yanında fiyatının da ucuz olması nedeniyle son dönemlerde çocuklar arasında kullanımı arttı. Tabi ki buda önemli bir risk oluşturuyor. Ekonomik durumu iyi olan çocuklar pahalı maddelere yönelirken, durumu tam tersi olanlar ise ucuz maddelere yöneliyor. Yetkililerin çakmak gazına kolay ulaşımının engellenmesi konusunda çalışma yapması gerekir.”
çAKMAK GAZINA SIKI DENETİM
Tepkiler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, çakmak gazının üretiminden satışına kadar kontrol altına alınması için çalışma başlattı.
Yıllardır işporta tezgâhlarında satılan çakmak gazıyla oynayan bir çocuğun ölmesi, 10 gencin de yaralanması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. çakmak gazının üretiminden satışına kadar kontrol altına alınması için çalışma başlatıldı. Yeni düzenlemeye göre bali, uhu, tiner gibi uçucu madde sınıfındaki çakmak gazı da 18 yaşından küçüklere satılamayacak. çakmak gazı tüplerinin üzerine de '18 yaşından küçüklere satılması sakıncalıdır' yazılacak.
Sağlık Bakanlığı, 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun kapsamında 5 Ağustos 2010'da yeni bir yönetmelik yayınladı. Yönetmelik, uçucu madde içeren ürünlerin 18 yaşından küçüklere satılmasını yasaklıyor. Ancak hemen hemen tüm uçucu maddelerin isminin zikredildiği yönetmelikte 'çakmak gazı' ibaresi bulunmuyor. Zaman'a konuşan üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Yönetmelik çakmak gazını da kapsıyor. Gerekirse çakmak gazı ibaresi de eklenir." dedi. Yetkili, uçucu madde içeren kırtasiye malzemesi, boya incelticisi ve yapıştırıcı gibi ürünlerin kullanımını denetlemek ve çocukların bunlara ulaşmasını engellemek için bu ürünlerin içine kötü koku eklenmesi için 38 üniversiteden görüş istediklerini kaydetti. Yetkili, şöyle devam etti: "üniversiteler, insan sağlığına zarar vermeyecek kötü koku içeren bir madde bulunmadığı için koku eklenemeyeceğini bildirdi. Bu nedenle satışı kontrol altına almaya karar verdik."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.