1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. Üniversitelerimiz SOS Veriyor!
Üniversitelerimiz SOS Veriyor!

Üniversitelerimiz SOS Veriyor!

‘Üniversiteler Memnuniyet Araştırması’ sonuçları, Erzurum için hiç iç açıcı değil.

A+A-

Erzurum Güncel- Sinan Aydın'ın özel haberi... Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2019’ yayımlandı. Araştırmadan ortaya çıkan tablo; Erzurum’daki iki Üniversitenin de, öğrencilerin her ihtiyacına yeteri kadar cevap veremediğini ortaya koyuyor. 

 

‘Üniversiteler Memnuniyet Araştırması’ sonuçları, Erzurum’un eğitim tablosunda yüzünü kızarttı. ‘Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’ tablosunda, 188 Üniversitenin girebildiği listede, Atatürk Üniversitesi108, Erzurum Teknik Üniversitesi ise 113’üncü sırada yer alarak hayal kırıklığı yarattı. Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet sıralamasında ise 123 Üniversite arasında, Atatürk Üniversitesi 65., Erzurum Teknik Üniversitesi ise 68. Sırada yer aldı. ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri’ sıralamasında ise, 82 il arasında Erzurum 39. sırada yer aldı. Birden fazla araştırmanın yapıldığı liste sıralamasına bakıldığında ortaya çıkan sonuç; şehir öğrenciye dost ama, Üniversiteler öğrencileri memnun edemiyor…

 

 

ÖĞRENCİLERİN EN MEMNUN OLDUĞU ÜNİVERSİTE

 

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), ‘Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2019’u yayımladı. Araştırmada üniversitelerdeki genel memnuniyet, ‘öğrenim deneyiminin tatminkarlığı’, ‘yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu’, ‘öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliği’ ve ‘kişisel gelişim ve kariyer desteği’ gibi alanlar ele alındı. Çalışma 188 üniversitede 35 bin 715 kişi ile yapıldı. Çalışmaya göre, üniversitelerin yaklaşık yüzde 65’inde memnuniyet geçen yıla göre düştü. Rapora göre; öğrencilerin en memnun olduğu üniversite Özyeğin Üniversitesi oldu. Onu, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri takip etti. Erzurum’daki Üniversiteler ise bu kategoride, Atatürk Üniversitesi 108., Erzurum Teknik Üniversitesi ise 113. Sırada yer aldı. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle: Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı, kurumları ‘A+’ ile ‘FF’ arasında puanlandırdı. Sıralamada çoğunluğu vakıf üniversitesi olan 14 üniversite en yüksek puan olan ‘A+’ aldı.

 

 

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE ÖĞRENCİLER EN ÇOK TIP FAKÜLTESİNDEN MEMNUN

 

Bir önceki yıla göre, genel memnuniyet puanını 42’üniversite arttırdı. 115 üniversite puan kaybetti. Öğrencilerin en memnun olduğu üniversite 2018 sıralamasındaki konumunu koruyan Özyeğin Üniversitesi oldu. Onu, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri takip etti. Devlet üniversitelerinde Abdullah Gül Üniversitesi ise beşinci sırada yer aldı. Öğrenciler, en fazla tıp fakültesinden memnun. Bunu diş hekimliği ve sağlık bilimleri takip etti. Fen-Edebiyat, orman ve ziraat fakülteleri memnuniyet düzeyi en az olan fakülteler oldu. Memnuniyet düzeyi en çok düşen fakülte ise hukuk fakültesi oldu.  ’Üniversitelerin yönetim ve işleyişi’ alanı öğrencilerin en memnun kalmadığı alan. Sadece 14 üniversite öğrenci işlerinin işleyişi, üst yöneticilerin ilgisi, kararlara katılım ve sorunlara duyarlılık gibi konularda üst düzeyde. Bu alanda listede birinci sırada MEF üniversitesi var. ‘İmkan ve kaynaklar’ alanı öğrencilere göre en problemli alan. 188 üniversitenin 72’si ‘B’ ve üzeri bir ortalamada. Bu alandaki zirvede Koç Üniversitesi yer alıyor.

 

ERZURUM’DAKİ ÜNİVERSİTELER İÇİN KARA TABLO ŞU ŞEKİLDE

 

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın(ÜNİAR), resmi internet sitesi olan ‘https://twitter.com/uniarlab’dan da yayımlanan araştırmaya göre, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nin sıralamalarının yer aldığı listeler şöyle:

 

* Üniversitelerin ‘Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’ sıralamasında, Atatürk Üniversitesi 108. Sırada yer alırken, Erzurum Teknik Üniversitesi 113’üncü sırada yer aldı. 

 

* Üniversitelerin ‘Öğrenim Deneyimi Tatminkarlığı’  sırlamasında, Erzurum Teknik Üniversitesi 93. sırada yer alırken, Atatürk Üniversitesi 138. sırada yer buldu.

 

* Üniversitelerin ‘’Yerleşke Ve Yaşamının Doyuruculuğu ‘’ sıralamasında, Atatürk Üniversitesi 76’ıncı olurken, Erzurum Teknik Üniversitesi ise 171. sırada yer aldı.

 

* Üniversitelerin ‘Akademik Destek ve İlgi’ sıralamasında, Erzurum Teknik Üniversite 74’üncü olurken, Atatürk Üniversitesi 134. sırada yer aldı.

 

* Üniversitelerin ‘’Kurumun Yönetim Ve İşleyişinden Memnuniyeti’’ sıralamasında, listeye giren 188 Üniversite arasında,  Erzurum Teknik Üniversite 79. sırada yer bulurken, Atatürk Üniversitesi ise 126. sırada yer aldı.

 

* Üniversitelerin ‘’Öğrenme İmkan Ve Kaynaklarının Zenginliğinden Memnuniyetleri’’ sıralamasında, Atatürk Üniversitesi listeye 52. sırada girerken, Erzurum Teknik Üniversitesi ise 127’inci oldu.

 

* Üniversitelerin ‘’Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği’’ sıralamasında, Erzurum Teknik Üniversitesi 88’inci olurken, Atatürk Üniversitesi ise listeye 102’inci sırada girdi.

 

* Devlet Üniversitelerinin Memnuniyet Alanlarına Göre Sıralamasında, listeye giren 123 Üniversite arasında Atatürk Üniversitesi 65. sırada yer alırken, Erzurum Teknik Üniversite ise 68. oldu.

 

* Memnuniyet Alan Düzey Özetleri sıralamasında ise listeye giren 188 Üniversite arasında,  Atatürk Üniversitesi 108’inci sırda yer alırken, Erzurum Teknik Üniversitesi ise 113’üncü oldu. .

 

 

 

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI (TÜMA) NEDİR?

 

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması [TÜMA] ilk olarak 2016 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Prof. Dr. Engin KARADAĞ ve Prof. Dr. Cemil YÜCEL tarafından gerçekleştirilmiştir. TÜMA’nın temel amacı, Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin üniversitelerimizden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamaktır.

 

TÜMA öğrencilerin üniversite deneyimleri hakkında geniş bir bakış açısı sağlamaktadır. Veriler öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında üniversitelerin ne kadar tatmin edici olduğu hakkında bir fikir sunmaktadır. Öğrencilerin deneyimleri öğrenci memnuniyetinin önemli bir göstergesi olmakla birlikte, memnuniyet eğitim deneyiminin tatminkâr olup olmadığının sadece bir bölümünün resmini sunmaktadır. TÜMA, araştırmaların, üniversitelerin, aday öğrencilerin, velilerin ve politika yapıcıların veri ihtiyacını gidermeye katkıda bulunacağını ümit ediyor. Araştırma için herhangi bir kurum ya da kişiden finansal destek alınmadığı da altı çizilerek hatırlatılıyor. Kurumsal sitede ise araştırmanın amacı ile ilgili şunlar söyleniyor:

 

“Bu araştırma, lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinden geribildirimler toplayarak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, öğrenci deneyimini zenginleştirmek ve üniversiteleri daha öğrenci merkezli olma yolunda bir yol gösterici olması açısından önemlidir. Araştırmada elde edilen bulgular üniversitelerin gelişim ve duyarlılıklarını artırmak için veri sağlamak amacıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum