1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Uzundere kaya tırmanışı için vazgeçilmez adres
Uzundere kaya tırmanışı için vazgeçilmez adres

Uzundere kaya tırmanışı için vazgeçilmez adres

Uzundere ilçesi, kaya tırmanışı ile de yerli ve yabancı sporcuların yoğun ilgisini çekmeye devam ediyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kış sporlarınında vazgeçilmez adresi olan Erzurum'un Uzundere ilçesi, kaya tırmanışı ile de yerli ve yabancı sporcuların yoğun ilgisini çekmeye devam ediyor. Dağcilik meraklilari için 8 tırmanış rotası arasında yer alan Uzundere'de, ülkemizde dağcılık ve tırmanış meraklıları için birçok alan bulunuyor. Alpler’in bir uzantısı olan Toroslar, mitolojik hikâyelere ev sahipliği yapan Ağrı ve Nemrut Dağları, yemyeşil doğasıyla hayran bırakan Köroğlu, Kaçkar, Ilgaz dağları dağcılık sporları için birbirinden güzel istikametler arasında yer alırken, bu bölgelere Uzundere ilçesi de eklendi. 

 

 

UZUNDERE'DE YAZ-KIŞ DAĞ TIRMANIŞI YAPILIYOR

 

 

Farklı tırmanış stillerine uygun tırmanış rotalarının yer aldığı Uzundere dağları, yaz kış demeden tırmanış severlerin vazgeçilmez rotası oluyor.  Uzundere’de hem yazın hem de kışın tırmanış yapmak mümkün oluyor. Yaz aylarında kaya tırmanışına uygun olan bölgede, kışın da buz tırmanışı yapılabiliyor. Üstelik her sene Ocak ayında düzenlenen Uluslararası Buz Tırmanış Festivali de burada gerçekleştiriliyor. ATAK Arama-Kurtarma ve Dağcılık Derneği  Başkanı olan Çetin Bayram’ın çabaları ile  geçen yıllarda bol miktarda donmuş şelale keşfedilmiş ve tırmanışlar gerçekleşmişti. Aynı bölgede, sonraki dönemlerde de  en az 100 adet boltlu ve geleneksel rota içeren  bir tırmanış bahçesi oluşturmak için  çalışmalar yapıldı. Bölgenin en önemli özelliği, yazın kayada, kışın buz şelalesinde tırmanış yapılabilen yerlerden olması.

 

 

 

 

ÇOK FARKLI YAPIDA ROTALAR  YARATILDI

 

 

Ünlü dağcılara göre; Uzundere dağlarında öncelikle tırmanış ortamı çok güzel, rotalar yola yakın ve ulaşımı kolay. Kavak ağaçlarının gölgesinde tırmanılıyor. Bölge halkı misafirperver ve sessiz sakin bir tırmanış mekanı var; Uzundere 1300 metre irtifa nedeniyle genelde serin ve kışın bile tırmanılabilecek, kuru bir iklime sahip. Kaya yapısı birçok dağcıya Karakaya ile Hüseyingazi’yi çağrıştıracak şekilde yüzeyler ve çatlaklar, köşeler içeren türdeki kahverengi- gri andezit. Bazı yerlerde çürüklük olsa da, temizlik ve çalışma sonucu harika, çok farklı yapıda rotalar  yaratıldı. Uzunlukları 15 metreden 60 metreye uzanan, zorluğu V- dereceden XI derecelere uzanan  boltlu spor rotalar var. Açılan bazı geleneksel rotalar ise, şöyle:

 

1- ‘Son Dakika’ V+, 15m (11 eylül 2014) geleneksel rota. Çetin’in göstermesiyle Dikyar köyüne uzanan boğazda, orman içinde tırmandığım bir çatlak hattı.

 

2- ‘İlk Görüşte’ VI-, 15m (12 eylül 2012) geleneksel rota. Sengistan sektörde yola yakın, kısa bir tırmanış; hemen sağında Zorbey’in açtığı bir diğer VI- derece geleneksel rotayla birleşiyor.

 

3- ‘Sengistan’ VII-, 45m (13 eylül 2014) geleneksel rota. Sengistan sektörün kalbindeki kızıl- kahve duvarın en sağ rotası, çürüklükle dikeyliğin  enteresan bir karışımı; tırmanırken müthiş temizlik yapmam gerekti. Böylece bu ufak duvarda daha önce, 2014 martında açtığım ‘Mücadele’ rotasının (VI, 60m) yanında bir geleneksel rota daha olmuş oldu.

 

Buradaki bazı geleneksel rotalar hiç temizlik gerektirmez, ‘on-sight’a son derece uygun iken, bazılarında müthiş temizlik yapmak, çürük taş, ot ve çalı  temizlemek gerekiyor. Birçok geleneksel tarzda çıkılabilecek rota  dev çürük bloklar nedeniyle hayati derecede tehlikeli, geleneksel çıkışlardaazami dikkat gerekiyor. Buna rağmen, bu kaya türüne has keskin  çatlak hatları devamlılık arzediyor ve sağlam; büyük boy  yaylı sıkıştıraçlar çok lazım oluyor. Uzundere’nin taş ve buzuna daha bol bol gidecek dağcılar. Daha yapılacak çok iş var, bol miktarda çok ip boylu, boltlu veya geleneksel rota, açılmak için  Uzundere dağcılarını bekliyor.

Sinan Aydın/ radarhaber.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.