Yağmacı profesör skandalı
Para karşılığı yayın yapan sözde bilimsel dergilerde yayımlanan makalelerin artık akademik yükselmede dikkate alınmayacağının açıklanması üniversite sistemimizdeki çürümenin ciddiyetini de gösterdi.
Erzurum Güncel- Para karşılığı yayın yapan sözde bilimsel dergilerde yayımlanan makalelerin artık akademik yükselmede dikkate alınmayacağının açıklanması üniversite sistemimizdeki çürümenin ciddiyetini de gösterdi. Paralı dergide makale yayımlatıp, sahte konferanslarda sunum yapmış gibi gösterilen ‘kağıt üzerindeki’ hoca sayısının önlem gerektirecek boyuta ulaştığını ortaya koydu.
Üniversitelerin çeşitli akademik sınavlarını düzenleyen ve bilimsel araştırma ve yayımlarında önerilerde bulunan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK), dikkat çeken bir karara imza attı. ÜAK, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın önerisiyle para karşılığı yayın yapan ve “yağmacı” denilen dergilerde yayımlanan bilimsel makalelerin, akademik yükseltmelerde dikkate alınmamasına karar verdi.
Bazı dergilerde yer bulan makalelerin ve araştırmaların niteliğinin çok düşük olduğuna işaret eden Saraç, konuyla ilgili açıklamada bulunarak şunları söyledi:”Bu durumun sebebi araştırıldığında ‘yağmacı’ şeklinde tanımlayabileceğimiz para karşılığı yayın yapan dergilerin giderek artması gösterilebilir. Aslında bu, bütün dünyada bir sıkıntı, bizim ülkemize has bir durum değil. Biz ilk defa bir karar aldık ve artık bu yağmacı dergilerdeki yayınların akademik yükseltmelerde kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra açık ve net şekilde ifade ediyoruz ki yağmacı dergilerde yayın yapanlar, bu yayınlarını akademik yükseltmelerde kullanamayacak. Bazı konferanslarda da, para karşılığı çeşitli alanlarda sayısı beş yüzü hatta bini aşan bildiriler sunuluyor, çok farklı alanların hepsi bir yere toplanıyor. Bu uluslararası toplantılara, konferanslara evinizden de elektronik ortamda katılabiliyorsunuz, bazen katılmasanız da, doğrudan özetini de gönderseniz oluyor. Tabii bunların hepsi para karşılığı. Buna da ‘dur’ diyeceğiz. Bu bildiriler de atama ve yükseltmelerde kullanılamayacak.” Kurul raporunda “yağmacı” dergilerin özelliklerine de yer verildi. Bunların da, “yayımlama için makale işleme ücreti ödenmesinin zorunlu tutulması”, “makaleleri hızlı yayınlama sözü verilmesi ve yayınlanması”, “ilan ettiği konu dışında veya birbiriyle ilgisi olmayan birçok farklı alanda makalelere yer verilmesi”, “yayın ilkeleri açıklamasının eksik olması”, “yayın ilkelerinde açıkça makalelerde özgünlük, önem ve etki aranmadığının belirtilmesi”, “yayınlanan araştırmanın telif hakkını saklama veya koruma politikası olmaması” ve “hakem sürecinin gerçekçi işletilmemesi, hakem görüş ve önerilerinin paylaşılmaması” olduğu belirtildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.