Yanaktaki ‘Gamze’ genetik rahatsızlık
Güzelliğin ve masumluğun işaretlerinde biri olarak gösterilen gamze aslında genetik bir sorun.Doç. Dr. Y.Selim Kaldırım, ‘Melek Dokunuşu’ veya ‘şans’ gibi anlamlara da gelen Gamze’nin henüz anne karnındayken yaşanan bir kas sorunundan oluştuğunu söyledi
Erzurum Güncel- Güzelliğin ve masumluğun işaretlerinde biri olarak gösterilen gamze aslında genetik bir sorun. Doç. Dr. Y. Selim Kaldırım, ‘Melek Dokunuşu’ veya ‘şans’ gibi anlamlara da gelen Gamze’nin henüz anne karnındayken yaşanan bir kas sorunundan oluştuğunu söyledi. Gamze’nin genetik aktarım yoluyla da geçtiğini anlatan Kaldırım “Anatomik olarak oluşan bir kusur bu sayede insanın gülümsemesine güzellik ve çekicilik katıyor” diyor.
Birçok insan tarafından güzel ve sevimli bir yüzün simgesi olarak kabul edilen gamze, kas liflerinin gelişme bozukluğu sonucu, gerekenden çok daha kısa olmasından kaynaklanıyor. Gamze vücut hareketsizken görülmez.
Birçok insan tarafından güzel ve sivimli bir yüz simgesi olarak görülen ‘Gamze’nin oluşumulya ilgili açıklama yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, Gamze’nin cildin herhangi bir yerinde gözle görülebilir seviyedeki çukura verilen isim olduğunu söyledi. Yıldırım, “Gamze’nin isim olarak ‘melek dokunuşu’ ‘şans’ gibi anlamlara geldiğini ve halk arasında güzelliği simgelediğini ekledi.
Gamze’nin aslında genetik bir problem olduğunu çoğunlukla iki taraflı görüldüğünü nadiren tek taraflı da olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Anne karnında yüz kaslarından “zygomaticus” kasındaki kısa gelişmeye bağlı olur. Kas dokusu kısa geliştiği için cilt ve cilt altı bölgeye yapışır ve gülümseme ile ‘Gamze’ ortaya çıkar. Annede babanın birinde olması durumunda çocuğuna geçme ihtimali yüzde 25 iken, her ikisinde var ise çocuğuna geçme ihtimali yüzde 50 yüzde 100 arasında değişmektedir” diye konuştu.
“Gülünce yanaklarında güller açar” deyiminin tam karşılığı olan ‘Gamzeler’ için bir çok şarkı türkü şiir söylendiğini ifade eden Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Genetik bir problemin herkes tarafından güzellik olarak algılanması, sahiplerine sevimlilik ve çekicilik katması oldukça ilginçtir.
Gamzeler kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülür, yaşla beraber bir kısmı kaybolabilir. Nadiren vücudun başka yerlerinde degörülen Gamzeler sonradan oluşmaz ancak, yüzdeki mimik çizgilerine denk gelenleri daha sonradan belirgin hale gelebilir” ifadelirini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.