1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Yerli otomobil piyasaya 5 modelle çıkacak
Yerli otomobil piyasaya 5 modelle çıkacak

Yerli otomobil piyasaya 5 modelle çıkacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye'nin Otomobili'nin, 5 modelle piyasaya girmesi ve üretim maliyetlerini düşürmek açısından 3 modelin aynı şasi üzerinde olması planlanıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Mesela bir sedan olacak, bir spor kullanım modeli SUV cinsi olacak, bir genel maksat aracı olacak. Araçlar, B ve C segmentinde üretilecek." dedi.

Özlü, AA muhabirine "Türkiye'nin Otomobili Projesi"ne ilişkin  açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  katılımıyla "Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu (OGG) İşbirliği  Protokolü"nün imzalandığını hatırlatan Özlü, imza töreninin ardından, OGG üyesi 5  şirketin çalışmalara hız verdiğini söyledi.

Özlü, projede teknik ve mali analizin, fizibilitenin son aşamasına  geçildiğine işaret ederek, "Geldiğimiz noktada, devlet desteklerinin tasarımı  üzerinde çalışılıyor. Ayrıca bir üst yönetici (CEO) ataması olacak, buna  Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu karar verecek. CEOolarak çok  sayıda ismin adı geçti ancak şu anda 3 isim üzerinde düşünülüyor. Türkiye'nin  Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu, CEO'sunu kendi içinde değerlendirip  çalışma arkadaşlarını kendileri açıklayacaklar." diye konuştu.

Bakan Özlü, seçilecek kişinin, otomotiv sektöründe, küresel başarı  elde etmiş bir Türk olacağını vurguladı.

Özlü, üst yöneticinin belirlenmesinin ardından, şirketleşme sürecinin  tamamlanacağını anlattı. Kurulacak şirketin adının henüz belli olmadığını,  iletişim firmalarıyla yapılacak görüşmeler sonrasında tespit edileceğini dile  getiren Özlü, "Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, ülke olarak küresel bir başarı  hedefliyoruz. Dolayısıyla küresel ölçekte kabul edilebilir, güzel bir isim  olacak. Şirketin adı, Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nun  iletişim firmalarıyla yapacağı çalışmalarla ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nda bulunan 5  şirketin hisse oranlarının belirlenmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğüne değinen  Özlü, bu noktada devletin katılımı ya da katılmaması gibi alternatiflerin de  görüşüldüğünü belirtti. İlk etapta OGG'de yer alan 5 şirketin, eşit ortaklık  olmasını tercih ettiklerinin altını çizen Özlü, şu an çalışmaların 5 şirketin  eşit ortaklığı şeklinde devam ettiğini kaydetti.

"Üretim için 22 ilden talep var"

Özlü, Türkiye'nin Otomobili'nin üretim yeri konusunda 22 ilden talep  geldiğine dikkati çekerek, taleplerin değerlendirilerek en uygun il ve bölgenin  seçileceğini bildirdi.

Şu aşamada hangi segmentte ve kaç modelle piyasa girileceğinin ele  alındığına işaret eden Özlü, "Türkiye'nin Otomobili'nin, 5 modelle piyasaya  girmesi ve üretim maliyetlerini düşürmek açısından 3 modelin aynı şasi üzerinde  olması planlanıyor. Mesela bir sedan olacak, bir spor kullanım modeli SUV cinsi  olacak, bir genel maksat aracı olacak. Araçlar, B ve C segmentinde üretilecek.  Türkiye'nin Otomobili, elektrikli olacak." şeklinde konuştu.

"Yerli otomobilde amaç milli marka oluşturmak"

Projenin, milli bir marka oluşturma hedefiyle geliştirildiğini  vurgulayan Özlü, bu sebeple aracın markasının, teknik hususlar kadar önemli  olduğunu söyledi.

Özlü, "Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, teknik-mali analiz,  şirketleşme ve CEO atanması konusuna yoğunlaştık, bu konudaki çalışmalarımız  devam ediyor. Bu aşamaların ardından tasarım, üretim, logo ve marka belirlenmesi  çalışmalarına yoğunlaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin, hem ülkedeki teknolojinin dönüşümüne katkı sağlayacağını hem  de ülkeye uluslararası piyasalarda ürünlerini kendi markasıyla pazarlama fırsatı  sunacağına dikkati çeken Özlü, bu sebeple son derece önemli ve stratejik olduğunu  kaydetti. Projenin halk tarafından da sahiplenildiğine değinen Özlü, aracı ilk  alanlardan olmak için sıraya girmek isteyen çok sayıda vatandaş olduğunu aktardı.

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde, 2019 yılında prototipinin geliştirilmesi, 2021 sonunda ise seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.