1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Çomaklı son kitabını tanıttı
Çomaklı son kitabını tanıttı

Çomaklı son kitabını tanıttı

Erzurumlu Yazar Zekiye Çomaklı ‘Erzurum Ağzı’ isimli kitabını tanıttı. Çomaklı, tanıtım için düzenlediği programda kitabın yazılış süreci ve içeriği hakkında bilgi verdi.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurumlu şair ve yazar Yazar Zekiye Çomaklı, yeni çıkan kitabı ‘Erzurum Ağzı’ ile ilgili bir tanıtım gerçekleştirdi. 6 yıl önce yazmaya başladığı kitabın yazılış süreci ve kitabın içeriği ile ilgili bilgiler verdi.

Bize ait olanları günümüzden geleceğe taşıma gayreti ile yazdığı kitabın tanıtım programına Erzurum Vali Vekili Mustafa Berk Çelik, Eski AK Parti Milletvekili Adnan Yılmaz, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş ve davetliler katıldı.

Kitabı Erzurum’un ağız özellikleri ve kültürel değerlerine gönül vermiş biri olarak ortaya çıkardığını vurgulayan Zekiye Çomaklı, “Kitabın 6 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu belirtmeliyim. Akademik bir çalışma değil, fakat tamamen Erzurum’un kendine özgü dil ve kültürel özelliklerini yansıtan bir eserdir. Erzurum ağzı üzerine yaptığım bu çalışmada, yerel ağız özelliklerinin kaybolmaya yüz tuttuğunu gözlemledim. Bunun önüne geçmek adına, kitapta yerel kelime ve deyimlerin kayıt altına alınmasını amaçladım. Kitabımı hazırlarken birçok değerli hocamın katkıları oldu. Murat Ertaş, Ömer Faruk Kızılkaya, Alaattin Karsaoğlu gibi isimler bu çalışmanın oluşmasında önemli destekler verdiler. Yaptıkları eklemeler ve uyarılar sayesinde kitabın daha kapsamlı olmasını sağladık. Erzurum’a dair diğer kitaplarım da var. Örneğin, ‘İpek Yolunda Bir Kavşak: Aşkale’ adlı kitabım, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü. Bu kitabı hazırlarken 70 yaş üstü Erzurum halkının sözlü anlatılarını kaydettim ve bunları derledim. Bunun dışında, Erzurum oyaları üzerine de bir kitabım var. Bu çalışmada, Erzurum’a özgü oyaları fotoğraflayarak belgelemiş ve yöre halkıyla birebir konuşarak bu oyaların tarihsel geçmişini kaydetmiş oldum. Bir başka kitabımda ise Erzurum mutfağı üzerine çalıştım; yemeklerin yapılışını ve tariflerini kayıt altına aldım. Bu kitapların her biri Erzurum’un dil, kültür ve mutfak mirasını gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla yazıldı. Tüm bu çalışmaları yaparken, amacım Erzurum’a ait değerlerin kaybolmasının önüne geçmekti. Yerel kültürleri kaybeden toplumlar, kendi kimliklerini de kaybederler. Bu yüzden elimizdeki belgeleri ve bilgileri gelecek kuşaklara aktarabilmek için daha çok çalışmalıyız” diye konuştu.

‘İlk işim kitabı okumak olacak’

İlk işinin kitabı okumak olacağını belirten ETB Başkanı Hakan Oral, “Öncelikle buraya davetli olmamın sebebi Zekiye ablamızla bir aile dostluğumuz var. Elinde büyüdüm dersem yeridir. İkinci sebebi de ortak bir faydamız var; Erzurum... Ben onun Erzurum sevdalısı olduğuna şahidim. 24 saat Erzurum'u düşünen, 24 saat Erzurum için elinden gelen ne varsa ortaya koyan bir ablam. Ben de onun izinden yürümeye çalışan elimden geldiği kadar da Erzurum'un söz konusu olduğu bütün her yerde bulunmaya çalışıyorum. Öncelikle kendisini tebrik ediyorum. Erzurumlu olarak sağ ol var ol ‘gardaş’ diyorum. O da hep bana ‘gardaş’ der. Bu kitap için de ayrıca tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra Zekiye Çomaklı ve damadı Murat Cinisli birlikte Erzurum Çarşı Pazar türküsünü söyleyerek düet yaptı. Ardından da Çomaklı katılımcıların kitaplarını imzaladı.

Ali Kaya/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.